2012. aug 31.

F1 Kobajasi zárt az élen az esős belgiumi első szabadedzésen

írta: FormaNet
F1 Kobajasi zárt az élen az esős belgiumi első szabadedzésen

Az öthetes szünet utáni első szabadedzést félig meddig elmosta az eső, így elég nehézkesen, de végül az utolsó 30 percben beindult az élet a legendás belgiumi versenypályán. Az időjárási feltételek miatt jócskán megkurtított gyakorláson végül Kobajasi Kamui  zárt az élen, a top3-ba még Pastor Maldonado és Daniel Ricciardo került be. A nagyok közül többen csak az utolsó percekben merészkedtek ki a vizes pályára.

27. kobajasi kamui.JPG 

Spa-Francorchamps most sem hazudtolta meg önmagát, hiszen szakadó eső és mindössze 12 fok fogadta a nyári szünetből visszatérő szériát. A  twitteren szinte minden csapat a hideg és a rengeteg csapadék miatt panaszkodott, és beszámoltak arról is, hogy a pálya egyes részein annyi víz van, hogy ilyen körülmények között valószínűleg a versenyt is megszakítanák.

Így nem meglepő, hogy szinte minden versenyző visszavonulót fújt, és a másfél órás szabadedzés felénél még csak a sauberes Kobajasi Kamui 2:17.705-ös köre árválkodott a tabellán. A japán versenyzőhöz elsőként a két Toro Rosso csatlakozott, majd az utolsó fél órára valamelyest javultak a feltételek (legalábbis egy kis időre),  így a többség munkához is látott, percek múlva már a mezőny felének volt mért köre. Ekkor Pastro Maldonado 2:11.941-gyel bérelte ki a top helyet.

Tesztpilóták közül Williamsnél Bruno Senna helyén most is Valtteri Bottas kapott lehetőséget, a HRT-nél pedig Dani Clos kapta meg Narain Karthikeyan autóját.

A nagymenők közül szinte mindenki, Alonso, Vettel, Hamilton és Räikkönen még az utolsó negyed órában is hiányzott a listáról, bár a finn megtett néhány kört, de rendkívül rossz látási viszonyokra panaszkodott csapatának.

A pályán közben Kobajasi ismét átvette a vezetést, és végül 2:11.389-es körével ő lett a délelőtt leggyorsabb, mellesleg a legszorgalmasabb (20 kör) versenyzője.

A hiányzók közül végül mindenki kimerészkedett az utolsó percekben, előbb Vettel és Hamilton volt az, akik egy kilencedik illetve egy 15. helyre elegendő időt autóztak. Majd csatlakoztak a Lotusok és az utolsó pillanatban a Ferrarik is. Egyedül Massa maradt mért kör nélkül, ráadásul - már a leintést követően - a brazil alatt megállt a kocsi, valószínűleg motorprobléma miatt.

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye:

első szabadedzés spa.JPG

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 spa belga nagydíj formula-1 első szabadedzés kobajasi kamui