2012. sze 07.

F1 Räikkönen szerint elkerülhetetlenek a rajtbalesetek

írta: FormaNet
F1 Räikkönen szerint elkerülhetetlenek a rajtbalesetek

A Lotus finn világbajnoka, Kimi Räikkönen a maga sajátos stílusában védelmébe vette a Belgiumban tömegbalesetet okozó csapattársát Romain Grosjeant. A jégember szerint az FIA bármit csinálhat, bármennyire szigoríthatja a büntetéseket, a rajtbalesetek továbbra sem fognak megszűnni, mert azok a sport természetéből adódnak.

Räikkönen Monza 2012.jpg

Räikkönen szerint az irányító testület a szegény pilótákat akár bilinccsel is fenyegetheti, akkor sem tudja teljesen megszüntetni a belgiumihoz hasonló baleseteket.

A finn csapattársa, Romain Grosjean az FIA büntetése értelmében nem vehet részt a hétvégi Olasz Nagydíjon, a Spában a rajtnál okozott tömegbaleset miatt, ahol szerencsére senki sem sérült meg, ám melyet sokan az elmúlt évek legnagyobb tömegkaramboljaként emlegetnek azóta.

Grosjean az első pilóta 1997 óta, aki futamtól való eltiltásban részesült. 1997-ben Jacques Villeneuve a Japán Nagydíjat követően kapott hasonló büntetést, bár nem balesetokozás, hanem a sárga zászló súlyos figyelmen kívül hagyása miatt, ám a kanadai pilóta akkor fellebbezett, és  elfogadták a fellebbezését, így a következő, Európa Nagydíjon elindulhatott.

Balesetokozás miatt 1994-ben róttak ki utoljára eltiltásos büntetést, amit 1994-ben a finn Mika Hakkinen kapott, a Német Nagydíjon okozott rajtbaleset miatt, és a büntetését éppen a Magyar Nagydíjon kellett letöltenie.

Räikkönen szerint hiábavaló a szigorúbb büntetés, attól még a pilóták nem lesznek nyugodtabbak a rajtnál, és továbbra is lesznek a futamok legelején ütközések.

„Balesetek történnek, ez is a sport része" – nyilatkozta Kimi Monzában.

„Néha el lehet kerülni, de semmi sem tudja megváltoztatni, hogy ilyenek történjenek. A dolgok rosszul végződhetnek akkor is, ha nem vagy agresszív, vagy igyekszel azt elkerülni."

Räikkönen szerint leginkább azért fordulnak elő a rajtbalesetek, mert a pályákon nehéz előzni, ezért a startnál igyekszik mindenki pozíciókat szerezni.

„Az emberek megpróbálnak az elején javítani a pozíciójukon, mert talán akkor a legegyszerűbb megelőzni a másikat. Sajnos a versenyeken nehéz az előzés, így ha az elején sikerül helyeket szerezni, az megkönnyíti az életüket" (a versenyen).

000 facebook_banner.jpg

A hétvégére a finn klasszis Grosjean helyett új csapattársat kap, Jerome d'Ambrosio személyében. Räikkönen bízik abban, hogy a kényszerű változás nem lesz kedvezőtlen hatással a csapat munkájára.

"Ő a mi tesztpilótánk, és csupán egyetlen napot ült az autóban. Tudja hogyan működik a csapat" – vélekedett Räikkönen d'Ambrosióról.

Szöveg: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá