2012. sze 04.

F1 Ferrari: Massa ügyében semmi sem változott, a zárt pilótafülke azonban szükséges

írta: FormaNet
F1 Ferrari: Massa ügyében semmi sem változott, a zárt pilótafülke azonban szükséges

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali beszélt a csapata soron következő, hazai nagydíjáról, Felipe Massáról, akitől már hónapok óta hangos a sajtó, a jövőjét illetően, valamint a pilótafülke védelmi fejlesztéséről. Ismét aktuális lett ez a kérdés is, hiszen Fernando Alonso komolyabban is megsérülhetett volna a Belga Nagydíjon.

felipe massa_1.JPG

A média az utóbbi időben sokat cikkezett arról, hogy ki lehet a Ferrarinál a brazil pilóta utóda, amennyiben az év végén mennie kell a csapattól. Még olyan találgatások is napvilágot láttak az eddigiek mellett, hogy akár Michael Schumacher,  vagy Nico Hülkenberg is pályázhatnak a Ferrari másik ülésére Fernando Alonso mellé.

A brazil bár továbbra is elmarad spanyol csapattársa mögött, a Belga Nagydíjon is jól szerepelt és Mark Webber előtt az ötödik helyen ért célba, ezzel is értékes pontokat rabolva a bikák világbajnoki esélyes pilótájától.

Felipe Massa idei teljesítménye azonban közel sem mondható kielégítőnek, fóleg ha figyelembe vesszük, hogy csapattársa Fernando Alonso folyamatosan szállítja a jó eredményeket és vezeti is a világbajnokságot.

Stefano Domenicali a Ferrari csapatvezetője, úgy nyilatkozott a vasárnapi futamot követően, hogy még mindig nincs döntés.

„Semmi újat nem tudok mondani. Megmondtuk korábban, hogy nem fogjuk elsietni a döntést.
Nagyon örülök annak, hogy Felipe a futamon jól vezetett. Természetesen fontos, hogy a kvalifikációs eredményén is javítson, különben a saját dolgát nehezíti meg a versenyen, de a vasárnapi versenytempója igazán jó volt. Ennek a csapat és én személy szerint is nagyon örülünk."

Kevésbé voltak boldogok Fernando Alonso miatt, aki az első kanyarban történt baleset egyik áldozatává vált. 40 ponttal vezette a bajnokságot Mark Webber előtt, most ez kissé megcsappant és már csak 24 pont az előnye a kétszeres világbajnok Sebastian Vettel előtt. Ez azt is jelenheti, hogy Monzában legrosszabb esetben, ha a német nyer és ő ismét nem szerez pontot, elveszítheti a vezető pozícióját.

Domenicali azonban emiatt nem aggódik,ugyanis szerinte a Ferrari nem veszített versenytempójából és erejéből egyszerűen csak pechesen jött ki számukra a futam.

„Ez pech volt, rosszkor voltunk rossz helyen" – nyilatkozta az olasz.

„Muszáj lesz magunk mögött hagyni ezt a hétvégét és fel kell készülnünk Monzára. Monza egy nagyon fontos verseny számunkra, nem csak azért mert hazai versenyünk, hanem a bajnokság szempontjából is. A csalódottságot el kell felejtenünk. Úgy gondolom, megnyugtató érzés, hogy a versenytempónk meg van. Ez Monzában nagyon fontos is lesz."

000 facebook_banner.jpg

Domenicali a balesetet követően beszélt arról is, hogyan lehetne a pilótákat a pilótafülkékben jobban megvédeni a versenyzőket, hiszen Alons is nagyon közel állt ahhoz, hogy komoly vagy akár tragikus sérülést szenvedjen, hiszen Spában a sisakjától 40 centire repült el egy F1-es autó.

„Nagy szerencséje volt Fernandónak, hogy nem a fejét találták el."

Az FIA már régóta foglalkozik ezzel a biztonsági kérdéssel, Felipe Massa magyarországi balesete óta számtalan tesztet is végeztek, ám konkrét döntés továbbra sincs. Sok vita volt már az átlátszó védőkupolákról, és többen úgy gondolják, hogy a megoldás egy rendkívül erős védőplexi lenne. Ennek a gyakorlati megvalósítását 2014-re tervezik.

„Dolgozunk már ezen a rendszerem. Például egy tűzesetnél olyan lenne a legjobb megoldás, melyet a pilóta gyorsan és könnyen ki tudna nyitni. Éppen ezért, ezeket a terveket nagyon alaposan, gondosan körül kell járnunk. Jelenleg is dolgozunk azon, hogy erre megoldást találjunk" - nyilatkozta Stefano Domenicali.

Szöveg: FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso formula1 felipe massa stefano domenicali zárt pilótafülke