2012. sze 17.

F1 Force India: A Sauber még befogható

írta: FormaNet
F1 Force India: A Sauber még befogható

Az idei szezon egyik meglepetés csapata egyértelműen a Sauber F1 Team, mely Sergio Péreznek köszönhetően Monzában harmadik dobogós eredményét ünnepelhette ebben az idényben. A svájci istálló erős teljesítményétől függetlenül a Force India csapatfőnöke, Vijay Mallya úgy véli, hogy csapata még befoghatja Peter Sauber alakulatát a konstruktőrök versenyében.

force india monza.JPG 

A 2012-es konstruktőri pontverseny hetedik helyezettje jelenleg a Force India Mercedes, és közvetlen riválisai a hatodik helyen álló Sauber, illetve a nyolcadik helyezett Williams. A három középcsapat közül pillanatnyilag Peter Sauber csapat tűnik a legerősebbnek, ám az indiai alakulat csapatfőnöke, Vijay Mallya úgy véli, hogy a 37 pontos különbség néhány jó eredménnyel még bőven ledolgozható a hátralévő hét futamon.

"Voltak pillanatok, amikor eléggé elhúztak tőlünk, és úgy tűnt, hogy már lehetetlen elkapni őket, de egy dobogós helyezéssel sok pontot lehet szerezni, és ha nekünk is sikerül egy párszor, akkor még beérhetjük őket. Két évvel ezelőtt a Williams Brazíliában előzött meg minket egy ponttal, szóval minden egyes pont számít”- nyilatkozta optimistán a csapatfőnök, aki azt is elismerte, hogy idén még nem volt részük túl sok szerencsében.

„Ebben a szezonban még nem környékezett meg minket a szerencse. Nézzük például Spát, ahol valószínűleg a legközelebb álltunk egy dobogós eredményhez, ami végül nem sikerült. De optimista vagyok, és nem adom fel! Elég nehéz a helyzet, hiszen a Williams is erős, a Sauber is erős, és láthatjuk, mi történik a Lotusszal. Sok csapat, amely tavaly még a középpályán volt, most a nagyfiúkhoz tartozik, így elég nehéz.”

Mallya szerint Szingapúrban ismét van okuk a bizakodásra, hiszen az utcai helyszín mindig is feküdt az alakulat autóinak, és így gondolja ezt Paul Di Resta is, aki tavaly nyolc pontot gyűjtött az éjszakai versenyen, egy hatodik helyezéssel.

Paul di Resta: "Tavaly jó verseny futottam, és idén már láthattuk, hogy az autónk erős az utcai pályákon. Szóval remélem, hogy jól fog menni, megtaláljuk az optimális beállításokat, és szerezhetünk pár jó pontot. Azt hiszem mindenki élvezi ezt a pályát, és a verseny is érdekes, mert elég szokatlan a menetrend. A fényviszonyokban nincs nagy különbség, kicsit olyan, mintha nappal, felhős időben vezetnénk. Ez egy olyan dolog, amihez nagyon gyorsan hozzá lehet szokni. A másik, hogy európai idő szerint zajlik majd a program, így az időeltolódástól sem fogunk szenvedni. A legfontosabb, hogy a megfelelő szingapúri járattal érkezzünk, a megfelelő napszakban, és gondoskodnunk kell arról, hogy a szálloda személyzete ne kopogjon reggel kilenckor az ajtónkon, mert kb még öt órát kell aludnunk. Én általában itt hajnal hatkor szoktam lefeküdni, és kettőkor kelek.”

Nico Hülkenberg még 2010-ben a Williams színeiben a 10. helyen ért célba Szingapúrban. A német tehetség szerint ez a versenynaptár legnehezebb helyszíne.

000 facebook_banner.jpg

Nico Hülkenberg: "2010-ben versenyeztem ott, és hatalmas élmény volt. Az egész paddock hangulata, és az éjszakai munka mind szórakoztató. Ugyanúgy európai idő szerint élünk, így fizikailag az életritmusunk nem változik, bár kissé furcsa, hogy akkor fekszünk, amikor kel fel a Nap.  Ez egy nagyon hosszú pálya, néhány trükkös résszel, és ha igazán gyors akarsz lenni, akkor közel kell autóznod a falhoz. Szóval nem könnyű egy tökéletes kört összerakni.

„Számomra a szingapúri a legkeményebb verseny a naptárban – mind fizikailag, mind mentálisan. Azt hiszem azért, mert 23 kanyar van a pályán, és ez az év egyik leghosszabb futama, közel két órás. Szóval biztos, hogy mindez nagy kihívás a magas hőmérsékletben és a magas páratartalom mellett.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

hotel phonix banner gif.gif

Szólj hozzá

f1 szingapúr force india formula-1