2012. okt 05.

F1 Webber volt a pénteki nap legjobbja Japánban

írta: FormaNet
F1 Webber volt a pénteki nap legjobbja Japánban

A pénteki szabadedzések tükrébe úgy tűnik, hogy Szingapúrhoz hasonlóan, ezen a hétvégén is a McLaren és a Red Bull a két legerősebb csapat. Az első edzést a két McLaren uralta, míg a második 90 percben a Red Bull autója volt a leggyorsabb, Mark Webberrel. Csapattársa, Sebastian Vettel a harmadik legjobb időt autózta, kettőjük közé pedig Lewis Hamilton férkőzött be.

2. mark webber.JPG 

Ahogy az lenni szokott, a második szabadedzés eseményei sokkal korábban elkezdődtek, hiszen alig telt el pár perc a zöld jelzés után, máris több, mint 10 versenyző iratkozott fel a tabellára. A hétvége első nagyobb balesete is megtörtént ebben a pár percben, még pedig Paul Di Restának köszönhetően, aki a gumifalban végezte, miután a Spoon kanyarban kisodródott. A skót a hátralévő szúk másfél órában már nem tudott visszatérni a pályára, így végül mért kör nélkül az utolsó helyen végzett.

A baleset miatt rövid időre előkerült a piros zászló, ekkor még Romain Grosjean vezetett, mögötte pedig Sebastian vettel és Sergio Pérez sorakozott fel.

Utolsóként a két Mercedes hagyta el a garázst, mert a csapat Schumacher autóján futómű beállításokat végzett, Rosbergnek pedig még az első edzés legvégén megállt az autója, és ki kellett cserélni - az egyébként már igencsak elhasználódott - motort.

Technikai problémával szembesült Kimi Räikkönen is, akinek Lotusában elromlott a KERS, így a csapat öt kör után visszarendelte a boxba, végül csak az utolsó percekben ülhetett újra autóba. A finn egyébként az első edzésen tesztelte a dupla DRS-t, de egyelőre továbbra sem sikeres a rendszer.

Félidőben már egyre több autón feltűntek a lágy keverékek, így az addig első helyen álló Sebastian Vettel 1:33.961-es legjobb köre lassacskán feledésbe merült. Jenson Button 1:33.349-tel kezdte a sort, majd Grosjean és Alonso is a McLaren elé ugrott.

A kemény gumikon legjobb időt autózó regnáló bajnok is megkapta az opciós abroncsokat, amikkel elsőként ment be 1:33 alá, két és fél tizedmásodperccel jobb idővel, mint a második helyen álló ferraris spanyol. Sokáig azonban Vettel sem élvezhette elsőségét, először Hamilton, majd a Red Bull ausztrálja, Mark Webber szárnyalta túl a címvédőt. Webber 1:32.493-as körideje két tizeddel volt jobb a rivális McLarennél, és bő háromtizeddel saját csapattársáénál.

Az utolsó fél órában Rosberg is megkezdhette az érdemi munkát, a többség pedig ekkor már a hosszabb etapoknak vágott neki, így az addig kialakult sorrend már nem változott.

A Webber, Hamilton Vettel triót Nico Hülkenberg követte, majd az ötödik helyen Alonso végzett, hat tizeddel lemaradva a Red Bull legjobb idejétől. Csapattársa, Felipe Massa csak a kilencedik lett, ráadásul a brazil már egy másodpercen kívül volt Webberhez képest. A két Ferrari között Grosjean, Button és Senna foglalt helyet, a top10 utolsó résztvevője pedig Schumacher volt.

Az utolsó percekben éppen a hétszeres bajnok szolgáltatott némi látványosságot, amikor Di Restához hasonlóan, megcsúszott a Spoon kanyarban, és ugyanúgy, mint a Force India, a szemközti gumifalban végezte. Schumacher előzőleg egyébként alulkormányzottságra panaszkodott, majd azt követően történt a baleset, miután állítottak az autóján. A szabadedzés legvégén Vitalij Petrov veszítette el autójának hátsó szárnyát a pályán, ám ebből szerencsére nem lett galiba.

000 facebook_banner.jpg

Második szabadedzés eredménye:

2. szabadedzés- szuzuka.JPG
Első szabadedzés eredménye

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull szabadedzés japán nagydíj szuzuka mark webber formula-1