2012. júl 28.

F1 Räikkönen elégedett, Grosjean még keresi a helyes irányt

írta: FormaNet
F1 Räikkönen elégedett, Grosjean még keresi a helyes irányt

A Lotus két pilótája kétféleképpen értékelték a pénteki napot a Magyar Nagydíjon. Kimi Räikkönen a két szabadedzést követően egy 8. és egy 2. helyet szerzett, míg a csapattársa, Romain Grosjean egy 5. és egy 9. legjobb időt autózott a Hungaroringen. A Lotus a hockenheimi hétvégéhez hasonlóan ide is elhozta a saját fejlesztésű szuper DRS-ét, melyet csak a finn pilóta tesztelhetett az első két edzésen. Egyelőre, pozitívak az fejlesztési csomag által hozott eredmények. 

kimi raikkonen-hungaroring.JPG 

Kimi Räikkönen szerint végre megtalálták azt a pluszt, ami eddig hiányzott ahhoz, hogy a legtöbbet tudja kihozni az E20-ból, és reméli, hogy ezt a lendületet át tudja vinni a szezon második felére is.
Räikkönen eddig rendkívül sikeres visszatérését nagyon is élvezi és négy dobogós helyezésével, a világbajnoki tabella negyedik helyén a érkezett a Magyar Nagydíjra. A szabadedzéseket követően Kimi a paddockban elmondta, most kezdi igazán kényelmesen érezni magát a Lotus volánja mögött.

„Úgy gondolom, mindig van mit tanulni az autón és úgy finomítani a beállításokat, hogy azok jók legyenek.
Az elmúlt néhány versenyen megtaláltuk a helyes irányt. A szezon kezdetén nem voltunk túl boldogok, vagyis azok voltunk, de én úgy éreztem, hogy hiányzik valami és miután találtunk néhány dolgot, rájöttünk, miért is nem voltunk elégedettek. Az elmúlt versenyen elég sok mindent találtunk, amit már régóta kutattunk az autó fejlesztését illetően. Szóval remélhetőleg végre megtaláltuk azt a területet, ahol tudunk javítani.”

Arra a kérdésre, hogy az autón megjelent fejlesztések, kapcsolódnak-e ahhoz, hogy az E20 hogyan kezelje a Pirelli abroncsait, így felelt: „Nem, ezek inkább engem segítenek.”

2007 világbajnoka a pénteki nap utáni összesítésben a második leggyorsabb volt a Hungaroringen, de továbbra is óvatosan nyilatkozik esélyeiről.

„Csak azért, mert eddig gyorsak voltunk, még nem tudjuk, hogy a továbbiakban is azok leszünk-e, hiszen nem tudni, mit csináltak a többiek. Eddig azonban nem volt rossz” –értékelte pénteki napját a finn. 

romain grosjean hungaroring.JPG 

Romain Grosjean, a csapattárs már nem volt ennyire derűs a pénteki nap után, bár a paddockban igazán jókedvűen nyilatkozott az újságíróknak a mosolygós francia tehetség. Grosjeannak Hockenheim óta problémái vannak az autóval, és ez a hungaroringi edzéseken is látszott, de természetesen reméli, hogy miután csapatával megértették az okokat, már a szombati kvalifikációra vissza tudja szerezni a szezon korábbi részében mutatott tempóját.

„Ugyanaz történt, mint Hockenheimben. Annyival jobb a dolgunk, hogy leültünk a mérnökökkel és megértettünk néhány dolgot. A harmadik szabadedzésen visszatérünk néhány korábbi beállításhoz, hogy segítsenek nekem, abban hogy visszanyerjem a magabiztosságomat a kocsit illetően, és visszatérhessek a vezetési stílusomhoz. Akkor talán ki fogom tudni hozni a legtöbbet a Lotusból, és remélhetően újra az élen harcolhatok majd” – nyilatkozta, Grosjean, aki azért azt is elismerte, hogy már körbejárták a probléma okát, de eddig nem működött annak kijavítása.

000 facebook_banner.jpg

„Mint pilóta lehet néhány problémád, amelyet ki tudsz küszöbölni a vezetési stílusoddal, de vannak olyanok is, amiket nem, és most pont ez történt.”

Grosjean a pénteki összesítésben a kilencedik leggyorsabb lett egy megpörgésével együtt, amiért első vezetőszárnyával fizetett.

„Elkövettem egy hibát. Kicsit talán túl optimista voltam. Kicsit kimentem a fűre a hetes kanyarban, és elveszítettem az uralmat az autó felett. Bocsánat kéréssel tartozom a srácoknak a vezető szárnyért, de remélhetőleg van egy másik” - zárta viccesen a francia.

FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

f1 lotus forma1 kimi raikkönen formula1 romain grosjean magyar nagydíj 2012