2012. aug 10.

F1 További pénzügyi bonyoldalmak a Nürburgring körül

írta: FormaNet
F1 További pénzügyi bonyoldalmak a Nürburgring körül

A Nürburgring hivatalnoka elismerte, a létesítmény pénzügyileg nem engedheti meg magának, hogy jövőre otthont adjon a Német Nagydíjnak, melyet néhány éve már a Hockenheimringgel éves váltásban rendez a legendás versenypálya. A Nürburgring súlyos pénzügyi problémákkal küzd annak ellenére is, hogy múlt héten hatalmas segítséget kapott  Rajna-Pfalz tartománytól.

nürburgring.JPG 

Néhány hete már nyilvánosságra került, hogy a hatalmas adóságok miatt csődeljárás indult a Nürburgring ellen, így a legendás pálya jövője bizonytalanná vált. A múlthéten azonban felcsillant némi remény, amikor Rajna-Pfalz tartomány kormányzója beleegyezett abba, hogy kölcsönt folyósítsanak a Nürburgringnek, hogy segítsenek az adóságok törlesztésében, illetve a kamatfizetések átütemezése is szerepel az fizetésképtelenséget elkerülendő állami intézkedések között.

A segítség felajánlását követően a Nürburgring Automotive GmbH (NAG) elnöke, Jorg Lindner meglehetősen pozitívan látta a jövőt: „Nagyon optimista vagyok, bízom benne, hogy jövőre a Nürburgringre érkezik a Formula-1.”

A bökkenő csak az, hogy 2008-ban, felújítási munkálatokra már kapott állami támogatást a német pálya, és mivel ez csak 10 évente engedélyezett, így az Európai Bizottság vizsgálatot indított az állami beavatkozás miatt.

"Jelen állapotban a Bizottság kétli, hogy ezek az intézkedések megfelelnek az adott piaci feltételeknek, és azt is, hogy a vállalat ezt követően életképes tud maradni állami támogatás nélkül. Az átfogó vizsgálat során lehetőséget biztosítunk az észrevételeik feltárására a harmadik fél részéről is, de mindez nem befolyásolja a vizsgálat eredményét. Tudomásunk van arról, hogy 2008-ban már a Nürburgring érintett volt hasonló nehézségekben, és akkor már egyszer megkapták a segélyt. Egy pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalat szerkezetátalakítását vagy megmentését célú támogatás tízévenként csak egyszer adható. A Bizottság vizsgálja, hogy ezek az ismételt állami beavatkozások megfelelnek-e az uniós állami támogatási szabályokkal" - áll az Európai Bizottság által kiadott közleményben.

Nem csak a német állam, de maga Bernie Ecclestone is segíteni szeretné a pályát, hiszen a széria egyik legpatinásabb helyszíne a Nürburgring.

„Nem szeretnénk elveszíteni egyetlen pályánkat sem, Németországban futamot kell rendezni. Mindent megteszünk ennek érdekében” - mondta a 82 éves üzletember.

 000 facebook_banner.jpg

A pálya fejlesztési vezetője, Thomas Schmidt azonban szinte ultimátumot adott Ecclestone-nak azzal a kijelentésével, miszerint drasztikusan csökkenteni kell a jogdíjakat, vagy még jobb lenne, ha a FOM vezért lemondana erről az összegről.

„Ha Ecclestone elfogadja, hogy jogdíj nélkül rendezzük a versenyt, akkor minden bizonnyal tudjuk fogadni a Formula-1-et. Ellenkező esetben egyszerűen nincs rá pénzünk”- jelentette ki Schmidt, és reméli, hogy találnak olyan optimális megoldást, ami mindkét fél számára kedvező, de figyelmeztet arra is, hogy az F1 nem feltétlenül szükséges a Nürburgring fennmaradásához.

FormaNet, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

nürburgring forma1 formula1 ecclestone