2012. aug 04.

F1 Mark Webber: Adrian Newey a Formula-1 Steve Jobs-a

írta: FormaNet
F1 Mark Webber: Adrian Newey a Formula-1 Steve Jobs-a

Úgy tűnik, a Red Bullnál fogytán a türelem a csapatot, és főleg az idei autót, az RB8-ast érintő kritikák miatt. A csapatfőnök, Christian Horner, és a regnáló világbajnok, Sebastian Vettel után most az istálló ausztrál pilótája, Mark Webber is megszólalt, és védelmébe vette az alakulat folyamatos fejlesztéseit.

2. mark webber.JPG

A Red Bull körül idén szűnni nem akaró technikai viták robbantak ki, és a Nemzetközi Automobil Szövetség rendre olyan döntéseket hoz, melyek szerint az alkalmazás az adott pillanatban ugyan megfelelő, ám a továbbiakban a szabályok konkretizálásával megtiltják azok használatát.

A csapat kreatív fejlesztései valóban a szabályok határait feszegetik, de ez szinte természetes egy olyan sportban, ahol a pilótáktól is ezt várják mind a szakemberek, mind pedig a szurkolók. Az ellendrukkerekben már kialakult sztereotípia csalással vádolni az energiaitalosokat, ám a technikai szabályok határainak feszegetése semmiképpen sem nevezhető annak, különösen azért, mert az FIA minden verseny előtt, közben és után folyamatos kontroll alatt tartja az autókat, ahogy az elmúlt hónapok történései is ezt igazolják.

A technikai határok feszegetése a fejlődést szolgálja, éppen ezért aki csalást kiált, az amellett tör lándzsát, hogy a jelenlegi technikai szinten maradjanak az F1-es autók, ami a sport egyik alapvetése, az innováció ellen hatna, megkérdőjelezve bizonyos tekintetben a sport jövőjét. 

A Red Bull ettől függetlenül folyamatosan a támadások kereszttüzében áll, mind a rivális csapatok felől, mint pedig az irányító testület műszaki apparátusa részéről. A jelenleg a bajnokság második helyén álló Mark Webber erről így vélekedett.

„Úgy gondolom, a legtöbb ember számára ez hihetetlenül unalmas. Minden, amit tenni tudunk, hogy folyamatosan átmegyünk minden egyes teszten (FIA ellenőrzés)....ez nem egy széria sablonra épülő sorozat, mi képesek vagyunk az autónkat a szabályok figyelembevételével tervezni, és ezt is tesszük."

„Tudom jól, hogy a többi csapat azt kérné, hogy az ő autójukról szóljon a dolog, de az FIA irányelvei általános dolgokat fogalmaznak meg. És bármely dolog, amit mi teszünk, általános kialakítás, csak a saját módunkon."

Webber a csapat technikai vezetőjét, Adrian Newey-t az Apple cég alapítójához, Steve Jobs-hoz hasonlította, és párhuzamot vont a két lángelme úttörő munkásságában, a fejlesztések tekintetében.

„Ő a Formula-1 Steve Jobs-a. Ha Steve Jobs nem találja fel az első Apple számítógépet, most nem lenne iPadunk. És ez az, amit Adrian is tesz. Tudjuk, hogy sok csapat másolja, ami nekünk már megvan, és sok dolog van, ahol a szabályok értelmezése megváltozhat, de ettől mi még jól tesszük a dolgunkat."

000 facebook_banner.jpg

Webber azt is hozzátette, biztos benne, hogy lesznek a jövőben is hasonló viták, ám abban is biztos, hogy minden új alkalmazásuk, fejlesztésük át fog menni a teszteken, ahogy az eddig is történt.

„Legyen szó akár a szárnyakról, vagy bármi másról, megígérhetem, hogy ez újra felbukkan majd, de mi ismét átmegyünk majd minden egyes teszten. Nem egyetlen csapat tiltakozott ellenünk, pedig nagyon jól tudják, hogy a szabályokon belül maradunk" – nyilatkozta Mark Webber.

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel-gif.gif

Szólj hozzá

forma1 red bull formula1 mark webber adrian newey