2012. okt 07.

F1 Webber szerint Grosjeannak jobb helye lenne a pálya szélén

írta: FormaNet
F1 Webber szerint Grosjeannak jobb helye lenne a pálya szélén

Mark Webber szombaton még nagyon optimistán várhatta a szuzukai versenyt, hiszen csapattársa, Sebastian Vettel mellől, az első sorból rajtolhatott. Balszerencséjére azonban egy kissé elrontott rajt után a negyedik helyről induló Romain Grosjeannal találkozott, aki idén már bőven kiérdemelte a most kapott, „első körös dilinyós” címet, amivel a Red Bull ausztrálja ruházta fel.

Webber Suzukában Grosjeanról.jpg

Romain Grosjean rajtbaleseteivel idén már számtalanszor került a kritikák kereszttüzébe, sőt veszélyes manőverei miatt egyversenyes eltiltást is kapott néhány versenyhétvégével ezelőtt, az Olasz Nagydíjra. A francia versenyző előzőleg már elismerte, hogy nem agresszív akar ő lenni a rajtoknál, csak nehezen méri fel a távolságokat, és ezáltal lehetőségeit. Mindezt most Szuzukában is megmutatta, ezúttal Mark Webber kárára. A rajtot követően Grsjean a harmadik helyen álló ausztrálba ment bele, a kettes kanyarnál, aki az incidens következtében megpördült, majd boxkiállásra kényszerült, így az élről hipp-hopp a mezőny legvégén találta magát.

A versenybírók nem bántak kesztyűs kézzel a Lotus versenyzőjével, és egy tíz másodperces stop&go büntetést hagytak jóvá. Az esetet követően Webber a Sky televíziónak adott interjúban javasolta a francia pilótának, hogy mindenki sokkal jobban járna, ha innentől kezdve csak a pálya széléről követné az eseményeket.

„Nyilván nem láttam, hogy pontosan mi történt velem a verseny elején, de a srácok megerősítették, hogy ismét az első körös dilinyós, Grosjean volt. A többiek minden hétvégén megpróbálnak valami tisztességes eredményért küzdeni, de ő minden versenyen már a harmadik kanyarban akarja mindezt elérni, amilyen gyorsan csak lehetséges. Mindez frusztráló, mert valószínűleg a nagyok közül néhányan ezt megszenvedték, szóval lehet, hogy szüksége lenne egy újabb pihenőre. Szembe kell néznie önmagával, és belátni, hogy ez teljes mértékben az ő hibája. Hányszor lehet még ugyanazt a hibát elkövetni? Ezen a szinten ez már nagyon kínos”- vélekedett a rutinos ausztrál.

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner hozzátette, hogy nem csak Grosjeannak, de a Lotusnak is el kellene gondolkodnia pilótájuk ismétlődő első körös incidensein.

„Azt hiszem, a legnagyobb gond, hogy ezek ismétlődő események. Nincs azzal gond ha hibázunk, de a legfontosabb, hogy tanuljunk belőle. Az ő csapata is harcol a konstruktőri bajnokságban, és meg lennék lepve, ha lenyűgözőnek találnák, hogy idén ez már a hetedik hasonló esete, ami már több mint elég. Ma Mark lett az áldozat, és ez minimum egy dobogójába került.”

 

Grosjean elismerte, hogy ismételten ő volt a hibás, egyszerűen nem tudta elkerülni az ütközést.

„Az eltiltásom óta nagyon óvatos vagyok. Megpróbáltam elkerülni mindenféle ütközést, de sajnos nem jött össze. Ez egy hülye baleset volt.”

000 facebook_banner.jpg

Webber a rajt utáni kényszerkiállását követően már csak egyszer látogatta meg szerelőit, így végül a pontszerző 9. helyre tudta felhozni Red Bullját.

„Egykiállásos stratégia mellett döntöttünk, ami nem éppen a legjobb megoldás itt, de végig nyomtam, és nem adtam fel. A végén nyolc másodperccel maradt el az ötödik helyezettől, és figyelembe véve, hogy az első körben hátracsúsztam. Most szükségem van néhány whiskyre, de Koreában vissza fogok térni, és továbbra is teszem a dolgom.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj szuzuka mark webber formula-1 romain grosjean