2012. sze 11.

Három csapat kezdi meg ma a fiatal pilóták tesztjét Magny-Cours-ban

írta: FormaNet
Három csapat kezdi meg ma a fiatal pilóták tesztjét Magny-Cours-ban

Három csapat, a Ferrari, a Mercedes és a Force India kezdi meg a keddtől csütörtökig tartó fiatal pilóták tesztjét a franciaországi Magny-Cours-ban. A Ferrarinál közben Maranellóban is folytatódnak a szimulátoros fejlesztési munkák, míg a Mercedes éppen erre a tesztre időzítette egy jelentős fejlesztési csomag értékelését.

magny_cours_circuit.jpg 

Több mint négy év után, első alkalommal térnek vissza a V8-as motorok a franciaországi Magny-Cours versenypályára. A fiatal pilóták tesztjén a Ferrarinál Jules Bianchi és Davide Rigon bizonyíthat.

„Ez egy nagyon intenzív hét lesz, hiszen Magny-Cours-ba utazunk, ahol Jules Bianchi és Davide Rigon felváltva kormányozhatja majd az F2012-est. A teszt egyik prioritása az lesz, hogy a pályán gyűjtött adatokat összehasonlítsuk a szimulátorban gyűjtött adatokkal, ami döntő fontosságú a modernkori Formula-1-ben” – idézi a csapat hivatalos oldala Stefano Domanicali csapatfőnököt.

Mindeközben Maranellóban szimulátoron is folytatódik a munka: Sergio Pérez kedden látogatást tesz az olasz gárda főhadiszállásán, és a Ferrari Akadémia „tanoncaként” részt vesz a már hónapokkal ezelőtt leszervezett munkaprogramban, majd csütörtökön és pénteken Felipe Massa folytatja a virtuális fejlesztési munkát.

Szintén a Ferrari Akadémia tagja Jules Bianchi, aki idén a Force India tesztpilótája is egyben, így a francia tehetség mindkét csapatnál szerepet kap a háromnapos teszten. Mellette két GP2-es versenyző, Luiz Razia és Rodolfo Gonzales kapott lehetőséget a Force Indiánál.

Az első napon a 23 esztendős, a GP2-es bajnokságban jelenleg 2. helyen álló Luiz Razia vezetheti a VJM05-öt, szerdán Bianchi hajt pályára, az utolsó nap pedig a 26 éves Gonzalez bizonyíthat.

„A fiatal pilóták tesztje esélyt ad az ígéretes versenyzőknek arra, hogy a munkájuk értékelésével pozicionáljuk őket a junior versenyzők ranglétráján. Ez olyan dolog, amit komolyan veszünk, és mindig is igyekeztem, hogy amennyire csak lehet, lehetőséget biztosítsak a fiatal pilótáknak arra, hogy az autóban is eltöltsenek valamennyi időt. Tudjuk, hogy Jules nagyon jó munkát végez a pénteki edzéseken, és most, hogy kap egy teljes napot a kocsiban, az egy újabb értékelés lesz számára. Luiz és Rodolfo mindketten GP2-es versenyzők, és már várom, hogy láthassam, hogyan szerepelnek”- mondta a csapat főnöke, Vijay Mallya.

A Mercedes egy jelentős fejlesztési csomagot tesztel a héten, így valószínűleg az első két napon a csapat tesztpilótája, Sam Bird áll munkába, és ha a tervezett programot sikerül végrehajtani, akkor az utolsó napon várhatóan Brendon Hartley is autóba ülhet. A frissített csomag egyébként egy módosított dupla DRS rendszert, és egy teljesen új –, az úgynevezett Coanda-hatást kihasználó kipufogórendszert is tartalmaz. Ez utóbbi a McLarennél, a Red Bullnál, és Saubernél már bevált rendszer, mely a lassú kanyarokban nyújt nagy segítséget, és hatásának lényege, hogy a karosszéria vonalát követő légáramlattal a kipufogógázt a padlólemez felé irányítják.

000 facebook_banner.jpg

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn az Autosportnak elmondta, hogy a gumik megértése miatt talán az utóbbi időkben kissé elhanyagolták a fejlesztéseket, így most egy újabb fontos lépés következik az előrelépés tekintetében.

„Nem értettük a gumikat, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a Coanda-rendszer helyett sokkal hatékonyabb, ha először megértjük az abroncsokat, és teljesen az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a működésüket. Talán párhuzamosan kellett volna mindkettőn dolgoznunk, de mi a gumikra koncentráltunk, mert úgy véltük, az a legfontosabb. Már sokkal jobban kezeljük az abroncsokat, és valóban voltak olyan versenyek, ahol ezen a területen jobbak voltunk, mint a vetélytársaink, ami az év elején még nem volt jellemző. Mindeközben dolgoztunk a szélcsatornában is, ami az új, 60 százalékos modell, és ami segített abban, hogy megértsük a különböző kipufogórendszereket. Ez az, amit a héten ki fogunk értékelni.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel gif 2.gif

 

Szólj hozzá

mercedes ferrari f1 force india formula-1 fiatal pilóták tesztje magny-cours