2012. sze 01.

F1 Kérdezz-felelek Lewis Hamiltonnal

írta: FormaNet
F1 Kérdezz-felelek Lewis Hamiltonnal

Hungaroringi futamgyőzelme után sokan – többek között a fogadóirodák – Lewis Hamiltont tartják a legesélyesebbnek a vasárnapi belga győzelemre. A pénteki szabadedzésekből azonban egyelőre nem lehet tippelni, hiszen gyakorlatilag mindkét szabadedzést elmosta az eső. Ilyen körülmények között nyilván senki, így Hamiltons sem tudja még, hogyan alakulnak az erőviszonyok, de egyelőre úgy látja, hogy a fejlesztések jól működnek, és bízik abban, hogy hungaroringi sikere Spában is folytatódik.

hamilton - spa.JPG 

Lewis, ez egy érdekes kezdése volt a hétvégének...

Lewis Hamilton: Srácok, magatok is láthattátok, hogy mi volt. Hihetetlenül esett, sok volt az aquaplaning, és sok volt a vízátfolyás, amit meg kellett próbálni elkerülni. Nem volt másra lehetőség, csak arra, hogy megnézzük, a frissítések hatását az autón. Ezért mentem pár installációs kört, és azt is láttuk, hogyan melegednek fel a gumik az esőben.

És működnek együtt az abroncsok és a frissítések?

LH: Az elején voltak nehézségeink a hátsó szárnnyal, melyet itt és Monzába használunk. Mindenki láthatta, hogy hoztunk néhány módosítást, és eddig tökéletesen működnek. De természetesen majd csak szombaton tudjuk meg, hogy valójában mennyire jók.

Nem túl nehéz egy ilyen nap után egy száraz időmérőre készülni, különösen a hosszú szünetet követően?

LH: Természetesen ez egy nagy kihívás, de mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, így nagyon érdekes lesz látni, hogy ki tudja majd megtalálni a legjobb beállításokat mindössze néhány kör alatt.

Nem lett volna fontos, hogy ilyen nagysebességű pályán ennél intenzívebb legyen munka, még ilyen körülmények között is?

LH: Azt hiszem, az emberek mindig azt várják tőlünk, hogy minden körülmények között szívből versenyezzünk, de hidd el nekem, ez nem így megy. Ez nem annyira hektikus, mint a száraz pályán, ezért csak rövid ideig volt igazán izgalmas odakint. Élveztem minden kört, amit ma megtettem, de azt is tudni kell, hogy szombaton és vasárnap valószínűleg száraz körülmények lesznek. Spa még ilyen körülmények között is szenzációs, amikor a sebesség jelentősen lassabb.

Kilenc verseny van még hátra, nagyjából 13 hét alatt. Ez kissé szűkre szabott idő…

LH: A második félidő lesz a legintenzívebb része a szezonnak, hiszen sok egymás utáni verseny lesz, ami sok stresszel jár, különösen a csapat szerelői számára. Nekik van a legtöbb dolguk, összepakolni az autókat, felszereléseket,, majd azonnal egy másik helyen újjáépíteni. És persze távol leszünk a családunktól. De végül valószínűleg az lesz a legjobb csapat, aki legjobban kezeli ezeket a dolgokat is.

Most két nagy sebességű pálya jön. Mennyire fekszik ez a McLarennek?

LH: Az autónk idén eddig elég jól teljesített a nagy sebességű kanyarokban, ezért remélem, hogy ezek a pályák is megfelelnek majd a kocsinknak.

Pirelli kissé változtatott a gumikon. Ez hatással lesz arra, hogy hogyan kell beállítani az autót erre a versenyre?

LH: Természetesen igen, de, hogy mennyi ideig fognak tartani a gumik, ahhoz muszáj lesz egy pillantást vetnünk a tavalyi stratégiákra. A levegő hőmérséklete itt elég alacsony lesz, és a gumik elég kemények, ami megnehezíti a felmelegítésüket.

Hogy érzed magad, hasznos volt a nyári szünet az egész csapat számára?

LH: Úgy gondolom, hogy mindenkinek jót tett egy kis szünet, különösen a szerelőknek és a mérnököknek. Nekem, mint versenyzőnek is sokkal nagyobb megkönnyebbülés volt, hogy úgy pihenhettem, hogy közben nem volt bűntudatom, hogy mindenki dolgozik. Az sem volt rossz, hogy úgy mehettünk el a nyári szünetre, hogy előtte megnyertük a versenyt. Hetekig nem gondoltam az Formula-1-re, és azt hiszem ezzel nem voltam egyedül. A felkészülést erre az évre már tavaly decemberben elkezdtem, szóval egy évben egyszer nagyon egészséges, ha csak a pihenésre koncentrálunk

000 facebook_banner.jpg

Tavaly Sebastian Vettel és a Red Bull Racing dominált. Megkönnyebbülés számodra, hogy idén nem ez a helyzet?

LH: Számomra leginkább azt nagyon jó látni, hogy a Formula-1 még mindig annyira versenyképes, hogy sok pilóta képes a győzelemre. Szinte minden évben azt mondjuk, hogy a jelenlegi mezőny a legversenyképesebb, és jó látni, hogy ezt idén is elmondhatjuk. Remélem, hogy ez a jövőben is így marad.

Michael Schumacher itt Spában ünnepli 300. nagydíját. Mit gondolsz erről az eredményről?

LH: Ez egy hihetetlen eredmény. Én még csak az első százon vagyok túl, és el sem tudom képzelni, milyen lehet még kétszázat megcsinálni. Ráadásul Michael ez egy olyan időszakban gyűjtötte össze, amikor még nem volt annyi verseny egy szezonban, mint most. Vagyis ez azt jelenti, hogy jó hosszú idő volt. És idén Monacóban ő futotta meg a legjobb időt a kvalifikáción, ami azt jelenti, hogy még mindig versenyképes. Jó látni, hogy még mindig megvan a lelkesedése és elszántsága ahhoz, hogy továbbra is versenyezzen.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

mclaren forma1 lewis hamilton spa formula1 belga nagydíj 2012