2012. okt 05.

F1 Button nyitott az élen Szuzukában

írta: FormaNet
F1 Button nyitott az élen Szuzukában

A tavalyi szuzukai futamgyőztes, a váltócsere miatt öt rajthelyes büntetéssel érkező, Jenson Button kezdett a legjobban, mögötte csapattársa, Lewis Hamilton 2.3 tizedmásodperces lemaradásban a második leggyorsabb kört futotta, míg közvetlen a két McLaren mögött Mark Webber végzett.

jenson button_1.JPG

Ideális, bár kissé szeles időjárási körülmények, és 26 fok fogadta a száguldó cirkusz mezőnyét Szuzukában, és az előrejelzések szerint egész hétvégén száraz, napos időt várnak a meteorológusok.

Mint ahogy azt már megszokhattuk, most is voltak péntek délelőtti beugrók: a Williamsnél Valtteri Bottas, a Caterhamnél pedig Giedo van der Garde kapott lehetőséget egy szabadedzés erejéig.

Több csapat is kisebb-nagyobb frissítéseket tesztelt, áramlásjelző festékkel gurult pályára többek között a Ferrari, a Red Bull és a Williams is. Ferrarinak az első szárnyon, a Red Bullnak a hátsó szárnyon, míg a Williams autóin a diffúzornál volt látható a légáramlatok vizsgálatára használt festék.  

Erre a hétvégére a Pirelli a kemény és a lágy abroncsokkal készült, azaz egy vegyület most kimarad a két típus között. Az első gyakorláson senkinél nem kerültek elő az opciós gumik.

Az installációs körök után egy kissé csendesedett a forgalom az 5.8 kilométeres japán aszfaltcsíkon, majd a 23. percben megszületett az első idő Lewis Hamilton által, a tréning egyharmadához érve pedig még négyen - a két HRT, valamint Charles Pic és Sergio Pérez - csatlakoztak a mclareneshez. A következő 10 percben élénkült meg igazán a forgalom, és hamarosan már csak három (Paul di Resta, Jean-Eric Vergne és Jenson Button) hiányzó volt.

Sokáig Hamilton bérelte ki az első helyet 1:34.910-es körével, melyet még az edzés elején futott meg a keménye gumikon. A jövőre már Mercedes színekben bizonyító bajnok idejét elsőként Mark Webber javította öt századdal, majd kicsivel később, az utolsók között érkező Jenson Button a második gyorskörében már bő három tizedet vert a Red Bullra, Hamilton pedig felzárkózott csapattársa mögé a második helyre. Egy óra elteltével az első hármas sorrendje Button, Hamilton és Webber volt, és az első tíz versenyző - Fernando Alonsóval bezárólag – autózott egy másodpercen belül Button köridejéhez képest.

Egészen a leintésig nem változott a top3 sorrendje. Webber mögé a két Mercedes zárkózott fel Nico Rosberg és Michael Schumacher sorrendben, majd Kobajasi Kamui a Sauberrel a hatodik legjobb időt autózta Felipe Massa előtt, a top10 utolsó triója pedig a két force indiás, Di Resta és Hülkenberg, illetve Pastor Maldonado volt. A bajnoki pontverseny éllovasa, a 11. helyre csúszott vissza annak ellenére, hogy ő volt az egyik legszorgalmasabb pilóta a másfél óra alatt. Alonso és Hamilton 26-26 kört teljesített, ezt csak Kobajasi lépte át plusz egy körrel. A Ferrarinál egyébként különböző aerodinamikai konfigurációk összehasonlításával foglalatoskodtak, és mindkét pilóta csak egy-egy szett kemény keveréket használt el.

Néhány elfékezés, megcsúszás, kavicságy-látogatás is színesítette a versenyhétvége első szabadedzését, de senki nem alkotott „maradandót”, már ami az autóját illeti, az utolsó percekben Rosberg Mercedese viszont megállt a pályán.

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye:

1. szabadedzés -szuzuka.JPG

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren szabadedzés japán nagydíj szuzuka jenson button formula-1