2012. sze 22.

F1 Vettel bepótolná az eddig kimaradt pezsgőzéseket - Kérdezz-felelek Sebastian Vettellel

írta: FormaNet
F1 Vettel bepótolná az eddig kimaradt pezsgőzéseket - Kérdezz-felelek Sebastian Vettellel

A sikertelen Olasz Nagydíj után Sebastian Vettel Szingapúrban újra visszatérhet a bajnoki cím legnagyobb esélyesei közé, legalábbis a pénteki szabadedzések eredményei ezt sejtetik. A Red Bull német bajnoka szintén úgy érzi, hogy jelenleg tökéletes az autója, és tavalyi szingapúri futamgyőzelme után, most egyértelműen duplázásra készül. 

sebastian vettel - szingapúr.jpg 

Sebastian, amikor tavaly megnyerted itt a versenyt, akkor már egy hajszál választott el a bajnoki címtől. Most eléggé más a helyzet…

Sebastian Vettel: Remélem, hogy azért nem túlságosan más. Remélem, hogy most is annyi pontot szerzünk majd itt, a többiek pedig megteszik nekem azt a szívességet, hogy nem fejezik be a futamot… (nevet) Azt hiszem, hogy egy jó verseny lesz, és mi mindig örömmel jövünk ide. Ez az egyik legnagyobb kihívást jelentő helyszín a szezonban. Ez az egyetlen éjszakai verseny, a pálya pedig nagyon hosszú és kanyargós, nem beszélve a forróságról. Egyáltalán nincs helye a hibának, ezért jobban járunk, ha nem is hibázunk.

A pénteki nap elég simán ment számodra. Monza óta minden kérdés megoldódott?

SV: Minkét edzés jó volt, nem volt problémánk, és simán végig tudtuk csinálni a tervezett programunkat. A hőmérséklet is nagyon kellemes volt, mind az autó, mind pedig a versenyzők számára. Nagyon elégedett vagyok a pénteki napon mutatott teljesítményünkkel, és mindkét gumival, így remélem, hogy ez így marad szombatra és vasárnapra is.

 

Változtattak az új kerékvetők a pályán?

SV: Igen, és azt hiszem, sokat javult a helyzet. Úgy vélem, a szervezők találtak egy, az eddigieknél sokkal jobb megoldást. Persze a pálya továbbra is hepe-hupás, de nem is Szingapúr lenne, ha nem ilyen lenne.

A legutóbbi műszaki problémák miatt van most valami terved az időmérőre?

SV: Először is, ezeket a dolgokat nem tudom irányítani. Bárcsak így mennének ezek a dolgok. Ha nyerek, akkor nem csak én nyerek, hanem a csapat is. Az utolsó versenyt nem sikerült befejeznünk, de igyekszünk, hogy ez a hétvége jobb legyen.  

Hány megbeszélés volt a generátorokról Monza óta?

SV: Nem sok. Semmi olyan, ami közvetlenül érintene engem. Persze én voltam ennek a szenvedő alanya, hiszen ki kellett állnom. Nehéz lenne azt mondani, hogy minden rendben, hogy kiestem a legutóbbi versenyen. De ígéretesnek tűnik a helyzetünk, és van néhány remek szakemberünk is erre.

De állítólag még a Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz is részt vett a megbeszéléseken. Beszéltél vele a problémáról?

SV: Igen, és számos lehetőséget figyelembe vettünk. Az első feladat az, hogy rendezzük ezt a problémát. Ez olyan valami, hogy könnyű lenne lecserélni a beszállítót, és nélkülük folytatni tovább az utat, de ez a lehetőség a legutolsóként merült fel.

39 pontra vagy lemaradva az élen álló Fernando Alonsótól. Ez reményteli számodra, vagy inkább csalódottnak érzed magad?

SV: A remény mindig meg van. De hogy őszinte legyek, nem nézegetem a bajnoki tabellát, így nem igazán gondolok erről semmit.  Azért versenyzünk, mert szeretjük, és a cél a bajnoki cím. Ha figyelembe vesszük, hogy milyen gyorsan változhatnak manapság a dolgok, akkor láthatjuk, hogy az idei év még mindig teljesen nyitott. A legutolsó helyszín nem igazán fog minket segíteni, de most vasárnap este a dolgok újra teljesen más irányt vehetnek.

Ha visszatekintünk a 2012-es szezon eddigi részére, úgy tűnik, hogy ez meglehetősen nehéz számodra. Miért van ez?

SV: Nem hiszem, hogy be tudnék azonosítani egyetlen egy okot. Biztos, hogy nem segít, ha egy jó helyzetben kiesek. De úgy gondolom, nem vagyunk rossz helyzetben, hiszen a konstruktőrök versenyében jelentős pontokat gyűjtöttünk. Hogy ez most nem annyira dicsőséges, mint a 2011-es év, az elég nyilvánvaló, és tény, hogy az emberek ehhez képest mérik a sikereinket, mint ahogy mi magunk is. Szeretnénk arra a szintre visszatérni, még úgy is, hogy jelenleg egyértelmű, hogy semmilyen tekintetben nem ott vagyunk, ahol 2011 végén. Ez nem egyetlen egy dolog, hanem számos kérdés van, amit meg kell oldani. De nem olyan rossz a helyzet, mint amilyennek kinéz.

000 facebook_banner.jpg

Mit gondolsz, mitől nyerheted meg a bajnokságot, Fernando Alonso és Lewis Hamilton előtt?

SV: Van egy erős autónk. Lehet, hogy néha nem volt elég jó ahhoz, hogy megnyerjük a versenyt, de elég jó volt ahhoz, hogy pontokat szerezzünk. Persze jó lett volna néhány zsákkal több pontot gyűjteni, és több pezsgőt inni!

Szerinted az időmérőkön szenvedtek idén?

SV: Azt hiszem, hogy sokkal nehezebb idén gyorsabbnak lenni, mint az előző években. Az autó és a gumik közötti tökéletes együttműködés lehetősége jelentősen leszűkült. Voltak olyan helyzetek, amikor nem volt ötletünk arra, hogy miért nem tudunk szombaton jó időeredményt elérni, amikor egy nappal később a versenyen már minden újra tökéletesen működött. Az ilyen dolog rendkívül zavaró tud lenni amikor a válaszokat keressük. De a győzelem a fontos, mert a pontokat a verseny után osztják, és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez meg is történjen vasárnap.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull sebastian vettel formula-1 szingapúri nagydíj