2012. sze 22.

F1 A kvalifikáció előtti edzésen is Vettel uralta a szingapúri pályát

írta: FormaNet
F1 A kvalifikáció előtti edzésen is Vettel uralta a szingapúri pályát

Sebastian Vettel az utolsó szabadedzésen is uralta a szingapúri aszfaltcsíkot. A szinte mindvégig az élen álló németet végül Lewis Hamiltonnak sikerült három tizedre megközelítenie, míg a harmadik helyen záró Fernando Alonso már több, mint kilenc tizedmásodpercet kapott a Red Bulltól.

sebastian vettel szingapúr.jpg 

A kvalifikáció előtti utolsó, 60 perces szabadedzés 29 fokos hőmérsékletben, 32 fokos aszfalton kezdődött. Pedro de la Rosa autójában váltót cserélt a csapat, így a HRT spanyolja öt rajthelyes büntetéssel kezdheti meg a vasárnapi 61 körös futamot, bár az ő esetében ez nem jelent túl nagy érvágást a rajtpozícióban.

Az installációs körök után néhány percre elcsendesedett a pálya, de negyed óra elteltével már kilenc versenyző neve mellett szerepelt mért idő. Ekkor még a két Lotus, a tegnapi naphoz képest gyengécske,  1:52-es idővel bérelte ki az első két helyet, így jelentős javulás volt várható, főleg, hogy a pályaviszonyok sokat javultak a pénteki naphoz képest. Mindenki lágy gumikon kezdett, az opciós keverékek majd csak az edzés vége felé kerültek elő.

 

Félidőhöz közeledve már csak a két Ferrari és a két Caterham nem hajtott pályára, az első öt versenyző pedig már 1:50-es köridőket jegyzett. A sort természetesen a McLarenek és a Red Bullok vezették, Lewis Hamilton, Mark Webber, Jenson Button és Sebastian Vettel sorrendben.

A 9-es kanyar egy-két versenyzőt megtréfált, többek között Sergio Pérezt és Mark Webbert. Mindketten lekoccolták a falat, közülük az ausztrál sokkal durvábban, bár utána még vissza tudta kormányozni a Red Bullt a boxba. Timo Glock miatt rövid időre a sárga zászló is előkerült, a német azonban nem saját hibájából, hanem a beragadt gázpedál miatt volt kénytelen leállítani a Marussiát a pálya szélén.

Nem nagy meglepetésre elsőként Vettel szakította át az 1: 50-es határt, és a német példáját hamarosan követte Fernando Alonso is, míg csapattársa, Felipe Massa a hatodik helyre zárkózott fel.

Húsz perccel a leintés vége előtt tehát a Red Bull, a Ferrari és a McLaren pilótái foglalták el az első hat helyett. Vettelt és Alonsót követte Webber, Button és Hamilton trió.

Ahogy a szuperlágy keverékek is előkerültek, a középcsapatok is  bele „kontárkodtak” a nagyok sorrendjébe, akik közül elsőként a regnáló bajnok kapta meg a lágyabb Pirelliket, és 1:47.947-es körével a hétvége eddigi legjobb idejével maradt az élen. Alonso első nekifutásra bő hat tizedre tudta csak megközelíteni, míg a harmadik helyre felugró Räikkönen már majdnem egy másodpercet kapott a Red Bulltól.

Az utolsó öt percben még változott a sorrend, amiből Webber a balesete miatt már kimaradt, és végül csak a 11. helyen zárt. Vettel gyorskörét azonban már senki nem tudta felülmúlni, végül Hamilton volt az, aki három tizedmásodperces lemaradásban leginkább megközelítette a német idejét.

Végül piros zászlóval ért véget a tréning, mégpedig Vitalij Petrov miatt, aki a leintés előtt 3 perccel az utolsó előtti kanyarban csapata falnak kocsiját.

Alonso maradt a harmadik helyen, utána Nico Hülkenberg, Kimi Räikkönen, Felipe Massa hármas foglalt helyet, és a brazil már több, mint másfél másodperccel maradt el Vetteltől.

A hetedik helyen Paul di Resta végzett, a legjobb tíz utolsó három pilótája pedig Nico Rosberg, Bruno Senna és Michael Schumacher lett. A hétszeres bajnok már két másodpercen kívül volt az élen álló honfitársához képest.

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye:

3. szabadedzés szingapúr.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 red bull szabadedzés formula-1 szingapúri nagydíj sebstian vettel