2012. sze 30.

F1 Pérez nem fizetett a mclarenes ülésért

írta: FormaNet
F1 Pérez nem fizetett a mclarenes ülésért

A McLaren lépése Lewis Hamilton távozását követően teljesen logikus lépés volt, a mexikói Sergio Pérez leszerződtetését illetően, ám sokan úgy vélik, hogy a legfőbb motiváció a 22 éves pilóta mögött álló Carlos Slim, és a Telmex mexikói telekommunikációs cég hatalmas összegű pénze lehetett. A wokingiak csapatfőnöke, Martin Whitmarsh azonban tagadta, hogy Péreznek megvásárolták volna Hamilton megüresedett helyét.

hamilton - pérez.JPG 

A találgatások nem nélkülöznek minden alapot, hiszen a tehetséges fiatal Sergio Pérez  jelentős részben valóban a világ leggazdagabb emberének köszönheti Formula-1-be jutását. Slim támogatta a pilótán keresztül a Ferrarit, aki a pilótaakadémia tagjaként került a sport közelébe, majd dollármilliókkal segítette protezsáltját, hogy helye legyen a Sauber csapatnál. Ez azonban csak az egyik oldal.

Sokan úgy gondolják, hogy Wokingban főszponzor után kellett nézni, miután az eddigi főtámogató Vodafone vagy jelentősen csökkenti az eddigi támogatást, vagy az sem kizárt, hogy a szerződés lejárta után végleg elhagyja az istállót. Az év közepén felmerült a Coco-Cola cég, mint lehetséges új, névadó szponzor, ám az ügyben egyelőre nincsenek további, publikus előrelépések.

Whitmarsh azonban határozottan cáfolta, hogy Pérez üléséért közvetlenül fizetett volna a mexikói milliárdos, ám azt nem tagadta, hogy az új kapcsolatban komoly üzleti lehetőséget is lát az alakulat.

Whitmarsh a telegráfnak a szerződést követően így nyilatkozott: „Tegnap beszéltem Carlos Slimmel, és ajánlatott tettem neki Sergióval kapcsolatban, hogy fizetünk neki, és nincs semmiféle más oldalsó üzlet. Nem azt mondom, hogy végül ebből nem lesz egy új partnerség, de nem ez volt a motiváló erő.”

A Sky sportnak az ügyről a csapatfőnök így beszélt: „Ő (Pérez) nem fizetős pilóta, még ha sok pénzt is fizethetne. A szponzorálás nem volt tényező, azért választottuk Sergiót, mert ő a legizgalmasabb fiatal tehetség, a Formula-1-ben.”

„Hogy hiszem-e, hogy lesz ebben néhány izgalmas kereskedelmi lehetőség a jövőben? Igen! És hogy megnéztük-e már ezeket? Nem!” - nyilatkozta Whitmarsh a találgatásokkal kapcsolatban.

Pérez menedzsere, Adrian Fernández szerint a 22 esztendős mexikói kiérdemelte helyét a McLarennél, és miután idei eredményeivel már lenyűgözte az egész paddockot csak idő kérdése volt, hogy valamelyik nagy csapat lecsapjon rá. A menedzser persze nem tagadja, Carlos Slim és a Telmex támogatása nélkül Pérez most valószínűleg nem lehetne a Formula-1-ben, ám kemény munka, és tehetség nélkül nem került volna a széria egyik legpatinásabb alakulatához.

„Az elmúlt hetek mozgalmasak voltak, de nagyon büszke vagyok arra, amit Sergio elért a karrierében, és az országának. Ez egy hosszú folyamat volt, Carlos Slim és a Telmex hosszú évek óta támogatja Sergio pályafutását, és már akkor egy álom valósult meg, amikor csatlakozhatott a Formula-1-hez. A támogatásuk nélkül mindez nem sikerülhetett volna.”

„Sergio egy hihetetlen pilóta, aki kiérdemelte helyét a McLarennél. Nem hoz pénzt a csapatnak, ő most már fizetésért fog versenyezni. Mindezt teljesítményével érdemelte ki, és az én munkám is könnyebb, hiszen az emberek érdeklődnek iránta” – mondta a menedzser.

000 facebook_banner.jpg

Pérez támogatója azonban nem kizárt, hogy a jövő évtől akár két csapatot is szponzorálhat, amennyiben sikerül megegyeznie eddigi támogatott alakulatával a Sauberrel. A Telmex tulajdonosa egy igazgatósági ülésen elmondta, hogy szeretné, ha jövőre is egy mexikói pilóta versenyezne a Sauber egyik autójában. Ezzel feldobta a labdát Peter Saubernek és Monisha Kaltenbornnak, a jövő évi pilótapárost illetően, és Slim „ajánlata” mindenképpen megfontolandó lesz a svájci alakulat számára, hiszen nem kevés pénztől esnének el, amennyiben a milliárdos Pérezzel együtt végleg elhagyná az istállót. A legesélyesebb jelölt minden bizonnyal a GP2-ben versenyző, Sauber tesztpilóta Esteban Gutierrez lehet.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren carlos slim formula-1 telmex sergio pérez