2012. okt 07.

Új vendégek a szuzukai dobogón - Top3 nyilatkozat a Japán Nagydíj után

írta: FormaNet
Új vendégek a szuzukai dobogón - Top3 nyilatkozat a Japán Nagydíj után

A 2012-es szezon 15. nagydíja több tekintetben is emlékezetes marad, hiszen mindhárom dobogós helyezett rendkívül különleges pillanatokat élhetett meg Szuzukában. A címvédő, Sebastian Vettel mesterhármassal tért vissza arra a helyszínre, ahol tavaly világbajnoki címet ünnepelhetett, míg Felipe Massa két év után pezsgőzött újra a pódiumon, Kobajasi Kamui pedig hazai szurkolótábora előtt ünnepelhette Formula-1-es karrierének első dobogós eredményét.

japán dobogó.jpg

A pódiumon Jean Alesi faggatta a boldog versenyzőket, elsőként természetesen arra volt kíváncsi, hogy a verseny elején Vettel tudta-e, hogy legnagyobb riválisa, a bajnoki pontversenyt vezető Fernando Alonso kiesett.

„Igen, nyilván láttam a biztonsági autót. Nagyon jól rajtoltam, és fontos volt, mert pont mögöttem is volt egy ütközés. Aztán később láttam, hogy a piros autó ami versenyben van, az Felipe, szóval tudtam, hogy Fernando már nincs versenyben.”

Vettel könnyedén behúzta 24. F1-es győzelmét egy olyan tökéletes autóval, amiről mindig is álmodott.

„Először is szeretném mindenkinek megköszönni, hogy eljött. Egészen elképesztő a hangulat itt Japánban. Onnantól kezdve, hogy kilépünk a hotelből egészen hihetetlen, és minden lelátó tele van.  Mindez nagyon különlegessé teszi ezt a hétvégét. Köszönöm mindenkinek, a csapatnak is és a Renaultnak is. Mindenki nagyon keményen dolgozott az utóbbi pár hónapban, és ahogy a rádión is mondtam, mindenki ilyen autóról álmodik. Egy ilyen fantasztikus autóról, melyben tökéletes az egyensúly, és amivel nagyon könnyedén sikerült megtartanom az előnyömet.”

Felipe Massának hosszú idő után, a 2010-es Koreai Nagydíjat követően sikerült újra felállnia a dobogóra, ami egy nagyon fontos pillanatban jött a jövője szempontjából. A brazil bízik benne, hogy innentől kezdve megtört a jég, és nem kell újabb két évet várnia a jó eredményre.

„Fantasztikus érzés itt lenni Japánban. A 10. helyről rajtoltam, és bár a szabadedzések óta elégedett voltam az autóval, de az időmérő nem sikerült, mert az elsők között szerettem volna indulni. Ennek ellenére a versenyen jól rajtoltam, és az első kanyarban pont sikerült elkerülnöm a baleseteket, utána pedig nagyon jó volt az autó tempója már a futam elejétől kezdve. Először Jenson mögött voltam, de elég gyors tudtam lenni, és amikor ő hamarabb kiállt előlem, akkor egyből fél másodpercet gyorsultam körönként. Keményen nyomtam, így végül sikerült őt megelőznöm, és Kamuit is, aki szintén nagyon gyors volt. Összességében sokkal jobban alakult a futam, mint amire számítottam. Az egész csapat jól dolgozott. Fernando, aki harcol az összetettben, sajnos nincs itt, ennek ellenére nagyon elégedett vagyok a mai futamommal, és továbbra is keményen dolgozom, hogy újra itt lehessek a dobogón, lehetőleg nem két év múlva, hanem annál sokkal hamarabb.”

000 facebook_banner.jpg

Természetesen a harmadik helyen célba érő Kobajasi kamui kapta a legnagyobb üdvrivalgást, hiszen japán közönsége előtt a Sauberrel élete első dobogós eredményét érte el.

„Először is köszönöm mindenkinek! Ez az első dobogós helyezésem, és hogy ezt éppen itt Japánban szereztem meg, az egészen elképesztő és hihetetlen érzés” - lelkendezett a japán versenyző.

"Nagyon keményen küzdöttem azért, hogy végre dobogóra állhassak, hiszen a csapattársamnak már van néhány dobogós eredménye. Volt már néhány jó rajtpozícióm, de eddig sosem volt szerencsém. Ezúttal is minden jól indult, hiszen a harmadik helyről rajtolhattam, és egész hétvégén éreztem, hogy jó a tempónk. A rajt után már biztos voltam benne, hogy meglehet a dobogós hely. Később egy bizonyos ponton küzdöttem, hogy magam mögött tudjam tartani Jensont, úgyhogy az utolsó etap nagyon kemény volt. Végül fantasztikusan sikerült, és első dobogós helyezésemet hazai nagydíjamon szerezhettem meg."

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1