2012. okt 02.

F1 Button Japánba ötrajthelyes büntetéssel érkezik

írta: FormaNet
F1 Button Japánba ötrajthelyes büntetéssel érkezik

A szezon véghajrájában úgy tűnik, a McLarentől igencsak elpártolt a szerencse. Lewis Hamilton távozása önmagában is igen kellemetlenül érintette az istállót, ám ezen túl is komoly gondok nehezítik az alakulat életét. A mezőny talán legversenyképesebb autója, az MP4-27, az elmúlt két futamon folyamatosan megbízhatósági gondokkal küzdött, Monzában Button alatt állt le az autó, Szingapúrban pedig Hamilton kocsijában hibásodott meg a váltó, aminek következtében a 2008-as világbajnok az élről kényszerült feladni a versenyt. Japánba úgy érkezik a csapat, hogy Button ötrajthelyes büntetéssel kénytelen szembenézni, váltócsere miatt.

Button Japán 5 rajthelyes büntetés.jpg

2009 világbajnokának igen nehéz lesz Szuzukában megismételnie tavalyi ragyogó futamgyőzelmét, és a technika ördöge fontos pontoktól is megfoszthatja Buttont, aki jelenleg 75 pontos, matematikailag meg nem behozhatatlan lemaradásban van az éllovas Fernando Alonso mögött, a ponttáblázat hatodik helyén.

A Szingapúri Nagydíjat követően a mérnökök Hamilton autójával együtt alaposan átvizsgálták Jenson kocsiját is, és úgy döntöttek, hogy a japán versenyre ki kell cserélni a váltót. Ugyanazt a problémát találták, ami miatt Hamilton kiesett Szingapúrban, így nem kockáztatják meg, hogy a szuzukai aszfalton Button járjon hasonlóan. Az automatikusan egyet jelent az öthelyes rajtbüntetéssel, a szombati időmérőn elért eredményhez képest.

Természetesen Hamilton autójába is új váltó kerül, de ezért nem jár külön büntetés, mivel ő nem fejezte be a meghibásodott váltóval az utolsó versenyt.

A McLaren technikai igazgatója, Paddy Lowe az ügy kapcsán így nyilatkozott: „Jenson váltójával ugyanaz a probléma, mint Lewis sebességváltójával a Szingapúri Nagydíjon, és az azt követő vizsgálat során derült ki, a terminál meghibásodása. Ezért a két autó új váltóval kell, hogy induljon a Japán Nagydíjon, ami Jensonnak ötrajthelyes büntetést jelent. Természetesen ez nagy csalódás mind Jenson, mind pedig a csapat számára. A pozitívum annyi, hogy sikerült megérteni, és teljes mértékben megoldani a problémát, így a futamon mindkét pilóta magabiztosan versenyezhet a dobogós helyezésekért."

000 facebook_banner.jpg

A McLaren számára kiemelten fontos az elkövetkező hat futamon a kocsik megbízhatósága, hiszen minden egyes pontnak nagy jelentősége lesz a végelszámolásnál. Hamilton jelenleg 52 pontos lemaradásban Alonsótól a negyedik helyen áll, ami az autó egyébként kiváló teljesítményét figyelembe véve még egyáltalán nem behozhatatlan hátrány. A konstruktőrök versenyében pedig mindössze 36 ponttal van lemaradva a wokingi alakulat a Red Bull mögött, ami komoly esélyt ad a csapat számára a konstruktőri világbajnoki cím megszerzésére.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mclaren forma1 formula1 jenson button japán nagydíj 2012 Szuzuka button büntetése