2012. sze 07.

F1 Számomra a McLaren a legjobb hely - Kérdezz-felelek Jenson Buttonnal

írta: FormaNet
F1 Számomra a McLaren a legjobb hely - Kérdezz-felelek Jenson Buttonnal

Jenson Button a Belga Nagydíj után természetesen az olaszok szentélyét is meghódítaná, és erre reális esélye van, hiszen az elmúlt három évben mindannyiszor a dobogó második fokán ünnepelhetett.

jenson button - spa.JPG

Jenson, éppen akkor, amikor a többség már elkezdett téged leírni, visszatértél egy belgiumi győzelemmel. Milyen volt a fogadtatás a spái diadalod után?

Jenson Button: Persze, hogy nagyon szívesen fogadták! (Nevet) Már nagyon hiányzott, és sokat vártam rá, így a spái győzelem egy fantasztikus jutalma volt ennek a várakozásnak.

Szerencsés voltál, hogy kimaradtál az első körös ütközésből. Mit Gondolsz Romain Grosjean akciójáról?

JB: Nem igazán tudom. Azt hiszem, nem ez volt az első ilyen esete. Ha csak erről lenne szó, akkor azt mondanám, hogy egy kissé nehéz ügy, de volt már jó pár első körös ütközése. De nem igazán tudom, hogy mi hiányzik nála, talán ha kicsit hátrébb rajtolsz, akkor jobban előfordulhat ilyesmi, és szerintem minél több tapasztalata lesz, annál inkább megnyugszik. Amikor a lámpák kialszanak, az adrenalin is megugrik, és mindenki az szeretné, hogy az első kanyarban már elsőként forduljon.

Az ilyen incidensek után mit tárgyaltok meg a pilóták megbeszélésén? Van valami olyasmi, amivel kiemelten foglalkoztok?

JB: Nos, nem akarok ujjal mutogatni, hiszen mindannyian követtünk már el ostoba hibákat a múltban, többek között én is. De igen, ebben az évben már történt pár olyan hiba, ami ezen a szinten egyszerűen elképzelhetetlen. Viszont izgalmas látványt nyújt a tévében! Úgy tűnik, elég jót tesz a Formula-1-nek, de nem tudom, miért van ez. Talán jó dolog, hogy az emberek is láthatják, hogy ez így nem mehet, mert a Formula-1 még mindig egy veszélyes sport. Nyilván sokkal biztonságosabb, mint 2-3 évtizeddel ezelőtt, de még mindig egy veszélyes sport. És tényleg nagyon közel volt Fernando fejéhez.

Csak úgy, mint Spa, Monza is a versenynaptár leggyorsabb pályái közé tartozik. Szerinted itt meg tudod ismételni a belgiumi győzelmedet?

JB: Nos, ez a pálya sokkal kevesebb leszorítóerőt igényel, mint Spa, szóval majd meglátjuk. Mindig szeretek Monzába jönni, még akkor is, ha csapatként nyilván nincs komoly rajongótáborunk. Számunkra ez a hétvége döntő fontosságú lesz abból a szempontból, hogy megtaláltuk-e az autó helyes egyensúlyát, amivel a győzelemért harcolhatunk. Ez igazán jó lenne. Az elmúlt három évben második helyen végeztem, így nagyszerű lenne egy szinttel feljebb végezni a hétvégén. De ez egy olyan pálya, ahol a múltban a Ferrari és a Red Bull is gyors volt, úgyhogy majd meglátjuk.

A belgiumi incidens után sok vita volt a zárt pilótafülkék bevezetése körül. Te szeretnéd, ha bevezetnék?

JB: Nos, azt elmondhatjuk, hogy ez elég csúnya, de az elmúlt 2-3 évben már láttunk egy-két példát arra, hogy az autó kerekei, vagy bizonyos alkatrészek nagyon közel kerültek egy-egy versenyző fejéhez, így azt hiszem, hogy a jövőben ezt az alkalmazást látni fogjuk a szériában. De az is igaz, hogy ez eltarthat egy darabig, mire a megfelelő megoldás megszületik. Egy zárt pilótafülke nagyon trükkös dolog, és sok negatívumot rejt magában. A láthatóság az egyik legproblémásabb kérdés, és az, hogy ha felborulsz, akkor hogyan ugrassz ki a kocsiból. Szóval sok mindennel kell még foglalkozni, ami eltarthat még egy kis ideig.

Felbosszantott Lewis twitteres bejegyzése, amiből esetleg más csapatok is tanulhattak?

JB: Nos, azt hiszem, erről beszélni kellett, nem mehettünk el mellette, és remélem ez a kérdés mára már tisztázódott. Lewis belátta, hogy hibázott. Volt egy nagyszerű hétvégénk, szóval tovább kell lépni. Beszélgetés helyett most már a pályán kell dolgoznunk.

000 facebook_banner.jpg

Vannak pletykák, hogy Lewis esetleg a Mercedeshez igazol. Te a Brawn GP-től (most Mercedes) jöttél a McLarenhez. Mennyire fontos egy versenyzőnél, amikor egy új csapathoz szerződik?

JB: Nos, akkor én nagyon izgatott voltam a kihívás miatt, hogy egy McLarennel versenyezhetek, illetve persze amiatt is, hogy egy rendkívül gyors világbajnokkal, Lewisszal versenyzek majd együtt. Szóval számomra ez egy nagyon fontos lépés volt. Kicsit ijesztő volt, és egy csomó ember úgy gondolta, hogy részemről ez nem volt helyes lépés. De azt hiszem már bizonyítottam, hogy tévedtek. A McLaren egy olyan csapat, amely nagyjából mindig képes egy olyan autót adni, ami versenyeket tud nyerni – és ezt jól tudtam, amikor idejöttem. Gratulálok a mercedeses srácoknak, hogy idén már egyszer győzni tudtak, de az elmúlt három évben nem igazán voltak harcban a győzelemért. De nem tudom, időnként mindannyian szeretnénk valami változást, számomra azonban egyértelműen a legjobb hely most a McLaren.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

mclaren forma1 formula1 monza jenson button olasz nagydíj