2012. okt 06.

F1 A Japán Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

írta: FormaNet
F1 A Japán Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

A Japán Nagydíj időmérőjét követően, az elért eredményekhez képest, a büntetések következtében némileg módosult a holnapi verseny rajtrácsa.

Vettel a pole-ban a Japán Nagydíjon.jpg

Michael Schumacher még a Szingapúri Nagydíjról hozta magával 10 rajthelyes büntetését, amiért futamon beleszaladt a Toro Rosso francia versenyzőjének, Jean-Eric Vergne-nek az autójába. A hétszeres világbajnok Szuzukában csak a 13. helyre kvalifikálta magát, így vasárnap a 23. rajtkockából várhatja a Japán Nagydíj rajtját. Jenson Button a két Red Bull után a mezőny leggyorsabb versenyzője volt szombaton, ám csapata még a versenyhétvégét megelőzően kicserélte autójában a váltót, így a brit 5 rajthelyes hátrasorolását követően csak a nyolcadik helyről indulhat. Váltót kellett cserélni a force indiás Nico Hülkenberg kocsijában is, és bár a német bejutott a top 10-be, a hajrában azonban már nem futott mért kört, így a 15. rajthelyet bérelheti ki vasárnap.

A kvalifikáció után is vizsgált néhány incidenst a versenybíróság:

Jean-Eric vergne még a Q1-ben feltartotta a gyorskörön lévő Bruno Sennát, aki végül nem is jutott be a legjobb 17-be. A francia újonc éppen Senna előtt végzett, majd a Q2-ben is a 17. helyen zárt, de három rajthelyes büntetése miatt át kell adnia helyét a brazilnak, és további két versenytársának. Vergne így 19. helyről kezdheti majd az 53 körös szuzukai futamot.

Vergne honfitársa, a marussiás Charles Pic szintén a Q1-ben bakizott, és kis híján ütközött Lewis Hamilton McLarenjével. Pic egy megrovással, és ötezer eurós pénzbírsággal megúszta a manővert.

Sebastian Vettel pole pozíciója is veszélyben forgott egy jó darabig, ugyanis a német bajnokot Fernando Alonso feltartása miatt vizsgálták, amely már az időmérő utolsó etapjában történt. A Red Bull versenyzője végül megrovásban részesült idén immár másodjára. (A harmadik megrovás után automatikusan 10 rajthelyes hátrasorolás következik.)

000 facebook_banner.jpg

Hazai közönsége előtt Kobajasi Kamui nagyszerűen teljesített, és a negyedik leggyorsabb kört rakta össze a Sauberrel, így Jenson Button büntetése miatt a japán pilóta örökölte a harmadik rajtkockát. Kobajasi miatt is vizsgálódtak a stewardok, mert nem volt egyértelmű, hogy a Kimi Räikkönen kicsúszása miatt lengetett sárga zászlót a japán figyelembe vette-e. A felvételekből azonban egyértelműen kiderült, hogy Kobajasi lassított a jelzett szakaszon.

 A Japán Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően:

A Japán Nagydíj végleges rajtrácsa.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj időmérő rajtrács formula-1