2012. sze 01.

F1 Buttoné a pole, a Kobajasi és Maldonado az élmenők előtt

írta: FormaNet
F1 Buttoné a pole, a Kobajasi és Maldonado az élmenők előtt

Hatalmas meglepetések született a Belga Nagydíj időmérő edzésén, hiszen a már sokak által leírt Jenson Button nagy fölénnyel szerezte meg az első rajtkockát, míg több nagy név már a Q2-ben kiesett. És ha ez még nem lenne elég, Button mellől a sauberes Kobajasi Kamui rajtolhat, a harmadik helyet pedig a williams venezuelai versenyzője, Pastor Maldonado szerezte meg. A nagy esélyesként érkező Lewis Hamilton csak a nyolcadik legjobb időt autózta.

8. jenson button.JPG 

Nem véletlenül mellőzték a csapatok az esős pénteki szabadedzéseket, hiszen az előrejelzések szombatra és vasárnapra sem jósoltak csapadékot, azaz a harmadik szabadedzés után a kvalifikáció is száraz, napos időben zajlott. Mark Webber és Nico Rosberg autójában váltót kellett cserélni, így ők már biztos, hogy az időmérőn megszerzett pozíciójukhoz képest öt rajthellyel hátrébb várhatják a Belga Nagydíjat. Rosberg már a Q1-ben búcsúzott, míg Webbera 11. helyről kezdheti meg holnapi futamát.

Q1

A két Marussia és Nico Rosberg gurult ki elsőként a pályára, a Mercedes német versenyzője délelőtt mindössze öt kört tudott megtenni, mielőtt még autójában megadta magát a sebességváltó. Charles Pic 1:53-as köre nyitotta a sort, majd Rosberg 1:51, Paul Di Resta 1:50 köre már kicsit komolyabb volt, pillanatokon belül Sergio Pérez pedig már 1:49-cel vette át a vezetést.

 A nagyok az első 20 perc második felében bújtak elő, és elsőként  - még kemény keveréken - Fernando Alonso szárnyalta túl a sauberest, közel  két és fél tizedmásodperccel. Ez az idő azonban még bő egy másodperccel maradt el Vettel tavalyi, pole-t érő gyorskörétől. A spanyolt végül Button és a már lágyabb gumikat használó Maldonado szárnyalta túl. A hajrában Rosberg, Grosjean és Kobajasi volt veszélyben, végül a a vasárnap egyébként is öt rajthelyes büntetéssel induló Rosberg csatlakozott a szokásos Caterham, Marussia, HRT párosaihoz.

Kiesők sorrendje: Nico Rosberg, Heikki Kovalainen, Vitalij Petrov, Timo Glok, Pedro de la Rosa, Charles Pic, Narain Karthikeyan

q1-spa.JPG

Q2

Az időmérő középső szakaszában már többen is megközelítették Vettel 2011-es belgiumi első helyre elegendő köridejét. Először Webber, Alonso, Hamilton, majd Kimi Räikkönen került ehhez a legközelebb, majd nagy meglepetésre Jenson Button parádés kört rakott össze, és 1:47.654-gyel  az addig élen álló finnt nyolc tizeddel verte, sőt hat tizeddel jobbat  futott a tavalyi pole pozíciós időtől. Már a Q1-ben is igen szoros volt a mezőny, így a továbbjutásért nagy csata volt várható.

Sergio Pérez három tizedre megközelítette az élen álló Buttont, de ami még nagyobb meglepetés volt, hogy Vettel, Schumacher és Massa sem jutott tovább. A top10 közötti időkülönbség még kilenc tized másodperc sem volt.

Kiesők sorrendje:  Sebastian Vettel, Nico Hülkenberg, Michael Schumacher, Felipe Massa, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo, Bruno Senna. 

q2-spa.jpg


Q3

A két Lotus, a két McLaren, és a force indiás Di Resta kezdte meg elsőként az utolsó tíz percet. Räikkönen 1:48.205-tel adta meg az alaphangot, ám Button 1:47.686-tal azonnal kontrázott. A másik három versenyző nem futott mért kört, és végül Räikkönenen és Buttonön kívül mindenkinek egy köre maradt a bizonyításra.

A hajrában Kobajasi és Maldonado is Räikkönent elé ugrott, és a finn utolsó gyorskörén már nem is tudott javítani. Button azonban igen, és 1:47.573 másodperces idejével F1-es pályafutásának nyolcadik pole-ját szerezte meg. Csapattársa, Lewis Hamilton nyolc tizeddel volt lassabb, ami egy nyolcadik helyre volt elég. Mivel azonban az előtte végző Webberre büntetés vár, így a 2008-as bajnok eggyel előreléphet a vasárnapi rajtrácson. Button, Kobajasi, Maldonado és Räikkönen után a harmadik sorban Pérez és Alonso foglalhat majd helyet, őket követi Hamilton és Grosjean duó, míg Webber büntetésének köszönhetően, a már Q2-ben kieső Vettel ugrik még fel Di Resta mellé az ötödik sorba. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye:

q3-spa.JPG

 

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 spa időmérő belga nagydíj jenson button formula-1