2012. sze 03.

F1 Ahogy a Ferrarinál látták - A belgiumi baleset és a folytatás

írta: FormaNet
F1 Ahogy a Ferrarinál látták - A belgiumi baleset és a folytatás

Fernando Alonso 23 nagydíjat követően Spában pont nélkül maradt, miután a Belgiumi Nagydíj rajtjánál ártatlan áldozata volt a Romain Grosjean által okozott balesetnek. A Ferrarinál természetesen nagy a csalódottság, hiszen a spanyol rendkívül jól kapta el a rajtot, így minden esélye meg volt, hogy legfőbb riválisai előtt végezzen, és növelje előnyét a bajnoki pontversenyben. A csalódottságot azonban elfedi a megkönnyebbülés, hogy a kétszeres bajnok szerencsésen megúszta az ijesztő incidenst.

spa baleset ferrari.jpg

A Scuderia Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali nem titkolta, nagyon megrémültek a rajtbaleset utáni pillanatokban, amikor nem látták versenyzőjüket kiszállni az autóból.

„Először is a jó hír, hogy Fernando Rendben van. Mindannyiunknak - és gondolom a Ferrari rajongóknak is – egy pillanatra megállt a szívverésünk, különösen, hogy a baleset után néhány pillanatig nem tudtunk vele kommunikálni. Csak akkor sóhajtottunk fel megkönnyebbülten, amikor láttuk őt kikászálódni a kocsiból, és akkor nyugodtunk meg, amikor visszatért a garázsba” – idézte fel a baleset utáni pillanatokat Domenicali.

A csapatvezető csak ezt követően fejezte ki sajnálatát az elvesztett lehetőségek miatt, de a Scuderia hazai versenyére készülve most leginkább azt tartja fontosnak, hogy minél gyorsabban átlépjenek a történteken.

„Nyilván ez után következett a csalódottság a rajtnál történtek miatt, mert elérhettük volna a szombaton kitűzött célunkat, a dobogót. Mint ahogy Felipe is bizonyította, az F2012 jó tempót diktált, és egy remek versenyt futott. Ennek örülünk, mert egy jó eredmény, amire a szezon ezen részében nagy szüksége volt.”

„Ami a balesetet illeti, csak azt tudom mondani, hogy az FIA-nak kell ítélkeznie, de az biztos, hogy jobb lenne, ha - a junior kategóriáktól elkezdve - a pályán tanúsított magatartást egy kicsit kevésbé rugalmas irányba terelnék, így a versenyzők sokkal jobban fel lennének készülve, amikor megérkeznek a motorsport legmagasabb szintjére. A csapat vezetőjeként kötelességem biztosítani, hogy mindenki a saját feladatára koncentráljon, különösen a nehéz időkben. Éppen ezért ezt a napot gyorsan magunk mögött kell tudnunk, és már a következő nagydíjra tekinteni, ami Monzában lesz, és ami különösen kedves számunkra.”

Hasonlóan vélekedik Pat Fry, technikai igazgató is, aki természetesen műszaki szempontból is levonta a következtetéseket. Jelenleg a McLaren tempóját tartja félelmetesnek, de véleménye szerint a Red Bull tartható lett volna, azaz Alonso Sebastian Vettel előtt végezhetett volna.

„A mai nagydíj érzelmeinek összefoglalása: nagy csalódás, de ugyan olyan, vagy talán még nagyobb megkönnyebbülés. Sajnálom azt a tényt, mert egy olyan eredményt érhettünk volna el, ami a bajnokság szempontjából Fernandónak nagyszerű lett volna. Különösen annak fényében, hogy Felipe egy nagy versenyt futott, keményen felküzdötte magát, és szép előzéseket mutatott be.”

„Sajnos az olyan események, mint ami miatt Fernando kieset, részei a versenyzésnek, még akkor is, ha rossz nézni, hogy egy pilótának néhány méter után fel kell adnia a futamot úgy, hogy sem ő, sem a csapat nem tehet róla.”

000 facebook_banner.jpg

„A megkönnyebbülés nyilvánvalóan abból a tényből ered, hogy Fernando rendben van. Ez egy nagyon kockázatos helyzet volt, és pár tizedmásodpercre mindenkinek a torkába ugrott fel a szíve, amikor láttuk, hogy az autó néhány centivel a sisakja felett repült át. A kocsi most nem néz ki valami jól, úgyhogy a srácokra elég sok munka vár Maranellóban.”

"Technikai szempontból a verseny eredménye azt mutatja, hogy a McLaren nagyon erős olyan nagyon különböző pályákon is, mint amilyen a budapesti, valamint a spái. Éppen ezért még nagyon sok munka vár ránk, hogy felérjünk az ő szintjükre. A Red Bull is versenyképes volt, de úgy gondolom, hogy Fernando jobb lett volna nálunk, ha versenyezhetett volna. Most várjuk Monzát, ami egy különleges esemény lesz számunkra, egyrészt azért, mert a Scuderia hazai versenye, és azért is, mert karakterisztikáját tekintve ez egy egyedülálló versenypálya a naptárban. Most még nehéz megmondani, hogy versenyképesebbek leszünk-e, de az biztos, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy sikerüljön.”  

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso fia formula1 pat fry stefano domenicali belga nagydíj 2012