2012. sze 01.

F1 Meglepő kvalifikációs eredmények Spában - A top3 pilóta teljes nyilatkozata

írta: FormaNet
F1 Meglepő kvalifikációs eredmények Spában - A top3 pilóta teljes nyilatkozata

Ahhoz képest, hogy Lewis Hamilton és Sebastian Vettel érkezett a Belga Nagydíj favoritjaként Spába, az időmérő végeredménye óriási meglepetést hozott. Jenson Button végre megszerezte első mclarenes pole-ját, ráadásul nyolc tizeddel volt gyorsabb brit kollégájánál. A második leggyorsabb kört futó Kobajasi Kamui éppen a belga pálya egyik királyát, Kimi Räikkönent tessékelte hátrébb, sőt a finn még Pastor Maldonadótól is kikapott.

spa időmérő.JPG 

Jenson Button 50. mclarenes nagydíját pole-ból kezdheti meg, ami igazán méltó ünneplése ennek a kerek számnak, főleg úgy, hogy a brit még egyetlen egyszer sem indulhatott első rajtkockából a wokingiakkal. Legutóbb még a Brawn GP színeiben, a 2009-es Monacói Nagydíj időmérőjén bérelte ki a rajtrács legjobb helyét.

Jenson Button: "Igazán megindító ez a pillanat, hiszen az utóbbi időkben a vasárnapok elég jól mentek, de szombatonként sosem volt tökéletes az eredményem. Ez viszont egy nagyszerű időmérő edzés volt, és nagyon fontos, hogy a hosszú szünet után egy jó eredménnyel tudok visszatérni. Nyilván a verseny az holnap lesz, de annyira régen történt velem ilyen, hogy most majdnem úgy érzem, mintha megnyertem volna egy futamot."

Button három olyan gyorskört is futott, ami elég volt a pole-hoz, de ő maga sem tudja, hogy sikerült ilyen remekül összeraknia ezeket a köröket.

„Ha tudnám, megmondanám, és sokkal egyszerűbb dolgom lenne a későbbiekben is” – felelt Button arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült ez a remek eredmény.

"Szerintem egyszerűen csak sikerült eltalálnunk a kocsi egyensúlyát. Igazság szerint egész nap jól működött az autó, és minden kör amit megtettünk, az jó irányba vitt minket. Nagyon jó volt az egyensúly, és már így vágtunk neki az időmérő edzésnek. Valamiért nagyon jó most az autót vezetni, szóval úgy néz ki, hogy sikerült a vezetési stílusomhoz találnunk egy olyan beállítást, ami jól működött számomra a kvalifikáción. Ezért nagy köszönettel tartozom az egész csapatnak, és a két mérnökömnek különösen köszönöm. Egy-két szombaton kutyául érezhették magukat, de a mai egy ragyogó nap lett számukra is. Nyilván sokkal könnyebb dolgom lesz holnap, hogy a pole-ból indulhatok, ettől függetlenül egy nehéz nap vár még ránk.”

Kobajasi Kamui F1-pályafutása legjobb kvalifikációs eredményének örülhetett kedvenc pályáján, Spában.

Kobajasi Kamui: "Tegnap sokat küszködtünk, úgyhogy fogalmunk sem, volt, hogy ma mihez fogunk kezdeni. De ma reggel, amikor kialakítottuk a beállításokat, akkor egész jó irányba indultunk el, bár nem tudtuk, hogy délutánra mennyit javul majd a pálya. Ettől függetlenül magabiztosak voltunk, és valóban sikerült jól eltalálnunk a beállításokat. Nagyon örülök, hogy a hosszú vakáció után sikerült kihoznunk a maximumot a kocsiból. A következő három hónapban kilenc futam lesz, így nagyon fontos számunkra, hogy így indulhatunk neki a második félidőnek."

"Nyilvánvaló, hogy magasak az elvárásaink erre a hétvégére, mert mondanom sem kell, hogy Spa a kedvenc pályám, ráadásul fekszik is az autónknak. Tudtuk, hogy a verseny alatt erősek leszünk, de azt nem vártuk, hogy az időmérőn ilyen jó eredményt érünk el. Azt gondolom, hogy ez ragyogó esély holnapra is, és ez még csak a kezdet. Remélem, hogy az év hátralévő részében továbbvisszük ezt a formánkat. Sokat dolgoztunk a nyári szünetben, és ennek meg is lett az eredménye. Sok erőt ad, hogy ilyen eredményt értünk el, és nagyon köszönöm az egész csapatnak."

Pastor Maldonado idén Barcelonában egy pole-lal, majd egy futamgyőzelemmel már megmutatta tehetségét, ám a folytatás elég hektikusan sikerült. Most azonban úgy tűnik, a venezuelainak igen csak jót tett egy kis vakáció.

Pastor Maldonado: "Az gondolom, hogy Barcelona óta elég következetesen teljesítünk az időmérő edzéseken, és úgy vélem, hogy még erősebb az autónk, és még inkább versenyképesek vagyunk. A nyári szünet alatt elemeztük a korábbi problémáinkat, és próbáltunk mindent kijavítani a szezon második felére. Szóval elmondhatjuk, hogy eléggé versenyképesek vagyunk. Ma reggel nem sikerült egyből eltalálnunk a beállításokat, de rájöttünk, hogy min kell változtatnunk, ezért nagyon elégedett vagyok, és örülök annak, hogy mindenki ilyen lelkes a csapatnál, és, hogy nagyon összeszokott brigádként működünk. Nagyon várom a szezon második felét. Az év első szakaszában jobban teljesítettem, aztán nem minden versenyen alakultak jól a dolgok, de remélem, hogy sikerül visszahozni az elvesztett pontokat."

000 facebook_banner.jpg

"Nagyon várom a vasárnapi futamot, bár ma reggel még kicsit aggódtam, és volt is okom rá, mert nem volt olyan jó a kocsi beállítása. De az időmérőn már sikerült alkalmazkodnom az autóhoz és a különböző körülményekhez. A Q1 után már kezdtem látni, hogy mi is a kocsi valós potenciálja, a Q2-ben aztán már nem annyira, sőt majdnem ki is estem, mert egy ideig a 15. helyen álltam. Akkor nem futottam túl jó kört, aztán a Q3-ban viszont beleadtam apait, anyait, és sikerült összeraknom egy tiszta kört. Nem vagyunk annyira gyorsak mint Jenson, de azért várom a holnapi napot, hiszen ha visszatekintünk az elmúlt versenyekre, akkor a futamokon általában jól teljesítettünk."

Maldonado utólag 3 rajthelyes büntetést kapott, amiért a Q1-ben feltartotta Nico Hülkenberget a gyorskörén. A venezuelia Button, Kobajasi, Räikkönen, Pérez és Alonso mögül, a hatodik rajtkockából kezdheti meg a Belga Nagydíjat.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 spa időmérő belga nagydíj jenson button formula-1 pastor maldonado kobajasi kamui