2012. júl 30.

F1 Senna további pontokkal, Maldonado egy újabb büntetéssel gazdagodott a Hungaroringen

írta: FormaNet
F1 Senna további pontokkal, Maldonado egy újabb büntetéssel gazdagodott a Hungaroringen

Bruno Senna ismét fontos pontokat gyűjtött a Williams istállónak a hétvégén megrendezett Magyar Nagydíjon, míg csapattársa Pastor Maldonado egy újabb büntetéssel gazdagodott. A brazil pilóta már a szabadedzésektől kezdve sokkal jobban érezte magát az autóban, mint venezuelai csapattársa, és a kilencedik helyről rajtolva végül hetedikként futott be. Maldonado nem igazán érti, hogy miért büntették meg, hiszen a két Lotus nagyjából ugyanolyan keményen csatázott.


25. bruno senna.JPG 

Bruno Senna a Magyar Nagydíjon megszerzett hetedik helyével hat pontot gyűjtött a Williams csapatnak, így egy nehéz versenyt követően nyugodtan kezdheti meg az öthetes szabadságát.
Senna idei legjobb időmérő eredményét érte el a Hungaroringen, majd a top10-ben olyan nagy nevek előtt végzett, mint Mark Webber, Felipe Massa és Nico Rosberg. A 28 esztendős pilóta hibátlan versenyt futott annak ellenére, hogy küzdenie kellett az elkopó abroncsokon.

„Nagyon nehéz futam volt. A középső etapban voltunk inkább versenyképesek. A verseny utolsó részében nagyon oda kellett figyelnünk a gumik kopására, ugyanis veszítettünk a teljesítményünkből.
Az autó nem kímélte a hátsó abroncsokat kellőképpen. Mark Webber meg tudott előzni, mert nagyon agresszíven támadott. Nem akartam az utolsó körökben hibázni, nagyon kellett figyelnem a hátsó abroncsok állapotára. Egy nehéz, küzdelmekkel teli futamon vagyunk túl, de tudtunk a pontokért hajtani a jó időmérő eredménynek köszönhetően. Szóval így kell tovább csinálnunk” –értékelte a fiatal brazil a Magyar Nagydíjon elért eredményét.

„Azt gondolom, összességében egy jó hétvégén vagyunk túl, mind az edzések, az időmérő és a futam tekintetében is. Nagyon fontos, hogy ezen az úton haladjunk tovább. Ha ezen a hétvégén rossz eredményt értem volna el, akkor elég komoly fejfájással mennénk a nyári szünetre, mert akkor  tovább törhettük volna magunkat, de így nem kell aggódnunk. Azt gondolom összességében nincs gond a teljesítményünkkel. Megpróbálok tovább tanulni és javítani az eredményeken. A szezon második felének már több tapasztalattal megyek neki, ami nagy segítségemre lehet. Minden egyes apró részlet segíthet abban, hogy további tizedeket javíts, és hogy jobb helyen végezz a futamokon.”

„A rajtom jól sikerült. Az újraindítás több pilótának problémát okozott a gumik felmelegítése miatt. A mérnököm szerint a stratégia szempontjából nagyon fontos a gumik és a motor megfelelő hőmérsékleten tartása. A második kanyarban túl óvatos voltam, emiatt Mark (Webber) megelőzött. A jó rajt után nem akartam rizikót vállalni, de később sikerült ismét Mark elé kerülnöm” – elevenítette fel Senna a futamon történteket, aki így hatodszor végzett pontszerző helyen az idei szezonban, ezzel maga mögött hagyva csapattársát Pastor Maldonadót.

„Úgy gondolom ezen a versenyen nem hibáztam. Konstans teljesítményt nyújtottunk, ami egy ilyen kemény futamon nagyon fontos.Tudjuk, hogy a csapatban meg van a potenciál és, hogy melyik irányba haladjunk tovább az autó fejlesztését illetően. Muszáj lesz továbbfejlesztenünk.”

Senna beszélt a karrierjét illetően is, elmondta korábban, hogy ez az év kulcsfontosságú lehet a jövőjére nézve.

Ha megnézzük a többi versenyző pályafutását, láthatjuk, hogy vannak jó időszakok és hullámvölgyek. Mindenképp meg kell adni a lehetőséget arra, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek és érettséget. Pontosan ugyanez a helyzet velem is, tovább kell dolgoznunk a csapattal.
 Úgy gondolom, ebben az évben, ha csak a versenyeken is, de a tempónk jó. Néha hibázunk, de összességében minden jól alakul.”

24. pastor maldonado.JPGA csapattárs, Pastor Maldonado már kevésbé volt elégedett eredményével. A venezuelai csak a 13. helyen fejezte be a Magyar Nagydíjat, ismét egy büntetéssel körítve. A Williams kissé forrófejű pilótája, ráadásul nem is értette miért kapott büntetést Paul di Restával való összekoccanása miatt, sőt úgy érzi, a versenybírók nagyon keményen osztogatják a büntetéseket az idei évben.

„Véleményem szerint a döntés túl erős volt. Egy jó előzési lehetőségként láttam a helyzetet.  Kicsit összeértünk, de ilyen a versenyzés. Räikkönen és Grosjean esete pontosan ugyanilyen volt. Nem értem, miért kaptam büntetést” – állt értetlenül az eset előtt Maldonado a futam után.

Arra a kérdésre, hogy hasonlónak látta-e a Perezzel való ütközését Silverstone-ban, Maldonado egyértelműen nemmel felelt.

„Nem, az teljesen más volt. Itt nagyon jól jöttem be a 11-es kanyarba és én voltam a belső íven. Azt hiszem ő (Paul di Resta) pont Pérezzel vagy Kobajasival harcolt, én pedig úgy gondoltam ez egy jó lehetőség az előzésre, hisz ő a külső íven volt én pedig így befértem” – magyarázta a saját szemszögéből az ominózus esetet a venezuelai pilóta.

„A rajtom rossz volt, de később a top 10-ben versenyeztem. Gyorsabb voltam, mint a Force India, és gyorsabb, mint Rosberg. A büntetés után azonban az esélyeim teljesen elszálltak. Tudom, hogy a múltban elkövettem néhány hibát. A csapattal az a célunk, hogy pontokat szerezzünk a futamokon, de ha nem tudok versenyezni, úgy nehéz lesz.”

000 facebook_banner.jpg

„El kell fogadnom a versenybírók döntését és a jövőben meg kell próbálnom magam távol tartani a többi versenyzőtől. Valószínűleg a jövőben egyedül fogok versenyezni” - viccelődött, idén a sokadik figyelmeztetését kapó Maldonado.

„Természetesen nem gondolom, hogy ez személyesen ellenem szólna. Azonban a döntéseik néha túl kemények. Ez ebben a szezonban egy gyakran előforduló probléma, és nem csak számomra. El kell fogadnunk a büntetést, azonban úgy gondolom ez az én helyzetemben túl kemény volt.”

FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 hungaroring williams magyar nagydíj bruno senna formula-1 pastor maldonado