2012. sze 23.

F1 A riválisok nem titkolják, jól jött nekik Hamilton kiesése

írta: FormaNet
F1 A riválisok nem titkolják, jól jött nekik Hamilton kiesése

Sebastian Vettel zsinórban másodjára tudott győzni az éjszakai futamnak otthont adó szingapúri aszfaltcsíkon, amihez persze hozzájárult Lewis Hamilton váltóprobléma miatti kiesése is. A regnáló bajnok F1-es pályafutásának 23. diadalát követően jelenleg a bajnoki tabellán is átvette Hamilton helyét, és 29 pontra közelítette meg Fernando Alonsót. A német természetesen rendkívülinek értékelte győzelmét, melyet a múlthéten elhunyt Sid Watkinsnak ajánlott. Jenson Button a versenyképes McLaren miatt lehetett boldog, míg Fernando Alonso mclarenes riválisa nullázásának örülhetett.

sebastian vettel szingapúr.JPG 

Sebastian Vettel természetesen nem tagadta, hogy igazán jól jött számára Lewis Hamilton technikai problémája, ugyanakkor a következő versenyekre e nélkül is egyértelműen optimistán készülhet, hiszen egész hétvégén nagyon versenyképes autó volt alatta, így a következő versenyeken egyértelmű célja, hogy befogja ferraris ellenfelét. Még azt sem bánja, ha ez 2010-hez hasonlóan csak az évadzárón történik meg.

„Azt gondolom, ez az év legnehezebb versenye. Rendkívül hosszú, és a teljes két órára szükség volt. Igazán gyilkos a pálya. Annyira egyenetlen és buckás, és úgy tűnik, mintha örökké tartana a futam, és nem lehet hibázni. Nyilván jól jött nekünk, hogy Lewis (Hamilton) kiesett. Már pár körrel korábban is láttam, hogy tempót veszített.”

„Általában egész hétvégén jó volt a sebességünk, és nagyon jól sikerült elkapni a rajtot, hiszen másodikként jöttem ki belőle. Aztán már csak fel kellett venni a ritmust. Elképesztően boldog és büszke vagyok, mivel ez az egyik legnagyobb verseny, és másodjára is sikerült megnyernem. A győzelmemet egy nagyon különleges embernek ajánlanám, Sid Watkinsnak, aki a múlt héten ment el közülünk. Örökké fogunk emlékezni rá, és azt gondolom, hogy ő az egyik oka annak, hogy kimehetünk egy ilyen pályára, és élvezhetjük a vezetést, miközben viszonylagos biztonságban vagyunk, mert egészen kiterjesztette a biztonság határait”

„Azt gondolom, Fernando nem lesz túl boldog, ha ismét az utolsó versenyen előzöm majd meg a pontversenyben, de majd mondok neki biztató szavakat” – mosolygott Vettel Eddie Jordan bajnoki esélyeket firtató kérdésére.

„Igazság szerint ezen a hétvégén senki nem tudta, hogy mire számíthatunk. Bármi megtörténhetett volna. Nagyon élvezetes volt a futam, remélem, hogy a nézőknek is tetszett. Még van néhány futam hátra, az autónk nagyon jó formában van, így ki kell használnunk a lendületet, és a következő pár versenyen is hasonló eredményt kell elérnünk.”

 

Jenson Buttont természetesen legelőször az első Safety Car fázis utáni újraindításnál történő incidensről kérdezte az ex F1-es csapatvezető. A második helyen haladó brit ugyanis majdnem neki ütközött Vettelnek, amikor az váratlanul belelépett a fékbe, ezért Button a csapatrádión kérte, hogy a versenybíróság vizsgálja ki a Red Bullos manőverét.

Elég kemény két óra volt számunkra. Az újraindításnál az történt, hogy Sebastian gyorsított, aztán fékezett egyet a jobbos kanyarnál. Egyáltalán nem számítottam erre, hogy ekkora lesz köztünk a sebességkülönbség. Az utolsó pillanatban beleléptem a fékbe, blokkoltam, így sikerült kikerülnöm. Azt a lényeg, hogy nem ütköztünk össze. Elégedett vagyok a második hellyel. Nyilván mindenki nyerni akar, de nem nyerhet mindenki.”

„Monza után ez nyilván valamennyire kárpótlás számomra, de az nem túl jó, hogy a csapatnak megint van egy nullázása. Fontos, hogy jó autónk van, és a csapat fantasztikus munkát végez. Van még jó néhány futam hátra, és nagyon jó esélyünk van a győzelemre. Ez a legfontosabb dolog” – bizakodott Button.

000 facebook_banner.jpg

Fernando Alonso az időmérő után egy dobogós helyezésben reménykedett, és végül ezt a célkitűzést teljesíteni tudta. A spanyol jelenleg 29 ponttal vezeti a világbajnokságot, és nem titkolta, hogy számára teljesen megfelelő lenne, ha Hamilton és Vettel felváltva nulláznának a hátralévő hat versenyen.

„Olaszországban Hamilton nyert, itt Vettel nyert, szóval ha mindig egyikük kiesik, az elég jó lesz nekem”- mosolygott a dobogón Alonso, ugyanakkor későbbi nyilatkozatában azt is elismerte, hogy a bajnoki címhez kevés lesz, a győzelem nélküli folyamatos dobogós eredmény.

"Nehéz ezt az évet megjósolni, de ahogy itt is láthattuk, javítanunk kell az autónk teljesítményén. Az 5. és a 13. helyről rajtoltunk, amik nem azok a pozíciók, melyeket szeretnénk. Szuzukában kedvezőbb helyzetben kell lennünk"- ismerte el a spanyol klasszis.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 fernando alonso futam jenson button sebastian vettel formula-1 szingapúri nagydíj