2012. okt 06.

F1 Vettelé a pole Szuzukában

írta: FormaNet
F1 Vettelé a pole Szuzukában

Sebastian Vettel zsinórban negyedik alkalommal szerezte meg a rajtelsőséget Szuzukában. A címvédő mellől csapattársa, Mark Webber várhatja a vasárnapi rajtot, míg a harmadik leggyorsabb kört Jenson Button autózta, de rajtbüntetése miatt a sauberes Kobajasi Kamui örökölte meg a brit helyét.

sebastian vettel - szuzuka_1.JPG 

Az időmérőn megszerzett pozíciók a vasárnapi rajtrácson most is változni fognak, hiszen már a versenyhétvége előtt tudni lehetett, hogy két pilóta, Jenson Button és Michael Schumacher is büntetéssel érkezett Szuzukába. A McLaren brit versenyzője váltócsere miatt öt rajthelyes-, míg Schumacher szingapúri ütközése miatt tíz rajthelyes büntetést kapott.A kvalifikáció közben kiderült, hogy rajtuk kívül a Force India német versenyzője, Nico Hülkenberg is váltócserére kényszerült, azaz ő is öt rajthelyes büntetéssel várja a futamot.

Q1

Az első mért kör - 1:33.661- a force indiás Paul di Resta jóvoltából született meg, majd hamarosan már előkerültek az 1:32-es idők is, melyet elsőként az a Felipe Massa futott meg, aki a harmadik szabadedzésen is igen jól szerepelt. A brazil még a kemény gumikon érte el ezt az időt, és azonos keverékeken csak Vettel tudta túlszárnyalni. Miután többen elővették a lágyabb gumikat, az idők tovább javultak, végül Vettel elé a két Lotus, a két Sauber, illetve Fernando Alonso férkőzött be. Legkésőbb Michael Schumacher hagyta el a garázst, így a németnek nem sok ideje maradt gyors kört futni. Végül a kemény keverékeken Bruno Sennát szorította ki, és 16-ként tovább jutott. Schumacher valószínűleg 10 rajthelyes büntetése miatt inkább a versenyre spórol a gumikkal. Senna gyorskörét  a Q1 végén a toro rossós Jean-Eric Vergne tönkretette egy agresszív visszaelőzéssel, ami miatt a Williams panaszt is tett a versenyirányításnál. A francia újoncra elképzelhető, hogy büntetés vár.

Kiesők sorrendje: Bruno Senna, Heikki Kovalainen, Timo Glock, Pedro de la Rosa, Charles Pic, Vitalij Petrov, Narain Karthikeyan.

Q1 - szuzuka.jpg

Q2

A Red Bullok és a McLarenek a Q1 megspóroltak egy-egy szett lágy gumit, de a kvalifikáció középső etapjában természetesen már mindenki azzal indított, és Sebastian Vettel 1:31.501-es körével adta fel a leckét riválisainak. A német mögé Jenson Button, Mark Webber és Lewis Hamilton trió zárkózott fel, majd az ötödik helyen Felipe Massa hozta be a Ferrarit. Az első három versenyző az utolsó menetben nem is hajtott pályára, a többiek (köztük Alonso) viszont az utolsó két-három percben megkezdték az továbbjutásért zajló csatát. Schumacher ismételten csak az utolsó percekben hajtott ki. Alonsónak sikerült harmadik helyre felzárkóznia, Massa azonban nem tudott javítani, sőt végül csak a 11. lett. Az utolsó percben Räikkönen utasította eggyel hátrébb Alonsót, ötödikként Kobajasi jutott tovább, majd következett Webber, Grosjean, Hamilton, Pérez, és Hülkenberg. Kiesett a két Mercedes is, Scumacher 13. időt autózta, innen vár rá a 10 rajthelyes hátrasorolás.

Kiesők sorrendje: Felipe Massa, Paul di Resta, Michael Schumacher, Pastor Maldonado, Nico Rosberg, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne.

Q2 - szuzuka.jpg

Q3

A kvalifikáció hajrájában a két Red Bull adta meg az alaphangot, ráadásul Vettel már 1:30-as köridővel állt az élre. első nekifutásra Button, Grosjean, Räikkönen trió követte az energiaitalosok autóit, Hamilton a negyedik, Alonso az ötödik leggyorsabb kört futotta meg.

A hajárban Vettel tovább javított, a többeknek azonban nem maradt esélye jobb időt ugyanis Räikkönen a Spoon kanyarban kicsúszott, és a kavicságyban landolt. Az incidens miatt sárga zászlót lengettek, így a versenyzőknek el kellett venniük a lábukat a gázpedálról. A két Red Bull, valamint Button maradt a top3 helyen, Kobajasi azonban megelőzte a két Lotust, sőt a kicsúszó Räikkönent még Pérez és Alonso is átugrotta. A finn így a nyolcadik helyre csúszott vissza, mögötte pedig Hamilton és Hülkenberg páros végzett. Button büntetése miatt Kobajasi, Grosjean, Pérez és Alonso léphet egy-egy helyet előre a holnapi rajtrácson.

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye: 

Q3 - szuzuka.JPG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj szuzuka időmérő formula-1