2012. sze 04.

F1 Williams és az elszalasztott lehetőség Belgiumban

írta: FormaNet
F1 Williams és az elszalasztott lehetőség Belgiumban

A Williams csapat számára kissé felemásra sikeredett a Belga Nagydíj, ám az egyértelműen kiderült, hogy idei autójuk, az FW34 továbbra is versenyképes, és ha nincsenek vezetői, és egyéb problémák, jó eredményekre lehet képes az istálló. Ezt támasztja alá Pastor Maldonado időmérőn megszerzett harmadik helye, és Bruno Senna remek versenytempója is, bár a pilóták végül kölönböző okok miatt nem tudták a lehetőségeiket pontokra váltani. Mark Gillan a csapat vezető versenymérnöke kérdésekre válaszolt a Belga Nagydíjjal, és a hétvégi monzai versennyel kapcsolatban.

Bruno Senna Williams Spa 2012.jpg

Kérdés: Hogyan foglalná össze a Williams Renault FW 34 versenyképességét a Spa-Francorchams-i versenyhétvége tükrében?

Mark Gillan: A vasárnapi versenyen a tempónk nem volt olyan jó, mint azt szerettük volna, amit a továbbiakban kicsit meg kell majd vizsgálnunk, de Pastor időmérője kitűnően sikerült. Sajnos Brunó időmérőjét egy kipörgés hátráltatta, majd elveszített némi aerodinamikai leszorítóerőt a következő futásánál, az első szárny sérülésének következtében.

Hogyan alakult a csapat felkészülése, mennyire hátráltatta azt a pénteki, csapadékos időjárás?

MG: Pénteken mindkét edzés teljesen nedves körülmények között telt, így a három tesztre tervezett programunkat egy edzésre kellett összesűríteni, így nagyon sok dolgunk volt a harmadik szabadedzésen. Ez azonban mindenki számára hasonló volt, ezért elégedettek lehettünk, azzal amit elértünk, sikerült az autókat felkészíteni mind az időmérőre, mind pedig a versenyre.

Tekintettel arra, hogy Pastor csak a 11. leggyorsabb volt a harmadik edzésen, nem lepődött meg, hogy a 3. leggyorsabb kör futotta az időmérőn?

MG: Nagyon elégedettek voltunk Pastor időmérőjével, kivételesen jól vezetett és a határon nyomta az autót végig.

Pastor a rajtnál kiugrott, Technikai hiba volt, ami ezt eredményezte, hogy már akkor elindult, amikor a lámpa még piros volt?

MG: Pastor azért ugrott ki a startnál, mert az ujjai alól kicsúszott a kuplungkar.

Egy defekt miatt Bruno öt körrel a vége előtt a boxba kényszerült hajtani, új abroncsokért. Sikerült rájönni arra, hogy mi okozta a defektet?

MG: Nagyon jó, hogy kihívták a mérnökök, akik észrevették, a telemetriai adatok alapján hogy a gumiban gyorsan csökken a nyomás, így Bruno anélkül tudott kijönni a boxba, hogy az autó megsérült volna, a gumicsere előtt. A jobb hátsó keréken számtalan vágás volt, ami valószínű, hogy a korábbi ütközés eredménye volt.

000 facebook_banner.jpg

Bruno megfutotta a verseny leggyorsabb körét. Milyen pozitív dolog van még a verseny kapcsán?

MG: A hétvége ígéretes volt, ezért pont nélkül távozni, nagy csalódás. Büszke vagyok arra a sok erőfeszítésre, amit a csapat tett, ezen a nehéz hétvégén, és bár pontokat nem sikerült szereznünk, de sokat tanultunk, és ennek eredményeként erősebbek lehetünk Monzában.

Az Olasz Nagydíj következik. Mit vár ott az FW34-től?

MG: Célunk, hogy mindkét autónk pontot szerezzen, és feltéve, ha problémamentes hétvégénk lesz, nincs olyan ok, ami miatt ne lennék erre képesek.

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

williams forma1 formula1 belga nagydíj bruno senna olasz nagydíj pastor maldonado mark gillan