2012. sze 21.

F1 A Formula1 2013-as szezonjának versenynaptára - Tervezet

írta: FormaNet
F1 A Formula1 2013-as szezonjának versenynaptára - Tervezet

Pontosan két hónap, és hét verseny van még hátra a Formula-1 2012-es szezonjából, így éppen időszerű, hogy a következő évi versenynaptár is körvonalazódjon. Ez első nyilvánosságra került programtervezet nem tartogat túlzottan nagy meglepetéseket, ám annyi egyelőre bizonyosnak tűnik, hogy a Francia Nagydíj jövőre még nem kerül be a száguldó cirkusz úti céljai közé.

F1 zászló.jpg

A jelenlegi vázlat alapján egy dátum már bizonyos, a három hónapig, és három hétig tartó télszünet után, 2013. március 17-én Ausztráliában, Melbourne-ben dübörögnek fel először a motorok, hogy a 29. Ausztrál Nagydíjjal kezdetét vegye a 2013-as versenyévad, mely az F1 történelmének 64. szezonja lesz.

A naptárt eddig még nem erősítették meg, de egyelőre úgy tűnik, hogy a várakozás szerint alakul, és az idei évhez hasonlóan húsz futamon állnak majd rajthoz a pilóták és a csapatok.

A legnagyobb, ám már eddig is köztudott változás, hogy elmarad az Európa Nagydíj, melynek az elmúlt öt évben, a Nürburgringet váltva, Valencia adott otthont. Helyette csatlakozik a szezon közepén New Jersey, ahol a Kanadai Nagydíjat követően először rendeznek Formula-1-es futamot.

 

Az új pálya körül jelenleg is vannak még találgatások, és némi kétség, hogy elkészülnek-e a szervezők és a beruházók időben, sőt felvetődtek pénzügyi kérdések is, ám a promóter folyamatosan igyekszik megnyugtatni az F1 vezetőit, és hangsúlyozza, náluk nem minden az, aminek látszik. Mindenesetre az első tervezetben bizalmat szavaztak az új amerikai pályának, és eddig úgy néz ki, hogy 1984 után első alkalommal ismét kétszer látogat el a száguldó cirkusz az USA-ba. (1984-ben, június 24-én Detroit, majd két hét múlva, július 8-án Dallas látta vendégül a Formula-1 mezőnyét.)

Valencia kihagyása nem meglepő az év közben megjelent hírek alapján, ráadásul a spanyol pálya nem különösebben népszerű sem a csapatok és pilóták, sem pedig a szurkolók körében. Ettől függetlenül nem tűnik el végleg, hiszen az előzetes tervek és megegyezések alapján 2014-ben Valencia ad majd otthont a Spanyol Nagydíjnak, kétéves váltásban Barcelonával.

000 facebook_banner.jpg

Egyelőre úgy tűnik, jövőre nem tér vissza a mezőny az anyagi problémákkal küszködő Nürburgringre, annak ellenére sem, hogy a pálya a Hockenheimringgel felváltva rendezte az elmúlt években a Német Nagydíjat.

A versenyek időpontja még nem konkretizálódott, de nagyjából az idei menetrendhez lesz hasonló, ám az FIA Motorsport Világtanácsának még ratifikálnia kell a tervezetet. Módosítások azonban nem valószínű, hogy történnének, hacsak valami rendkívüli esemény nem jön közbe.

2013-as Formula-1-es versenynaptár tervezet

1. Március. 17.      Ausztrál Nagydíj – Melbourne
2. Március. 24.      Maláj Nagydíj – Sepang
3. Április 14.         Kínai Nagydíj – Sanghaj
4. Április 21.         Bahreini Nagydíj – Sakhir
5. Május 12.          Spanyol Nagydíj – Barcelona
6. Május 26.          Monacói Nagydíj - Monte Carlo
7. Június 09.         Kanadai Nagydíj – Montreal
8. Június 16.         USA Nagydíj – New Jersey
9. Június 30.         Brit Nagydíj – Silverstone
10. Július 21.        Német Nagydíj – Hockenheim
11. Július 28.         Magyar Nagydíj – Mogyoród
12. Szeptember 01.   Belga Nagydíj - Spa Francorchamps
13. Szeptember 08.   Olasz Nagydíj - Monza
14. Szeptember 22.   Szingapúri Nagydíj – Szingapúr
15. Október 06.      Japán Nagydíj – Szuzuka
16. Október 13.      Koreai Nagydíj – Jeongam
17. Október 27.      Indiai Nagydíj - Új Delhi
18. November 03.  Abu Dzabi Nagydíj - Abu Dzabi
19. November 17. Amerikai Nagydíj – Austin
20. November 14. Brazil Nagydíj - Sao Paulo

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 f1 versenynaptár 2013 2013-as versenynaptár