2012. sze 26.

F1 Szingapúri Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Szingapúri Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

Sebastian Vettel szingapúri győzelmével a széria futamgyőzteseinek örökranglistáján is bekerült az top10 elit csoportjába, Lewis Hamilton pedig F1-es pályafutásának 24. pole pozíciójával tette meg ugyanezt a lépést.

hamilton vettel - szingapúr.jpg 

- Sebastian Vettel a hétvégi Szingapúri Nagydíjon megszerezte F1-es pályafutásának 23. diadalát, mellyel bekerült az első tíz pilóta közé, akik a legtöbb győzelmet szerezték eddig a királykategóriában:

 

1. Michael Schumacher: 91

2. Alain Prost :51

3. Ayrton Senna: 41

4. Nigel Mansell: 31

5. Fernando Alonso: 30

6. Jackie Stewart: 27

7. Jim Clark , Niki Lauda: 25

9. Juan Manuel Fangio: 24

10. Nelson Piquet , Sebastian Vettel :23

- Nem csak Sebastian Vettel, de Lewis Hamilton is beérte a legendás brazil világbajnokot, Nelson Piquet-t, mégpedig a pole pozíciók számát tekintve:

1. Michael Schumacher :68

2. Ayrton Senna :65

3. Jim Clark, Alain Prost, Sebastian Vettel :33

6. Nigel Mansell :32

7. Juan Manuel Fangio :29

8. Mika Häkkinen :26

9. Niki Lauda, ​​Nelson Piquet, Lewis Hamilton :24

- A McLaren zsinórban negyedik rajtelsőségének örülhetett. Ilyesmi utoljára 1999-ben történt meg a wokingi gárdával, amikor a Brit Nagydíjtól egészen az Olasz Nagydíjig Mika Häkkinen sorozatban hatszor nem talált legyőzőre az időmérő edzéseken.

- Hamilton pole pozíciót érő köre (1:46.362) azonban idén majdnem két másodperccel lassabb volt, mint a tavalyi legjobb kvalifikációs idő. (Vettel: 1:44.381) Ennek oka valószínűleg a szabályok szigorításában, elsősorban a fúvott diffúzor betiltásában keresendő.

- Az élről rajtolva Hamilton magabiztosan vezette a verseny, egészen a 22. körig, amikor váltóprobléma miatt kiesett. A brit az utolsó nyolc nagydíjon három futamgyőzelme mellett immár negyedik kiesését könyvelte el Szingapúrban.

Nico Hülkenberg F1-es pályafutása során először futotta meg a verseny leggyorsabb körét, így ő lett a 10. versenyző, aki ebben a szezonban legalább eggyel gyarapította ezt a statisztikát. Ezt a rekordot már több évben is beállították, 11 különböző pilóta viszont még egyik szezonban sem sorakozott fel ezen a listán. A versenyek leggyorsabb körei 10 különböző versenyző neve mellé kerültek 2009-ben, 1981 és 1982-ben, 1975 és 1976-ban, illetve 1954-ben. Ez utóbbinál érdekesség, hogy ugyan 10 különböző versenyző neve mellé került a leggyorsabb kör, a szezon viszont csak kilenc nagydíjból állt. Mindez az időmérő berendezés pontatlansága miatt fordulhatott elő, amikor a Brit Nagydíjon hét pilóta neve mellé került 1perc és 50 másodperces köridő. Mivel akkor még egy pont járt a leggyorsabb körért, így a hét versenyző ( Juan Manuel Fangio, Stirling Moss, Jose Froilan Gonzalez, Mike Hawthorn, Jean Behra, Alberto Ascari és Onofre Marimon) osztozott, azaz mindenki az 1 pont egy hetedét kapta.

2012 - versenyen megfutott leggyorsabb körök

  1. Sebastian Vettel: 3
  2. Kimi Räikkönen: 2
  3. Nico Rosberg: 2
  4. Jenson Button : 1
  5. Kobajasi Kamui: 1
  6. Romain Grosjean: 1
  7. Sergio Pérez: 1
  8. Michael Schumacher: 1
  9. Bruno Senna: 1
  10. Nico Hülkenberg: 1

 

- Továbbra sincs olyan versenyző a mezőnyben, aki idén zsinórban kétszer is nyerni tudott volna. Legutóbb a 15 nagydíjból álló 1974-es idényben fordult elő, hogy egy pilóta sem nyert egymás után kétszer.

000 facebook_banner.jpg

Egyes versenyzőknek, Szingapúr egy igazán szerencsés helyszín:

- Fernando Alonso az eddigi öt szingapúri versenyen négyszer dobogós eredményt ért el, egy alkalommal (2011) pedig negyedik lett.

- Paul di Resta tavalyi újonc szezonjában hatodikként ért célba, ami addigi legjobb eredményének számított. Ezt azonban most sikerült felülmúlnia, és nem csak eddigi legjobb kvalifikációs helyezését (6. hely) sikerült elérnie, de negyedikként intette le a kockás zászló, mely eredmény a skót egyéni legjobbja is egyben.

- Timo Glock is ragyogóan teljesített, és 12. helyével a Marussia eddigi legjobb helyezésének örülhetett, és ezzel a Caterham elé került a bajnoki tabellán. A három kiscsapat közül eddig csak a Lotus (most Caterham) tudott eddig felérni, a 2010-es japán Nagydíjon, Heikki Kovalainennek köszönhetően.

schumi.JPG- Michael Schumachernek viszont nem kedveznek az éjszakai futamok, hiszen 2010-es visszatérése óta immár harmadjára szállt harcba Szingapúr utcáin, ám eddig mindannyiszor ütközött, és kétszer az incidenst követően véget is ért a versenye. 2010-ben egy szárnycserével megúszta, áldozata, Nick Heidfeld azonban kiesett.

Schumacher ugyan Belgiumban ünnepelte 300. nagydíját, ám gyakorlatilag ez most Szingapúrban volt esedékes (két versenyen nem sikerült elrajtolnia:  1996-ban a Francia Nagydíjon a felvezető körben a motorja meghibásodott, és 1999-ben a Brit Nagydíjon nem vett részt a futam újraindításában), melyet a német egy, a következő versenyre továbbvitt 10 rajthelyes büntetéssel tett. A hétszeres bajnok eddig egyébként mindkét jubileumi versenyét megnyerte:  100. - 1997. Japán Nagydíj,  200. - 2004. Európa Nagydíj.

- A 61 körös Szingapúri Nagydíj az időlimit miatt ez alkalommal csak 59 körös volt. Az utolsó olyan verseny, ahol a teljes távot nem futották le, az a 2009-es Maláj Nagydíj volt, ahol a heves esőzések, és rossz látási viszonyok miatt előkerült a piros zászló, és az 56 körből végül csak 31 lett.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 f1 statisztika formula-1 szingapúri nagydíj