2012. sze 09.

F1 Montezemolo két részes versenyt-, és nyáron későbbi rajtot szeretne

írta: FormaNet
F1 Montezemolo két részes versenyt-, és nyáron későbbi rajtot szeretne

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke egy olyan megújult, költséghatékonyabb Formula-1-et szeretne, melyben nagyobb figyelmet fordítanának a tesztelésre, és kevesebbet az aerodinamikára, mindemellett rövidebb versenyeket rendezne. Ezen a hétvégén, amikor az F1-es csapatok költségeinek ellenőrzése folyik, Di Montezemolo elmondta, szerinte elérkezett az idő a sport jövőjének újragondolására.

Montezemolo Monza 2012.jpg

„Azt szeretnénk, hogy az F1 kevésbé költséges legyen. Miért van szükség hatalmas pénzekre ahhoz, hogy 24 órán keresztül egy aprócska kis szárbeállításon dolgozzunk a szélcsatornában, mikor ez nem érdekli a nyilvánosságot, nem érdekli a tévé nézőket, és valójában minket, autógyártókat sem, mert sosem fogjuk felhasználni a közúti kocsiknál?”

„A Ferrari már több mint 60 éve van jelen az F1-ben. Ebben a sportban létfontosságú a siker. A Ferrari marad, ha az  F1 marad, és nem elektromos, vagy játékautók versenye lesz. Ez innovációról és technológiáról szól, és ha pénzt kell költeni, akkor pénzt kell költeni a kutatásokra, fejlesztéskre, de nem olyan dolgokra, amiknek semmi köze a versenyzéshez.”

Az FIA elnökével, Jean Todttal, és Bernie Ecclestone-nal karöltve Montezemolo pénteken Maranelloban tárgyalásokat kezdett a versenysorozat jövőjéről, mert szerinte fontos lépésekre van szükség a folytatáshoz.

„Azt akarom, hogy olyan szabályok legyenek, amik lehetővé teszik számunkra, hogy kevesebbet költséggel dolgozzunk, mert nem hinném, hogy jó irány az, ha folyamatosan, egyre több pénzt költünk. Inkább egyértelmű szabályokra van szükség, amik lehetővé teszik, hogy kevesebbet költsünk, főleg azokon a területeken, melyek nem létfontosságúak a nézők vagy a verseny szempontjából.”

Szó esett a versenyhétvégék formájának változtatásáról is, hiszen Montezemolo szerint a versenyek a fiatalok számára túl hosszúak.

„Lehet, hogy tévedek, de azt gondolom, hogy végig kell gondolnunk azt, hogy miben javíthatjuk a show-t az F1-ben. Mondok egy példát: szerintem másfél óra túl hosszú idő a fiataloknak, helyette két részből állhatna a verseny. Lehet, hogy ez hiba, de át kell gondolni, nem maradunk mindig ugyanolyanok.”

000 facebook_banner.jpg

„Innovatívnak kell lennünk anélkül, hogy a Formula-1 elvesztené karakterét. Most az van, hogy az utolsó 10 körben már vigyázni kell a gumikra, mert különben  lehet, hogy nem érsz célba, és persze vigyázni kell a motorra is. Nem egy teljesen más F1-re gondolok, de vannak dolgok, amiket meg kell vizsgálni, és lenne amin változtatnék a jövőben, illetve lenne ami megmaradna”- vélekedett az elnök, aki még a nyaraló rajongókra is gondolt, és véleménye szerint az időpontok is rugalmasabbak lehetnének.

„Nem gondolom, hogy júliusban, vagy augusztusban jó ötlet a 2 órai kezdés, amikor az emberek még a tengerparton pihennek, vagy nyaralnak. A futballban például 6-7-8 körül kezdenek.”

FormaNet, Márkus Alexandra

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

Szólj hozzá

ferrari forma1 fia formula1 monza luca di montezemolo olasz nagydíj