2012. aug 24.

F1 McLaren: Még nincs veszve a világbajnoki cím

írta: FormaNet
F1 McLaren: Még nincs veszve a világbajnoki cím

A McLaren Mercedes jelenleg a második helyen áll a konstruktőrök versenyében, és Lewis Hamilton hungaroringi győzelme után a wokingiak bizakodóan várhatják a folytatást. A csapatfőnök, Martin Whitmarsh szerint alakulatának még van hova fejlődni, és van min dolgozni, de abszolút esélyeseként látja versenyzőit a világbajnokság hátralévő futamain, és reméli, a szezon második felére megsokszorozódnak lehetőségeik a világbajnoki cím tekintetében.

hamilton-hungaroring.JPG 

A McLaren csapat vezetője, Martin Whitmarsh biztos benne, hogy csomagjukkal harcban lehetnek a 2012-es világbajnoki trófeáért annak ellenére, hogy eddig még nem sikerült a legjobbat kihozniuk az MP4-27-es konstrukcióból. A brit szakember az Autosportnak adott exkluzív interjújában beszélt arról is, hogy csapata tudja, mely területeken teljesítenek alul, de ettől függetlenül nem látja okát annak, hogy leírják őket.

„Az első 11 versenyen nyolcszor indultunk az első sorból, úgyhogy nem mondhatni, hogy az autó lassúnak bizonyulna, legalábbis az időmérőkön. Ez a szezon mindenki számára nehéz, és azt kell mondanom, a Ferrari és Fernando Alonso remek munkát végeztek ez idáig, és kihozták a maximumot az autójukból. Nekünk egyelőre még nem sikerült mindent kihozni a csomagunkból” – nyilatkozta Whitmarsh, aki többek között a Pirellik karakterisztikájának nem túl könnyű kiismerésében, valamint a csapat bokszban történt ismétlődő incidenseiben látja a hibák okát.

„A gumik igazi kihívást jelentenek. Van számos útvonal amelyre, ha sikerülne rátérnünk, gyorsabbá tehetnénk az autót. Keményen dolgoztunk, hogy ez működjön, de mindeközben a hibákra is oda kellett figyelnünk. Elkövettünk néhányat, de mindent megtettünk annak érdekében, hogy kijavítsuk őket. A gumik tekintetében is elkövettünk mindent az idei évben, hogy megfelelően kezelhessük őket, de amikor sikerült a maximumot kihoznunk a száraz pályára alkalmas abroncsokból, akkor jött egy intermediate-en, vagy épp egy esős keveréken való rajt."

„Erre jó példa, hogy Nagy Britanniában gyorsak voltunk száraz pályára alkalmas gumikon, illetve az extrém esőgumikon, de a köztes abroncsokon gyengék, míg a rá következő futamon, Németországban ismét gyorsak voltunk szárazon és intermediate-en, de gyengék az extrém esőgumikon. Úgyhogy éppen ezért nem olyan egyszerű, de izgalmas kihívást jelent.”

Az egyéni pontverseny negyedik helyén álló Lewis Hamilton 47 ponttal van lemaradva az élen álló Fernando Alonso mögött, míg a McLarennek 52 pont a hátránya a konstruktőrök versenyét vezető Red Bull Racinggel szemben. Whitmarsh úgy véli, hogy a hátralévő nagydíjak számát tekintve, ez a lemaradás még behozható.

„Folyamatosan tanulunk valamit, és javítunk az autón, de nem történik minden olyan ütemben, ahogy azt szeretnénk. Ennek ellenére azt gondolom, hogy rendkívül stabil alapokkal rendelkezünk, és tudunk még javítani. Még nagyon sok pontot begyűjthetünk, csak ezt szem előtt kell tartanunk.”

000 facebook_banner.jpg

„A lényeg, hogy futamról futamra biztosítanunk kell a leggyorsabb autót, és nem hibázhatunk. Mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a gumikat maximálisan kiismerjük, és a lehető legmegfelelőbben állítsuk be az autót az időmérőkre, majd mindezt kamatoztatva egy jó eredményt érjünk el”- foglalta össze a McLaren feladatait a csapatfőnök, a szezon második felére vonatkozóan.

 

FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

 

Szólj hozzá

f1 mclaren martin whitmarsh formula-1