2012. júl 30.

F1 Ferrari: A Hungaroringen a pohár félig tele lett

írta: FormaNet
F1 Ferrari: A Hungaroringen a pohár félig tele lett

A szombati időmérő edzés után a Scuderia Ferrari elismerte, a Hungaroringen nem lesznek harcban a dobogóért, és ez a vasárnapi versenyen beigazolódott. Bár a ferraris versenyzőknek valóban nem volt esélyük a legjobb helyekre, ám az ötödik helyen célba érő, éppen 31. születésnapját ünneplő Fernando Alonso 40 pontra növelte előnyét a világbajnokságban, így a spanyolnak nem lehet oka panaszra. Annál inkább csapatának és márkatársának, hiszen Felipe Massa kilencedik helyével mindössze két ponttal gyarapodott, a Ferrari pedig a második helyről egészen a negyedik helyig csúszott vissza a konstruktőri bajnokságban.

alonso-hungaroring.jpg 

A Scuderia Ferrari a konstruktőri tabella negyedik helyén kezdheti meg a nyári vakációt, miután a Magyar Nagydíjon elért dobogós eredményeknek köszönhetően a McLaren és a Lotus is beelőzte a legendás olasz alakulatot. Némi vigaszt jelent, hogy Fernando Alonso közvetlen riválisa, Mark Webber előtt ért célba, illetve a harmadik helyen álló Sebastian Vettel is lecsúszott a dobogóról, így csak két ponttal tudta csökkenteni addigi 44 pontos lemaradását. A spanyol így természetesen jónak értékelte ötödik helyét, főleg annak tükrében, hogy eleve nem számított könnyű versenyre.

„Kétség kívül jó eredmény az, amit elértünk. Tudtuk, hogy ez egy nehéz hétvége lesz, mert nem volt meg a gyorsaságunk, de ennek ellenére sikerült növelni az előnyt Webberrel szemben az összetettben. A bajnokság tekintetében ez jó hétvége volt. Az egyik Red Bull előtt és a másik mögött végeztünk, ami nagyon fontos, hiszen a papírformánk szerint a hetedik helyen kellett volna befejeznünk a versenyt. Hamilton egész hétvégén messze volt tőlünk, de Vettelhez képest nem vesztettünk sokat, és úgy gondolom, hogy a közvetlen mögöttem lévő pilóták a legerősebbek. A helyes stratégiát választottuk, igaz vesztettem egy kis időt Pérez mögött, ami egy helybe került Räikkönenel szemben, de a finnt nem lehetett utolérni vasárnap délután. Negyven pont előnyünk van egy olyan autóval, ami nem a legjobb a szezon első felét tekintve”- értékelte optimistán a hungaroringi eredményt Alonso, ugyanakkor jól tudja, hogy innentől kezdve nagy szükség van arra, hogy teljesítmény szempontjából előrelépés történjen alakulatánál, hiszen kilenc versenyt hiszen e nélkül szinte lehetetlen kilenc versenyt „kibekkelni” a tabella élén.

„Most előrelépésre van szükségünk teljesítmény szempontjából, ami lehetőséget ad arra, hogy a bajnokság élén maradjunk, mert az, ahogy most állunk hosszútávon nem lesz elég.  Az, hogy most itt lehetünk , azért lehetséges, mert a legtöbbet hozzuk ki az autóból, és mert elképesztően megbízható az autó,  így sikerült 23 egymást követő nagydíjon is pontot szereznem. Júliusban három fárasztó verseny volt, és a munka szempontjából is stresszes hónapon vagyunk túl. Most egy kis szünet jön, fel kell tölteni az elemeimet, hogy a tökéletes formát hozzam majd Spában. Reményeim szerint az év második fele is olyan jó lesz, mint eddig. Öt hét, melyet pihenéssel, munkával, teszteléssel töltök, hiszen utána két fontos helyszín,  Spa, és Monza következik.”

Felipe Massától láttunk már hatalmas rajtot a Hungaroringen (2008), ám vasárnap a brazilnak rögtön a rajtnál elúszott a versenye, így a hetedik helyről indulva végül igencsak észrevétlenül a két pontot érő kilencedik helyen ért célba. A brazil pilóta jövője továbbra is kérdéses a Ferrarinál, de jelen pillanatban csak a következő versenyek érdeklik.

„A versenyem már a rajtnál elúszott, mikor kipörögtek a kerekeim, talán azért, mert túlhevült a kuplung. Ez rögtön két helyembe került, ahonnan már nem tudtam visszakapaszkodni. Nehéz előzni ezen a pályán, még úgy is, hogy a második etapban olykor gyorsabb voltam Webbernél, és Sennánál is, de nem volt esélyem megelőzni őket. Nem ez volt életem legjobb versenye, de legalább sikerült néhány pontot szereznem. Silverstone-ban és Németországban is megvolt a tempónk, de itt nem ez volt a helyzet, és ez megnehezítette az egész hétvégét. A szezon első része nyilván nem alakult a legjobban számomra, bár mostanra már jobban érzem magam az autóban, mint a legelején, és biztos vagyok benne, hogy a szezon második fele jobb lesz. A szerződésem? Amíg a helyzet nem egyértelmű, addig nincs mit mondanom. Most csak a következő versenyekre koncentrálok, ez az elsődleges célom.”

000 facebook_banner.jpg

A csapatfőnök, Stefano Domenicali a stratégiát dicsérte, aminek köszönhetően Fernando Alonso növelni tudta előnyét a világbajnoki pontversenyben.

„Ez határozottan egy olyan hétvége volt, ahol a pohár félig tele lett. Fernando ötödik helye lehetővé tette számára, hogy növelje előnyét a bajnokságban, ezért ez az eredmény nagyon fontos volt, főleg, hogy az autó teljesítménye nem tette lehetővé, hogy felvegye a harcot a legjobbakkal” –kezdte a pozitívumokkal Domenicali.

„Nagyon kemény verseny volt, ahol legtöbb esetben a rajtrácson megszerzett pozíció és a rajt döntött. Egyetlen változó tényezőt a gumik eltérő kopása és a különböző stratégiák jelentették. Azt gondolom, hogy ez utóbbinál a lehető legjobb döntéseket hoztuk meg, melynek eredményeként Fernando legalább két olyan autó előtt végzett, melyek gyorsabbak voltak nálunk.”

„Felipénél a rajt negatív irányt hozott, és annak ellenére nem tudta már visszaszerezni pozícióját, hogy versenytempója megegyezett az előtte lévőkkel.”

„Mint ahogy az elején is említettem, a hétvége mérlege nem negatív, de egyértelmű, hogy alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy miért nem voltunk annyira versenyképesek, mint az elmúlt néhány futamon. Most még vár ránk egy hét munka a nyári szünet előtt: sok tennivalónk van, hogy csökkentsük a teljesítménybeli különbséget, és hogy a lehető legjobban felkészüljünk a két utolsó európai versenyre. Spában és Monzában nagyon eltérő körülmények lesznek, és mindkét pálya nagyon különbözik a budapestitől, így még bármi megtörténhet. Fontos, hogy minden eshetőségre készen álljunk. Most pár napot szusszanunk, de biztos vagyok benne, hogy a srácok csak egy dologra tudnak gondolni…”

 

FormaNet, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

ferrari f1 hungaroring magyar nagydíj fernando alonso felipe massa formula-1