2012. sze 22.

F1 Hamilton elégedett, de kemény küzdelemre számít - Kérdezz-felelek Lewis Hamiltonnal

írta: FormaNet
F1 Hamilton elégedett, de kemény küzdelemre számít - Kérdezz-felelek Lewis Hamiltonnal

A szingapúri hétvége első napján a Red Bull német versenyzője, Sebastian Vettel mögött a McLarenek tűntek a legerősebbnek. Az első szabadedzésen mindkét brit a top3-ban zárt, míg a másodikon tréningen egy második és egy ötödik legjobb időt autóztak, Jenson Button, Lewis Hamilton sorrendben. A bajnoki tabella második helyén álló Hamilton 2009-ben már nyerni tudott az éjszakai futamnak otthont adó utcai pályán, és úgy véli, ezen a hétvégén a Red Bull-lal és a Ferrarival kell megküzdenie, ami nem lesz könnyű feladat.

lewis hamilton - szingapúr.jpg 

Te már nyertél itt Szingapúrban. Mit vársz ezen a hétvégén magadtól és a versenytársaktól?

Lewis Hamilton: Az előző versenyeken láthattuk, hogy van egy nagyon versenyképes autónk, de az utóbbi néhány pálya nagy sebességű volt, míg ez az egyik leglassabb a naptárban, így az autóval most a nyári szünet előtti időszakra tértünk vissza. Akkor is versenyképes kocsink volt, de jól tudjuk, hogy mostanra a többi csapat is fejlesztésekkel készült. Például ahogy Fernando Alonso is mondta, a Ferrari is. Remélem mi is jó munkát végeztünk, és meg tudjuk tartani a teljesítményünket. Itt Szingapúrban nagyon nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a beállítások terén, szóval elég trükkös lesz.

Hogy ment a pénteki nap?

LH: Nagyon kényelmesen éreztem magam az autóban, de nyilván sokkal másabb volt, mint a legutóbbi versenyhétvégén, ahol sokkal kevesebb leszorítóerőre volt szükség. Szóval nagyon jó volt csúszkálás nélkül körbehajtani a pályán. Furcsa volt a sebesség, mert úgy éreztem, hogy kicsit lassú vagyok, de az idők nem ezt mutatták, és ez megnyugtató volt.

 

A versenyen a McLaren, a Ferrari és a Red Bull fog egymással harcolni?

LH: Igen, azt mondanám.

Néhány versenyző panaszkodott, hogy az autó hátulja túlmelegedett. Nálad is volt ilyen probléma?

LH: Igen, mint mindenki másnál, de ez nem egy nagy meglepetés, mert itt mindig így van. Dolgozunk a beállításokkal és az egyensúlyon, és azt mondanám, hogy a hosszabb etapokon nem volt olyan vészes a helyzet.

Melyik versenypályát hasonlítanád Szingapúrhoz?

LH: Nagyon hasonlít a Hungaroringhez, bár az sokkal simább. Szingapúr egy utcai pálya. Egy kicsit keményebb, a sok kanyar miatt itt intenzívebb lesz a gumikopás. Illetve a verseny kicsit hosszabb, mint más helyszínen, és valóban úgy érezzük, hogy ez egy extra nehéz plusz 20-25 perc. Néhány kilótól megszabadulunk. Emlékszem tavaly 3 kilót vesztettem a verseny alatt. Szóval nagyon fontos, hogy rengeteget igyunk a futam előtt, és maximálisan fittek és egészségesek legyünk. Ha visszagondolok, sosem volt még olyan győzelmem, ami után annyira kimerült lettem volna fizikailag és szellemileg, mint itt.

000 facebook_banner.jpg

Ami a bajnokságot illeti, mennyire lesz nehéz legyőzni a Ferrarit és Fernando Alonsót?

LH: Fernando eddig hihetetlen teljesítményt nyújtott idén, és az autója is nagyon egyenletes teljesítményt nyújt. Ő és a Ferrari fantasztikus munkát végeztek, de reméljük, harcban tudunk velük maradni ezen a versenyen.

És hogyan értékelnéd Sebastian Vettelt? Úgy tűnik, hogy a Red Bull ismét jó tempót diktál. Vajon van még esélye a bajnokságban?

LH: Ő az uralkodó világbajnok, így még mindig nagy esélyes a bajnokságban. A Red Bull Racingnek nagyon erős autója van, kivéve talán a legutóbbi versenyen. Továbbra is nagy szerepet játszanak az idei bajnoki küzdelemben, és már nyertek párszor Szingapúrban is.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren lewis hamilton formula-1 szingapúri nagydíj