2012. sze 26.

F1 Jó és rossz hírek az USA-ból

írta: FormaNet
F1 Jó és rossz hírek az USA-ból

Az F1 visszatérése az Egyesült Államokba koránt sem volt zökkenőmentes, tekintettel az austini pálya körüli szerződéses és pénzügyi problémákra, melyek szerencsére végül megoldódtak, sőt kedden az FIA műszaki vezetője, Charlie Whiting látogatást tett a helyszínen, és a Circuit of the America zöld utat kapott a nagydíj lebonyolítására. Az elvileg 2013-ban debütáló New Jersey felől azonban éppen ellentétes hírek érkeztek, Bernie Ecclestone ugyanis érvénytelenítette a szerződést.

usa gp logo.jpg 

Charlie Whiting texasban tett látogatását követően, kedden bejelentette, a Circuit of the America (COTA) a tervek szerint, november 18-án kész megrendezni az Egyesült Államok Nagydíját. A versenyigazgató mindent rendben talált, és a pályamunkálatok a megfelelő határidővel haladnak, így jelenleg a létesítmény már olyan állapotban van, hogy megkapta az FIA engedélyét.

„Minden amit láttam, eddig abszolút első osztályú, és a legutolsó látogatásom óta történt fejlődés csodálatos” – mondta Whiting, aki előzőleg júniusban tekintette meg az austini pályát.

„A srácok valóban fantasztikus munkát végeztek! A létesítmény a legjobb minőségben épült, és pontosan úgy, ahogy vártuk, abszolút semmi panaszt nem tapasztaltam.”

Whiting nem csak a munkálatok előrehaladtával elégedett, de úgy véli, hogy a novemberben debütáló austini aszfaltcsík fantasztikus lesz, és nem mellesleg számos lehetőséget ad majd a versenyzőknek az előzésre.

„Van 3-4 olyan kanyar,ahol nagyon valószínű, hogy láthatunk majd előzéseket. Ha megnézzük az első kanyart, akkor láthatjuk, hogy szélesre tervezték, míg a csúcsa nagyon rövid. Ez egy igazán modern megközelítése a lassú kanyaroknak, ahol reméljük, előzések is lesznek. Szóval biztos vagyok abban, hogy jól működik majd. Az 1-es kanyar egészen félelmetes. Ez az egyetlen szó rá, amivel le tudom írni, és úgy vélem, hogy ha a versenyzők és a csapatok megérkeznek, ugyanezt fogják gondolni”- lelkendezett a versenyigazgató, aki a végleges átvételt november 12-én fogja megejteni.

Austin tehát sínre került, szemben az elméletileg jövőre debütáló New Jersey-i utcai versenypályával, ahol Bernie Ecclestone szerint a szervezők eddig semmilyen feltételt nem teljesítettek, ezért a FOM vezért érvénytelenítette a szerződést.

000 facebook_banner.jpg

„A szervezők nem teljesítették a szerződésben foglaltakat, így az mostanra érvénytelenné vált. Jelenleg nincs szerződésük” – idézte Ecclestone-t a The Guardian.

Ettől függetlenül továbbra sem reménytelen a helyzet, és bár eredetileg a jövő évi versenynaptárat e hét péntekén véglegesíti a Motorsport Világtanács, ám Ecclestone szerint még mindig lehetséges, hogy New Jersey-vel kiegészülve, jövőre két amerikai helyszín szerepeljen a programban.

„Elég közel vagyunk a végső határidőhöz, hiszen közeleg a világtanács ülése. Azt hiszem, ha valaki mögéjük állna, úgy megtörténhet a rendezés 2013-ban, hiszen már eddig is hosszú utat tettek meg a pályával” – bizakodott a brit milliárdos.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 austin new jersey amerikai nagydíj formula-1