2012. sze 24.

F1 Az idei év első látványos csapatutasítása - Romain, Kimi faster than you

írta: FormaNet
F1 Az idei év első látványos csapatutasítása - Romain, Kimi faster than you

Kissé elmaradt a várakozástól a Lotus szingapúri teljesítménye, amit már a szabadedzéseken is sejteni lehetett, ám a versenyen a pilótáknak azért sikerült a kárenyhítés, miután Kimi Räikkönen a 12. rajtkockából indulva hat pozíciót lépett előre, és a hatodik helyen végzett, míg csapattársa Romain Grosjean a nyolcadik helyről rajtolva a hetedik helyre hozta be az E20-at. Az istálló így 14 ponttal távozhatott a városállamból, ezzel a konstruktőrök versenyében 14 pont lemaradásban, továbbra is a negyedik helyen áll a Ferrari mögött.

Kimi Raikkönen Szingapúr 2012.jpg

Kimi Räikkönen számára a szabadedzések és az azokat követő időmérő is egyértelművé tette, hogy nem sétakocsikázás lesz a szingapúri verseny, ha jó eredményt szeretne elérni. A kvalifikáción gumiproblémákkal, és ebből adódóan tapadással küzdő finn klasszis még a harmadik szakaszba sem tudta beautózni magát, így vasárnap a 12. helyről rajtolhatott. Végül a hatodik helyen intette le a kockás zászló, ezzel a nyolc ponttal sikerült megtartania harmadik helyét a pontversenyben, ám az éllovas Fernando Alonsóhoz képest jelentősen nőtt a lemaradása, ami jelenleg már 45 pont. A második helyen álló Sebastian Vettel, 16 ponttal került a finn világbajnok elé, míg Hamilton a kiesést követően hét ponthátrányba került Räikkönentől.

 

Kimi a szuperlány keverékeken rajtolt, és az első boxkiállása a 13. körben történt, ekkor a keményebb keverékű lágy gumit tették fel az E20-ra. A második kiállása az első biztonsági autós fázisban, a 32. körben történt.

„Az időmérőn elért eredmény alapján a verseny nem volt túl rossz, bár azt hiszem, volt lehetőségünk arra, hogy jobb helyen végezzünk. Ahhoz nem voltunk elég gyorsak, hogy a dobogóért harcoljunk, és az első biztonsági autós fázis sem segített bennünket, anélkül talán néhány helyet még tudtunk volna szerezni. Határozottan gyorsabbak voltunk, mint Michael (Schumacher) és Nico (Rosberg), de végül beragadtam mögéjük, és ez az ami a versenyben a legfrusztrálóbb volt. Itt nagyon nehéz előzni, támaszkodni kell arra akit előzünk, a boxkiállásokra, vagy éppen arra, hogy valaki hibázik. Továbbra is harmadik vagyok a világbajnokságban, és az elkövetkező versenyekre kapunk néhány fejlesztést, hogy az autónkkal az élen harcolhassunk. Remélem sikerül előrébb lépni Japánban, és ott több pontot szerezni" – nyilatkozta a Lotus finn klasszisa.

 Gosjean Raikkönen Szingapúr 2012.jpgA monzai versenyt kihagyó Romain Grosjean a szabadedzések szenvedései után az időmérőn mutatott valamit a Lotus egykörös tempójából, különösen az időmérő második szakaszában, ám a harmadik etapban nem sikerült az előzőleg megfutott tökéletes kört összeraknia, így a nyolcadik helyről kezdhette meg a versenyt. Grosjeant a verseny közben figyelmeztette a csapat, hogy a mögötte haladó Räikkönen tempója gyorsabb, így a francia elengedte csapattársát.

"Ez egy kemény verseny volt, de a végére azért nem lett olyan rossz az eredmény. Jó rajtot vettem, és sikerült megtartanom a helyemet, sőt az első kanyarokban nagyon szoros volt a dolog, és úgy éreztem, az autó is igen jól működik. A kocsi teljesítménye sokkal jobb volt, mint az reméltük a hétvége elején. Elvesztettem egy helyet, mert Kimi gyorsabb volt nálam a verseny vége felé, és nem volt értelme feltartanom őt. Ez sohasem könnyű egy pilóta számára, hogy valakit elengedjen, még ha az a csapattárs is, de szükség van az intelligens hozzáállásra az ilyen eseteknél. A cél az, hogy a sebesség szempontjából olyan közel legyek Kimihez, amennyire csak tudok, ezt a versenyen sikerült elérnem, és a hétvégi nehéz indulást követően úgy vélem, elégedettek lehetünk az eredménnyel" - vélekedett a Lotus francia pilótája, aki korábbi ígéretéhez híven valóban segítette csapattársát a Szingapúri Nagydíjon.

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier felemás érzésekkel távozott a szingapúri versenyről.

"Nehezen indult a hétvége, de végül a csapat jó munkát végzett. Az időmérő kissé frusztráló volt, miután a Q1-ben és a Q2 első részében mindkét autónk megmutatta, hogy jó a sebességünk, de végül elmaradtunk attól, amit reméltünk. A versenytempónk mindkét autónál jó volt, és bár nem volt szerencsénk az első biztonsági autóval, de a stratégia is jól működött. Egy nehéz hétvégét követően Kimi továbbra is a harmadik a pilóták pontversenyében, és nem veszítettünk túl sokat a Red Bullhoz, vagy a McLarenhez képest a konstruktőrök versenyében, és ez nagyon pozitív. Tény, hogy úgy érezzük, hiányzott a teljesítményünkből, ami itt meglehetősen váratlanul ért, de azt megmutatta, hogy a továbbra is célunk, és a prioritás az, hogy a szezon hátralévő részében is biztosítsuk azt a pozíciót, amit tudjuk, hogy képesek vagyunk elérni, ha megfelelően indul minden egyes további hétvége" nyilatkozta a Lotus csapatfőnöke a Szingapúri Nagydíjat követően.

000 facebook_banner.jpg

A csapat pályamenti műveleti igazgatója, Alan Permane úgy gondolja, a második boxkiállás és a nem túl sikeres időmérő volt a vártnál gyengébb szereplés fő oka.

"Nem volt túl jó hétvége a számunkra, de sikerült megmentenünk egy hatodik és egy hetedik helyet, így ez is eredmény az adott körülmények között. Kimi második kiállásának kissé hazardíroztunk, de pont akkor, amikor elhagyta a boxutcát, akkor jött ki a biztonsági autó is. Természetesen a tempónk sem volt meg ahhoz, hogy az élmenőkre kihívást jelentsünk, és egy nehéz időmérőt követően nehéz keresztülmenni a mezőnyön. Az világos, hogy jobb munkára van szükségünk az időmérőn, hogy a versenyen képesek legyünk jobb eredményt elérni" – értékelt a szakember.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 kimi raikkönen formula1 eric boullier romain grosjean szingapúri nagydíj 2012