2012. sze 23.

F1 Vettel idei második futamgyőzelmét aratta Szingapúrban

írta: FormaNet
F1 Vettel idei második futamgyőzelmét aratta Szingapúrban

Tavalyi szingapúri diadala után Sebastian Vettel újra a dobogó legfelső fokán pezsgőzhetett, és ezzel a világbajnoki pontverseny második helyére lépett elő. Második helyen Jenson Button szelte át a célvonalat, míg a világbajnokság éllovasa, Fernando Alonso további 15 pontot gyűjtött egy harmadik helyezéssel. Az első sorból rajtoló Lewis Hamilton és Pastor Maldonado technikai probléma miatt nem tudta végigfutni a versenyt.

sebastian vettel szingapúr_1.jpg  

Az előre jósolt esőfelhők végül elkerülték a szingapúri aszfaltcsíkot, és 29 fokos hőmérsékletben rajtolt el a mezőny. Az első tízből mindenki a szuperlágy Pirelliken indult, hátrébb már többen is választották az elsődleges abroncsokat, többek között a 11. helyről rajtoló Nico Hülkenberg és a Sauberek is.

A rajtnál nem történt felfordulás, Lewis Hamilton könnyedén megtartotta vezető helyét, és a mellőle induló Pastor Maldonado sem csinált galibát, olyannyira nem, hogy Sebastian Vettel és Jenson Button is könnyedén elment a venezuelai mellett, aki mögött Fernando Alonso maradt az ötödik helyen. 

Hátrébb sem sokat változott a sorrend, bár a top10 második felében történt némi kavarodás, aminek következtében többen is levágták az első-, második kanyart, köztük Mark Webber és Nico Rosberg. A versenybíróság vizsgálta az esetet, végül senki nem kapott büntetést.  Alonso utáni pontszerzők sorrendje Di Resta, Webber, Grosjean, Rosberg és Schumacher volt. A 12. helyről rajtoló Kimi Räikkönen a start után egy pozíciót fogott, míg a finn mögül induló Felipe Massa az első körben defektet kapott, így máris boxlátogatásra kényszerült, és a mezőny legvégére esett vissza.

Mire a 3. körben már használható volt a DRS, addigra Hamilton majd másfél másodperccel húzott el red bullos üldözőjétől, míg csapattársa, a harmadik helyen autózó Button már közel négy másodperces lemaradásban volt.

A kerékcserék sorát a Red Bullok kezdték meg a 10-11. körben, így egy ideig két McLaren és Maldonado autózott a dobogós helyeken. Két körrel később az élmezőnyben is megindult a depózás Hamiltonnal az élen.  A kiállások után változatlan maradt az első öt sorrendje, még a pontszerzők második felében Di Resta, Webber, Rosberg, Grosjean és Schumacher sor alakult ki.

Már majdnem unalomba fulladt a szingapúri verseny, mikor Hamilton drámája bekövetkezett. A 23. körben a McLaren váltója megadta magát, ezzel a 2008-as bajnok ismét messzebb került a világbajnoki címhez, Vettel pedig megörökölte az első helyet, hátrébb pedig a továbbra is 11. haladó Räikkönen pontszerző helyre lépett elő.

A második kerékcserék sorát Webber nyitotta a 28 körben, majd a következő körben a harmadik-negyedik helyen haladó Maldonado-Alonso páros egyszerre hajtott ki szerelőihez, és visszatérve a pályára kisebb forgalomba kerültek, így a keményebb gumin száguldó spanyol nem szakadt le a szurperlágy Pirellit kapó Williamsről. A Ferrari hamarosan támadásba lendült, ám a 33. körben Narain Karthikeyan koccant neki a falnak, és maradt állva a pályán, így a Safety Car most sem maradt ki a szingapúri futamból.

Akik még nem jártak a boxban második kerékcseréjükre, azok természetesen kihasználták az alkalmat, sőt Maldonado például ismét behajtott, és letudta 3. kerékcseréjét is. A remekül versenyző venezuelai azonban már tudott új rajtot venni, ugyanis hidraulikai probléma miatt ki kellett állnia, így Hamilton és Karthikeyan után ő lett a verseny harmadik kiesője.

 

Többen is sokat nyertek a biztonsági autóval, többek között a Force India versenyzői és Mark Webber is. Az első tíz sorrendje a következőképpen alakult: Vettel, Button, Alonso, Di Resta, Hülkenberg, Webber, Pérez, Rosberg, Grosjean, Maldonado. Schumacher és Räikkönen a 12-13. helyre csúszott vissza.

A 37. kör végén a Safety Car elengedte a mezőnyt. Az újraindításnál Vettel kissé megtréfálta Buttont, aminek majdnem ütközés lett a vége, amikor a német gázt adott, majd váratlanul lefékezett. A brit természetesen panaszkodott a csapatrádión, és kérte, hogy vizsgálják a veszélyes manővert. (A leintést követően a versenybírók behívatták a két pilótát, végül Vettel nem kapott büntetést.)

Hátrébb hatalmas helyezkedés kezdődött, Mark Webber nagy menetelésbe kezdett, de túl sokáig nem tartott, hiszen két kör után újra behajtott a biztonsági autó. Ezúttal Michael Schumacher hátulról belerohant Jean-Eric Vergne Toro Rossójába, és mindkettőjük versenyének véget vetett. ( A versenybíróság a futam után vizsgálta az esetet, és a hétszeres bajnok 10 rajthelyes büntetést kapott a soron következő Japán Nagydíjra.)

Két kör után ismét szabad utat kaptak a pilóták. Ez alatt a két kör alatt Webber, Hülkenberg és Pérez látogatta meg szerelőit, és kissé újra megkavarodott a pontszerzők sorrendje, és ismét voltak nyertesek illetve vesztesek is.

A második újraindítás már simábban zajlott, az élen pedig maradt a Vettel, Button, Alonso és Di Resta négyes, az ötödik helyre pedig Rosberg ugrott előre. Räikkönen saját csapattársát támadta a hatodik helyért, majd később a francia természetesen elengedte a világbajnoki pontverseny előkelő helyén álló finnt. Az egy pontot érő 10. helyre felzárkózó Massa Bruno Sennát előzte meg óriási bravúrral, a williamses ugyanis elég csúnyán rátolta a falra a Ferrarit, és csak Felipe rutinjának volt köszönhető, hogy szerencsésen megúszta.  A versenyirányítás természetesen vizsgálta Senna akcióját, végül ebből sem lett szankció. Közben Massa tovább menetelt, és a nyolcadik helyen álló Ricciardót megelőzte.

000 facebook_banner.jpg

Az utolsó körökben még Alonso vette üldözőbe az előtte haladó, lassuló McLarent, ám a spanyolnak végül marad a harmadik hely.

A két órás időlimit miatt a 61 kör helyett végül csak 58 körös lett a futam, Vettel több mint nyolc másodperces előnnyel nyert Button előtt, a bajnoki pontversenyben pedig 29 pontra közelítette meg a harmadikként célba érő Alonsót. A negyedik helyen Paul di Resta érkezett, a pontszerzők további sorrendje pedig Rosberg, Räikkönen, Grosjean, Massa, Ricciardo,és Webber volt.

A futam után a stewardok Webbert is vizsgálták, amiért a sauberes Kobajasi Kamuival történő csatározása közben a fehér vonalat átlépve elhagyta a pályát. Az ausztrált 20 másodperces időbüntetéssel sújtották, így a 11. Sergio Pérez örökölte meg az egy pontot érő 10. helyet.

A verseny leggyorsabb köre Nico Hülkenberg neve mellé került. (1:51.033)

A Szingapúri Nagydíj végeredménye:

szingapúr - futam.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 sebastian vettel formula-1 szingapúri nagydíj