2012. sze 29.

F1 Hamilton számára a McLarennél elkezdődött a visszaszámlálás, az idei célok azonban nem változtak

írta: FormaNet
F1 Hamilton számára a McLarennél elkezdődött a visszaszámlálás, az idei célok azonban nem változtak

A McLaren MP4-27 elmúlt futamokon, és úgy általában az idei évben mutatott teljesítményét, és sebességét figyelembe véve – és leszámítva a megbízhatatlansági problémákat - a wokingi gárda egyértelműen világbajnokság legnagyobb esélyese lenne. A csapat formáját talán a 2008-as McLarenhez lehetne hasonlítani, amikor is ádáz küzdelemben az idény végén Lewis Hamilton egyetlen egységgel ugyan,de megnyertre a világbajnoki pontversenyt. Azonban ebben a rendkívül hosszú idényben még most sem lehet senkit sem kikiáltani egyértelmű esélyesnek, mindössze azt mondhatjuk, hogy Fernando Alonso lépéselőnyben van a többiekhez képest. Azonban azt látva, hogy a McLaren a legutóbbi 4 futamon pole-ból indulhatott, ezekből 3-at meg is nyert, még a kétszeres világbajnok spanyolnak sincs oka megnyugodni. A wokingi istálló persze mindent megtesz azért, hogy szárnyalásuk jövő hétvégén, Japánban is folytatódjon, és erre minden esélyük meg is van, hiszen mind Hamilton, mind Button egyszer már megízlelhette a japán győzelem ízét, Hamilton 2007-ben Fujiban, míg Button tavaly Szuzukában.

jenson button - lewis hamilton_1.JPG

Jenson Button: Minden nagydíj győzelmem nagyon különleges, de a 2011-es suzukai első hely, az első Japánban rendezett futam a tavaly márciusi szörnyű cunami óta, egy olyan eredmény volt, amely még mindig büszkeséggel és érzelmekkel tölt el. Mindenki tudja, hogy Japán nagyon sokat jelent nekem. Ez egy olyan hely, amit imádok, sokszor jártam már itt üzleti okokból és szórakozásból is, és még mindig áhítattal csodálom ezt az országot a sokszínűsége miatt.
Suzuka határozottan egy olyan pálya, amely rengeteg kihívást tartogat. Éppoly kiszámíthatatlan, akár egy utcai pálya, ahol egyetlen hibát sem követhetsz el, mert ha akárcsak egy ponton is rosszul teszed a kereket, az megbosszulja magát. A japán versenypálya rendkívül gyors is, az első szakasz gyors egymás utáni kanyarokból áll, a Degner-kanyar a pálya beláthatatlan pontjai, melyek bukkanókkal vannak szegélyezve azért, hogy az autó balanszát kizökkentsék. Sikeresen átmenni az első Degner-kanyar csúcsán kb. annyira kivitelezhető, mintha 100m futás közben próbálnál meg befűzni egy tűt - tehát nehéz.
Olyan versenyautóval megyünk a felkelő nap országába, amit egyértelműen a győzelemre esélyesnek érzek. Ha minden jól megy, ez is egy jó hétvége lehet a McLaren számára.

Tegnap óta tudjuk, hogy Lewis Hamilton számára elkezdődött a McLarennél a visszaszámlálás, azt követően, hogy aláírt a Mercédesznél egy szerződést, mely szerint 2013-tól  az Ezüst Nyilaknál folytatja pályafutását. A csapat, és Hamilton is egyértelművé tette azonban, hogy az idei cél továbbra is a világbajnoki cím megszerzése, és a harcot semmilyen tekintetben sem befolyásolja a brit pilóta év végi távozása.

Lewis Hamilton: Amikor először versenyeztem itt 2009-ben, nem hittem el, hogy még mindig akad egy ehhez hasonló hely a Formula 1-ben. Még mindig olyan old-school stílusa van a szuzukai aszfaltcsíknak. Nincs meg benne az a letisztultság és finomság, mint a modern pályáknál, de éppen ettől jobb, mint azok. Ezeken kívül elképesztően gyors is, nehéz kiismerni. Ez egy könyörtelen helyszín, de megvan az a különleges atmoszférája, amit valamiért csak Japán adhat. Szerintem ez a rajongóknak köszönhető, azt hiszem ők teszik japán kirándulásunkat oly egyedivé. A japánok nagyon szenvedélyesek az Forma 1-el kapcsolatban, de nagyon udvariasak és barátságosak is, ők tesznek minden egyes alkalmat felejthetetlenné, amikor kimész erre a pályára.
Ami a világbajnokságot illeti, nincs értelme számolgatni a pontokat, hanem mostantól fel kell venni a kesztyűt, és jobban küzdeni, mint ezelőtt bármikor. Akárcsak Szingapúrban, most is harcolni fogunk, és reménykedek egy jobb eredményben, mint, amit végül ott elértem.

000 facebook_banner.jpg

Martin Whitmarsh, a Vodafone McLaren Mercedes csapatfőnöke: Szuzuka egy nagyon különleges pálya, ahol a McLaren elmúlt 25 évének legnagyobb fejezetei íródtak. Az összes itt elért sikerünk, elég csak Jenson tavalyi győzelmére gondolnunk, különlegesen nagy szenvedéllyel és elégedettséggel tölt el bennünket. Az egy rendkívül feszült délután volt, és végül egy hihetetlen csapatmunka diadala. Jenson mérhető agresszióval versenyzett aznap, ezúttal is valami hasonlót várunk tőle, hiszen visszatért a formája, és a csapat is szárnyal.
Annak ellenére, hogy Lewis Szingapúrban kiállásra kényszerült, az ottani teljesítményünk az egész csapat számára biztató volt, láthattuk, hogy az autónk a legtöbb pályán képes a győzelemre, és biztosak vagyunk abban, hogy jövő hétvégén az odaérhetünk az első rajtkockák valamelyikére.

FormaNet, Jeney Anna

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren forma1 lewis hamilton japán nagydíj formula1 jenson button martin whitmarsh