2012. júl 26.

F1 Ferrari-Perez - Ha van titok, az attól titok, hogy más ne tudjon róla

írta: FormaNet
F1 Ferrari-Perez - Ha van titok, az attól titok, hogy más ne tudjon róla

Felipe Massa jövőjével, és a Ferrari pilótaülésével kapcsolatos találgatások az elmúlt időszakban hol felerősödtek, hogy elcsitultak, egy azonban bizonyos, a brazil pilóta sorsa még nem dőlt el a következő szezont illetően. A Maláj Nagydíjon mutatott remek teljesítménye után a nemzetközi sajtó elsőszámú jelöltként kezelte a Ferrari pilótaakadémia mexikói pilótáját, a Saubernél versenyző Sergio Pérezt. A 22 éves versenyző azonban többször is megerősítette, egyelőre nincs semmi konkrétum a jövőjét illetően, és hozzátette, nem helyez rá semmiféle nyomást egy esetleges közelebbi kapcsolat lehetősége a Ferrarival.

Perez Alonso Malajzia.JPG

A Formula-1 az a sport, ahol minden igaz lehet, és mindennek az ellenkezője is ugyan úgy valósággá válhat. A Ferrari nem titkolta, hogy rajtatartják a szemüket a mexikói versenyzőn, de valójában ebben semmi különös nincs, hiszen tagja az utánpótlás nevelési programjuknak.

Felipe Massa javuló formájának köszönhetően a napokba a csapatfőnök, Stefano Domanicali kijelentette, hogy minden körülmények között megvédik brazil versenyzőjüket. Mondhatnánk, ez egy patthelyzet, hiszen Massa helyére egyre kevesebb gyors pilóta pályázhat, hiszen Mark Webber újabb évre elkötelezte magát a Red Bull felé, Lewis Hamilton is nagy valószínűséggel további évekre aláír jelenlegi csapatánál, a McLarennél, így a Ferrari számára szűkül a lehetőség, Massa esetleges helyettesítésével kapcsolatban. Sőt, ha az év végén le akarják cserélni a brazilt, szinte már csak a sauberes Pérez jöhet szóba.

A maranellói istálló fokozott támogatása Felipe Massa felé, szólhat a brazil pilótának, és szólhat a konstruktőri világbajnokságnak is.

Jelenleg a Ferrari 53 pontos lemaradással a második a Red Bull mögött, ami egyáltalán nem behozhatatlan, amennyiben Massánál tovább tart az elmúlt futamokon tapasztalható fejlődés. Ha a kis brazil idén eddig csak fele annyi pontot szerzett volna ugyan azzal az autóval, mint csapattársa, Fernando Alonso (ami egy teljesen reális elvárás lehetne), akkor jelenleg a maranellói gárda a konstruktőrök versenyét is vezetné.

Nem kell tehát azon csodálkoznunk, hogy az istálló igyekszik megvédeni, és ezzel egyúttal megnyugtatni versenyzőjét, hiszen a szezon második felében ha Massa is beszáll komolyabban a pontgyűjtögetésbe, az a konstruktőri verseny kimenetelére is kedvező hatással lesz.

Egy ilyen kiélezett küzdelemben nem lenne túl taktikus lépés Massa arcába vágni, hogy az év végén mehetsz, jön helyedre más. Mondjuk, Pérez, mert más reális lehetőség Alonso mellé már nem nagyon van. Egy ilyen fordulat szinte biztos, hogy újra kiütné a nyeregből Felipét.

Pérez mindenesetre a napokban újra megerősítette, hogy semmiben sem állapodott meg a Ferrarival, sőt még csak nem is tárgyaltak ilyen kérdésekről. Annyit azért hozzátett a mexikói, hogy ha eljön az idő, majd körülnéz a lehetőségeit illetően. Természetesen, ha van titok Perez és a Ferrari között, az attól titok, hogy más ne tudjon róla.

Sergio a jelenlegi helyzetet így értékelte: "Teljes mértékben a szezonra összpontosítunk. Eddig ez egy nagyon zsúfolt időszak, szóval túl korai lenne a jövőmről gondolkodni. Ez nem olyan, amivel most foglalkoznék. Majd meg kell néznem a lehetőségeimet, és azok alapján döntök. Ha lesz majd alkalmam akár velük (Ferrari) akár más csapattal, ha elérkezik az idő, akkor tudni fogom. Azt hiszem nagyon jó munkát végeztem ebben a szezonban, és bebizonyítottam, hogy jó a sebességem, és elég következetes is vagyok."

"Sok dolgot kell számításba venni, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy mi még mindig egy középcsapat vagyunk. Szóval elégedett vagyok azzal a helyzettel, amiben most vagyok. Jelenleg a cél, hogy továbbra is jó versenyeket fussak, és hamarosan döntök arról, hogy mi legyen a jövőben"

Pár hete Alonso arról beszélt, hogy ha nem is dönthet, mindenképpen véleményezheti, kit választ az istálló csapattársának. Perez állítja, hogy nem rossz a kapcsolat közte és a spanyol világbajnok között.

„Beszélgetek vele, és ugyanazt a nyelvet beszéljük, szóval meglehetősen rendben van a kapcsolatunk (Alonsóval)."

000 facebook_banner.jpg

Jelenleg tehát csend van Felipe Massa körül, de ez nem is csoda, hiszen a Ferrari alapvető érdeke, hogy fenntartsa Massa jövőképét, mert bár Alonso teljesítménye lenyűgöző ebben az évben, egyedül nyilván mégsem lenne képes megszereznie a konstruktőri világbajnoki címet is. A szezon hosszú, és bármikor megváltozhat az erősorrend. Felesleges lenne ebben a kiélezett küzdelembe új problémát gyártani, egy motiválatlan pilótával. Persze ez járhat azzal a meglehetősen kellemetlen helyzettel, hogy esetleg Massa a legutolsó, hazai versenyén tudja meg a rossz hírt. Ez ellen talán egyedül ő tehet, ha sikerül a második félidőben teljesen felépítenie magát, és olyan eredményeket szállítani, hogy az istálló belássa, egyelőre nem biztos, hogy jó üzlet lenne lecserélni egy tehetséges, ám kevés tapasztalattal bíró fiatal pilótára.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 fernando alonso formula1 felipe massa sergio perez