2012. okt 01.

F1 Damon Hill: Lewis olyan volt a McLarennél, mint egy kalitkába zárt madár

írta: FormaNet
F1 Damon Hill: Lewis olyan volt a McLarennél, mint egy kalitkába zárt madár

Minden bizonnyal sokan meglepő választásnak és hazárdjátéknak találják Lewis Hamilton döntését, mely szerint jövő évtől a Mercedes színeiben folytatja Formula-1-es pályafutását. Az ok egyszerű, hiszen a 2008-as bajnok mindig a győzelmet célozza meg, ugyanakkor az Ezüst Nyíl az elmúlt közel három szezonban eddig mindössze egyetlen futamgyőzelmet tud felmutatni. Ennek tükrében valóban érthetetlennek tűnik Hamilton választása, ám a korábbi világbajnok, Damon Hill szerint nem meglepő, hogy a McLarennél felnőtt brit hosszú idő után váltani akar.

lewis hamilton_2.JPG 

Ha csak az elmúlt közel három évet nézzük, teljesen egyértelmű, hogy a McLaren csapat formája következetesen erősebb a Mercedesnél, ám a pénteki bejelentések után immár tudjuk, hogy Lewis Hamilton ennek ellenére mégis az utóbbi csapattal tervezi jövőjét. Damon Hill szerint a döntés hátterében leküzdhetetlen feszültségek állnak.

„Lewis olyan volt a McLarennél, mint egy kalitkába zárt madár. Most egy újabb lépést tett az életében. Nem hibáztatom őt azért, mert máshol folytatja. Lewisnak szüksége van arra, hogy elhagyja a McLarent, és kitárja szárnyait” – idézi az 1996-os világbajnokot a Daily Mail.

 

A Mercedes csapatvezetője, Ross Brawn a minap elismerte, hogy Hamilton menedzsmentjének nagy szerepe volt a csapatváltásban.

„Lewis menedzsmentje érdeklődést mutatott. Szerette volna tudni mik a terveink, és törekvéseink. Mindenki tudta, hogy Lewis szerződése lejár, így ez volt a kiindulópont. Elmondtuk a céljainkat és helyére tettük a dolgokat. Azt hiszem pályafutása ezen szakaszában Lewisnak ilyen kihívásokra van szüksége”- nyilatkozta Brawn.

Hill úgy véli, hogy a wokingiak rugalmatlansága volt az, ami végül előtérbe helyezte a Mercedest. A nyár folyamán például Lewis még arról beszélt, hogy a tárgyalások egyik pontja, hogy a futamgyőzelemért járó trófeáit megtarthassa, és Hill szerint ez teljesen érthető.

"Sosem értettem azt a logikát, hogy a csapat miért veszi el a pilóták trófeáit. Ez elvi dolog, ami nem magáról a trófeáról szól. Miután megnyert egy bajnokságot, egyszer eljött az a pont, amikor úgy gondolta: Ez az én életem.”

„Természetesen mindig meg kell küzdeni az autóban, de úgy van értelme, ha közben biztos vagy abban, hogy tudod magad motiválni. Ezek olyan dolgok, melyek között Lewis megpróbál egyensúlyt teremteni.”

000 facebook_banner.jpg

„Ez most kissé elmozdította az erőviszonyokat a Formula-1-ben, mert azt mutatja, hogy a versenyző személye sokkal fontosabb, mint ahogy azt a csapatok hinni szeretnék. A Formula-1 jól tenné, ha emlékezne arra, hogy talán a Ferrari kivételével, minden csapatnál a nyilvánosság előtt zajlik a pilóták karriere. A sport nyilvánossága a versenyzőkről szól. Nagy a széthúzás a csapatok és a pilóták filozófiája között. A pilóták versenyezni akarnak, és nem úgy szemlélik a Formula-1-et, mint marketinget, vagy termékfejlesztést. A csapatok számára a versenyzők alkalmazottak, ők pedig a karrierük érdekében ezt tudomásul veszik, de nem a csapat tulajdonai.”

„Persze Lewis most kockázatot vállalt, mivel a Mercedes nem rendelkezik akkor múlttal  mint a McLaren, de Formula-1-es versenyzőként pár évre előre is kell tekinteni. Érdekes lesz látni őt a Mercedesnél.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

f1 mclaren lewis hamilton damon hill formula-1