2012. júl 29.

F1 A Red Bullnak most nem jött be az eltérő stratégia

írta: FormaNet
F1 A Red Bullnak most nem jött be az eltérő stratégia

A csapatok már javában pakolnak a 27. Magyar Nagydíj után, hogy megérdemelt nyári szünetüket tölthessék. A Red Bull istálló is várja már, de előtte értékelik a futamot, levonják a következtetéseket, hogy 34 nap múlva Belgiumban ismét versenghessenek a bajnok címért.

IMG_7264.JPG 

Sebastian Vettel negyedik helyen zárta a  Magyar Nagydíjat, miután a szombati időmérő edzésen a harmadik helyre kvalifikálta magát. Ám a Red Bull ismét alkalmazta azon taktikáját, melyet már láthattunk tőlük: a leintés előtt körülbelül 10 körrel kijöttek a boxba a friss abroncsokért, végül ez most nem változtatott helyezésén. Bár lecsúszott a dobogóról, ettől függetlenül összességében elégedett volt a kétszeres világbajnok.

Azt gondolom, hogy összességében jobb volt a sebességünk, mint azt a helyezésünk mutatja. Jenson mögé beragadtam az első etapban. Lassabb volt nálam, így veszítettünk némi időt, de persze nem lehet mindig úgy bejönni a kerékcserére, hogy utána tiszta, forgalom nélküli pálya legyen előtted, így nem tehettünk sokat. A gumik nem voltak túl rossz állapotban a végén, de úgy gondoltuk meg kell játszanunk ( a 3. kiállást), hátha az élmenők abroncsai elkopnak, de ez nem történt meg. Megvolt a versenytempónk, így most már minden rajtunk múlik. Jobban kell teljesíteni a kvalifikáción, és akkor teljesen más kimenetelű verseny lesz.”

A másik autóban versenyző, Mark Webber az időmérőn elért 11. helyéről nem sok pontra számíthatott a versenyen, ám rossz rajtpozíciója ellenére gyorsan a top10-be verekedte magát, és bár sikerült a nyolcadik helyen célba érnie, a bajnokság szempontjából mégsem lehet boldog, hiszen a listavezető Fernando Alonso már 40 pontos előnnyel vághat majd neki a szezon második felének.

"Reméltük, hogy a többieknek gumiproblémájuk lesz a futam végén. Az ötödik helyen voltunk, ami jónak tűnt, de az év során többször tapasztaltuk, hogy a verseny legvégére elhasználódtak az abroncsok. Ez ma abszolút nem így történt, így helyeket vesztettünk a másféle stratégiával. Gyorsabb voltam a vége felé, de nehéz itt előzni, így nem tudtam elkapni a riválisokat. Három helyet jöttünk előre, ami pontokat jelent, és a bajnokság még nagyon nyitott a szezon hátralévő részében.”

000 facebook_banner.jpg

A csapatvezető, Christian Horner a kemény verseny után most egyelőre pihenésre gondol, hogy bő egy hónap múlva feltöltődve térhessenek vissza. Horner szintén úgy véli, hogy 40 pont hátrány ellenére sem lefutott még ez a bajnokság.

„Hosszú és kemény verseny volt ezen a meleg délutánon. Seb támadta Grosjeant  ( a rajt után) az 1-es kanyar külső ívén, ahol elkapta a magas rázókövet, így a következő kanyarban Button lehetőséget kapott az előzésre. Ezt követően veszítettünk egy kis időt Jenson mögött. Mark is jól rajtolt a keményebb abroncsokon, de nem láttuk tisztán, hogy két, vagy három kiállásra lesz szükségünk. Jenson korán bejött, így Sebnek sikerült a pályán kiautózni a különbséget, majd a kiállás után meg tudta előzni. Jó tempója volt Sebnek, de aztán  Grosjean mögött forgalomba került. Ekkor döntöttünk úgy, hogy háromszor jövünk ki. Mark jó munkát végzett, de úgy éreztük, hogy jobb számára is jobb lehet a három kiállás, miután Alonsóék is kijöttek. A fiúk nagyszerű munkát végeztek a bokszban. Sikerült Sebet Fernando elé behozni, az utolsó tíz körre begyorsult, de már nem volt elég idő, hogy utolérje az előtte haladókat. Markkal elkezdtünk olyan lehetőséget kitalálni a 45. kör környékén, mellyel megelőzhette volna Sennát, és bár utolérte, de végül nem tudta megelőzni. 53 pontos előnnyel kezdjük meg a nyári szünetet, illetve az egyéni pontversenyben a második és harmadik helyen állunk. Kilenc verseny van még hátra, szóval  bőven van még lehetőségünk a versenyzésre.Azt hiszem, mindannyian megérdemlünk egy kis szünetet, hogy egy hónap múlva Spa-ban feltöltődve térhessünk vissza."

FormaNet, Márkus Alexandra

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

 

Szólj hozzá

f1 hungaroring red bull magyar nagydíj formula-1