2012. aug 14.

F1 Enzo Ferrari emlékére

írta: FormaNet
F1 Enzo Ferrari emlékére

24 évvel ezelőtt, 1988 augusztus 14-én, 90 éves korában hunyt el a Scuderia Ferrari alapítója, Enzo Anselmo Ferrari. A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a csapat hivatalos weboldalán emlékezett meg a legendás alapítóról.

enzo ferrari.JPG 

Enzo Ferrari az 1920-as évek elején az Alfa Romeo versenyzője volt, de hamarosan kiderült, hogy az üzlethez sokkal jobban ért, mint a versenyzéshez. Előbb önálló Alfa kereskedést nyitott, majd 1929-ben a gazdag Alfa Romeo vásárlók amatőr versenyzésének szponzorálására megalapította a Scuderia Ferrarit. Enzo így egy szerződéskötést követően az Alfa Romeo részvényese lett, akik cserébe segítettek a műszaki háttér biztosításában. 1938-ban az Alfa saját versenyrészleget hozott létre, melyben ugyan Enzo Ferrari sportigazgatói állást kapott, ám a Scuderiát felszámolták. Enzo azonban nem elégedett meg ennyivel, és hamarosan kilépett a cégtől, hogy saját álmait építse tovább, de mivel a szerződés szerint négy évig távol kellett tartania magát saját autók gyártásától, így repülőgép-alkatrészeket és egyéb gépészeti termékeket gyártottak.

A II. Világháború alatt a gyár Maranellóba költözött, de 1944-ben lebombázták, és csak 1946-ra hozták helyre. Egy év múlva elkészült az első közúti Ferrari, a 1,5 literes V12-es motorral szerelt 125S jelzésű modell. Enzo Ferrarit csak a versenyzés érdekelte, az utcai autók pedig mindössze azt a célt szolgálták, hogy a bevételekből támogassa a versenyistállót. Így természetesen a világbajnokság indulásának évében ott sorakoztak az autói a rajrácson Luigi Viloresivel és Alberto Ascarival a volánnál, majd később csatlakozott a csapathoz az ifjú argentin tehetség José Froilan Gonzalez, és neki köszönhetően az 1951-es Brit Nagydíjon a csapat megszerezte első futamgyőzelmét.

Enzo Ferrari által alapított alakulat azóta 659 dobogós helyezést, ebből 219 futamgyőzelmet szerzett a szériában, és 16 konstruktőri bajnoki címet, illetve 15 egyéni világbajnoki címet tudhat magáénak.

000 facebook_banner.jpg

A legendás alapítóról a Ferrari hivatalos honlapján az elnök, Luca di Montezemolo emlékezett meg.

„Példát kell állítanunk alapítónkról elsősorban a fiatalok számára. Enzo Ferrari mindig képes volt előre tekinteni, még a legnehezebb helyzetekben is. Rendkívüli szenvedéllyel és elszántsággal megvalósította álmait, és mindez még ma is áthatja mindazokat a férfiakat és nőket, akik az ő nevét viselő cégnél dolgoznak. Biztos vagyok benne, hogy büszke lenne azokra, akik a 21. században képviselik a Ferrarit, mely nagy erőt képvisel az iparban, az autóversenyzésben, és amely álomautókat gyárt, és még most is a motorsportok csúcsán áll, nagy örömet okozva ezzel rajongói számára” – mondta Luca di Montezemolo.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

ferrari f1 luca di montezemolo formula-1 enzo ferrari