2012. aug 02.

F1 A McLaren is nekifut a szuper DRS-nek?

írta: FormaNet
F1 A McLaren is nekifut a szuper DRS-nek?

A Lotus után most a McLaren is fontolóra vette, hogy az évad további részében esetlegesen beveti saját fejlesztésű dupla DRS-ét, annak ellenére, hogy úgy tűnik a 2013-as évtől ezt a találmányt is betiltják. Sam Michael szerint még összhangba kell hozni a fejlesztésekkel, hogy valóban megérje csapata számára.

IMG_6610.JPG 

Még a szezon elején a Mercedes volt az úttörője a tervezésnek, de a csapatok többsége még azóta sem kísérelte meg lemásolni, a költségek és a hatékonyság megkérdőjelezése miatt. Egyedül a Lotus az, mely a Német- és a Magyar Nagydíj szabadedzésein, Kimi Räikkönen autójában már tesztelte a sajátját. Hogy ez mennyi pluszt jelent majd az E20 teljesítményének növelése szempontjából, valószínűleg már Spában kiderül, de a többség arra számít, hogy az enstone-i gárda versenyautói roppant nagy sebességet fognak elérni az egyenesekben.

Ebben a rendkívül kiélezett küzdelemben néhány századmásorperc is nagyon sokat jelenthet, így nem meglepő, hogy a McLaren listáján is szerepel a szuper DRS.

A sportigazgatója, Sam Michael az Autosportnak elmondta, hogy a szezon második felében valószínűleg bevetik, bár még vannak kérdőjelek.

„Bár nem teljesen olyan, mint a Lotusé, de nagyon hasonló ahhoz. Az, hogy mennyi az esély arra, hogy bevetjük, még nem tudom megmondani” – nyilatkozta, az idei évben leszerződött igazgató.

Körül kell néznünk a fejlesztéseink terén is, hogy mennyire lehetséges ennek bevetése, mert még dolgozni kell rajta. A másik kérdés pedig az, hogy mindez mennyire csökkentené a normál fejlesztéseink hatékonyságát. Szóval elég nehézkes a rendszer működőképessé tétele, ahogy azt a Lotusnál már látható.”

„Ahogy eddig is minden, ez is felröppent, mint új ötlet, a srácok elkezdték kielemezni és amennyiben előnyt hozhat a csapatnak, akkor mi is bevetjük.”

A dupla DRS-nek van egy kisebb hátulütője is, mégpedig az, hogy a csapatok aláírták a 2013-ra vonatkozó szabályváltozási tervekről szóló módosításokat és abban a dupla DRS tiltólistán van, vagyis hiába tervezi néhány csapat ennek a hatékonyságát és bevetését, a következő évben már nem tudják használni.

000 facebook_banner.jpg

Sam Michael szerint ezt is számításba kell venniük, de azt is, hogy a Lotusnak ez mekkora előnyt jelent majd az elkövetkező futamokon.

„A kérdés csupán az, hogy pazaroljunk-e energiát erre. Ami a Lotusokat illeti, már így is (rohadt) gyorsak, de ha bevetik, akkor még ennél is gyorsabbak lesznek” – zárta a szakember, aki feltételezhetően tart attól, hogy pilótái akár a szuper DRS hiánya miatt veszíthetik el a bajnokságot.

 

FormaNet, Németh Dániel

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá