2012. sze 12.

F1 Räikkönen csöndben besorakozott a vb cím esélyesek közé

írta: FormaNet
F1 Räikkönen csöndben besorakozott a vb cím esélyesek közé

Kimi Räikkönen egyenletes pontszerzést bemutatva lopakodott fel a bajnoki tabella harmadik helyére, ezzel a Lotus versenyzője egyre közelebb kerül ahhoz, hogy a szezon hajrájában a világbajnoki címért harcolhasson. Fernando Alonso eddig ugyan még nem igazán számolt a finn bajnokkal, ám pontok alapján újabb nagy riválisa akadt a listavezetőnek. Räikkönen következetes teljesítményével, már a 10. versenyét fejezte be úgy, hogy értékes pontokat gyűjtött be, viszont a futamgyőzelem még mindig várat magára.

18. kimi raikkonen.JPG 

A világbajnokság éllovasa, Fernando Alonso idén már többször kihangsúlyozta, hogy a bajnoki csatát illetően a Red Bull világbajnokától, Sebastian Vetteltől és a mclarenes Lewis Hamiltontól tart leginkább, de lehet, hogy a spanyolnak lassan figyelembe kellene vennie ferraris elődjét, Kimi Räikkönent is, hiszen amíg Monzából mindkét Red Bull nullázott, addig Räikkönen továbbra is gyűjtögeti az értékes pontokat. A 2007-es bajnokot jelenleg egy pont választja el attól, hogy Alonso közvetlen riválisa legyen, hiszen a második helyen álló Lewis Hamilton hátránya 37 pont, Räikkönen pedig 38 egységgel marad el a maranellóiak klasszisától.

Ebben a kiszámíthatatlan bajnokságban kulcsszerepe van a rendszeres és folyamatos pontszerzésnek, és ebben a tekintetben a Ferrari kétszeres világbajnoka és a Lotus finn versenyzője mondható a „következetesség királyának.”

Az elmúlt 10 futamon Räikkönen állandó pontszerzőként ért célba, és bár győzelmet még nem ünnepelhetett, de az eddigi 13 nagydíjon hat alkalommal állhatott fel a dobogóra.

Alonsót valószínűleg nem kell emlékeztetni arra, hogy a Jégember milyen esélyekkel nyerte el 2007-ben a világbajnoki trófeát. Räikkönen akkor úgy ért révbe a Ferrarival, hogy az utolsó négy versenyből hármat megnyert, és mindösszesen egy ponttal, de legyőzte az akkor még egy csapatban versenyző Alonso-Hamilton párost.

„Jó ez a harmadik hely” – foglalta össze tömören jelenlegi helyzetét Räikkönen, aki úgy véli, Monzában az ötödik hely volt a maximum, amit ki lehetett hozni az autóból.

„Nehéz hétvége volt számunkra, túl lassúak voltunk az egyenesekben. Először a hatodik, hetedik hely lett volna reális, úgyhogy az ötödik helyen befutni, a maximum volt, amit ki tudtunk hozni ebből a hétvégéből.”

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier nem titkolta, hogy Monza, mint a leggyorsabb versenypálya, hosszú egyeneseivel és rövid kanyarjaival megtarkítva, sajnos nem segített nekik abban, hogy megmutathassák erősségeiket, de Szingapúrban és Szuzukában már teljesen más lehet a helyzet.

„Tudtuk, hogy ott nem lesz könnyű. Most viszont már nyilván előre kell tekintenünk a következő versenyekre, mert az autónkat fejlesztenünk kell” – nyilatkozta Boullier, miután Räikkönen az ötödik helyen végzett az utolsó európai helyszínen.

„A bajnoki cím természetesen még elérhető, különösen, hogy a következő versenyhelyszínek sokkal inkább kedveznek nekünk. Lesz néhány fejlesztésünk Szingapúrra, és úgy gondoljuk, hogy leszorítóerő szintje, és a pálya vonalvezetése fekszik majd nekünk, hiszen Budapesten és Monacóban is gyorsak voltunk. A japán pálya is jó lehet számunkra, különösen, ha be tudjuk vetni a dupla DRS-t. Azt hiszem érdekes szezonhajránk lesz” – bizakodott Boullier.

000 facebook_banner.jpg


Idén eddig egy pilóta sem nyert háromnál többször, és Räikkönennek is van még bőven esélye arra, hogy feljusson a dobogó legfelső fokára. A szuzukai versenypálya ráadásul egy különösen kedvelt helyszín a finn klasszis számára.

FormaNet, Németh Dániel

Fotó: FormaNet

001_fórum logo.png

hotel phőnix tisza.gif

Szólj hozzá

f1 lotus kimi raikkonen formula-1