2012. okt 08.

F1 Ferrari: Az nevet, aki utoljára nevet

írta: FormaNet
F1 Ferrari: Az nevet, aki utoljára nevet

Mondhatnánk, hogy a Ferrari felemás hétvégét zárt Szuzukában, de még Felipe Massa remek teljesítménye, és a második helyezésével gyűjtött 18 pont sem elegendő indok ahhoz, hogy a Scuderiánál leplezni tudják csalódottságukat. Fernando Alonso kiesése ugyanis rendkívül rosszkor jött a bajnoki pontverseny szempontjából, és amíg a rivális Red Bull a döntő pillanatokban rázta meg magát, addig a maranellóiak az elmúlt hetekben kissé elakadtak a fejlesztésekkel. Mindezt a Ferrari csapatvezetője, Stefano Domenicali, valamint a műszaki igazgató, Pat Fry is elismerte, de mindketten hisznek abban, hogy az utolsó öt versenyen még behozható a fejlesztések lemaradása.

fernando alonso_4.JPG 

Stefano Domenicali a Japán Nagydíjat követően nem tagadta, hogy nagy a csalódottság a Scuderiánál, főleg annak tükrében, hogy Felipe Massa milyen remek versenyt futott. A csapatfőnök szerint hihetetlenül balszerencsés hétvégéje volt az olasz istállónak.

„Személy szerint nem hiszek a szerencsében, de ami az elmúlt néhány napban történt, kissé kezdi megváltoztatni ezt a szemléletemet… Szombaton sem sütött ránk a nap, és ma (vasárnap) ugyanez volt a helyzet. Ami Fernandóval történt, az egy olyan változó, melyet nem lehet irányítani, és el kell fogadnunk, de ebben a pillanatban egyértelmű, hogy mindannyian nagyon csalódottak vagyunk.”

„Ez a csalódottság tovább fokozódik, ha figyelembe vesszük, hogy Felipe milyen csodálatos versenyt futott, valóban kifogástalan teljesítményt nyújtott. Egy hosszú, túl hosszú idő után jó volt őt újra dobogón látni. Ebben az időszakban, amikor a szezon legnehezebb és legkeményebb pillanatai jönnek, ez a második helyezés nagyon fontos eredmény számára, és a csapat számára is.”

A brazil versenyző jövőjéről egyelőre továbbra sincs érdemi hír: „A jövővel kapcsolatos döntések? Egyszerre csak egyet lépünk, most pedig csak élvezzük együtt ezt a szép dobogós eredményt” – mondta a csapatfőnök.

„Pontokat szereztünk, és el kell fogadnunk, hogy vasárnap este valaki más nevetett, de ahogy a mondás tartja, az nevet, aki utoljára nevet. Öt futam van még hátra, még bármi megtörténhet. Nyugodtan kell reagálnunk arra a csapásra, ami Fernandót érte, és maximális koncentrációval kell fejlesztenünk az autót, mint ahogy az elmúlt néhány hónapban is tettük. Az, hogy ebben a helyzetben az utolsó versenyeken is harcban vagyunk a világbajnoki címért, az a munkánk színvonalát mutatja, ellenkező esetben már sokkal korábban visszaestünk volna”- bizakodott Domenicali, és Fernando Alonso azon kritikájára, mely szerint az utóbbi versenyeken nem történt fejlődés az autó tekintetében, a szakember a következőket reagálta:  „Megértem Fernando jelenlegi frusztrációját, és biztos lehet abban, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy egy olyan autót biztosítsunk számára, ami a tehetségének megfelel.”

Pat Fry műszaki igazgató először is Felipe Massa remek teljesítményét méltatta a csapat hivatalos oldalán, majd kitért azon fejlesztésekre is, amik segíthetnek a bajnoki cím elérésében.

„Keserű és édes vasárnapunk volt itt Szuzukában. Felipe már az elejétől kezdve fantasztikusan versenyzett. Az első etapban gyorsabb volt mint Button, és képes volt úgy kezelni az abroncsokat, hogy az első kerékcseréjét el tudtuk húzni, ami megadta neki a lehetőséget. Ezt sikerült kihasználnia, és megelőzte Kobajasit. A kemény gumikon szintén nagyon jó tempót diktált, ami meghatározó szerepet játszott abban, hogy majdnem két év után újra dobogóra állhatott.”

000 facebook_banner.jpg

„Fernandóval kapcsolatban természetesen teljesen mások az érzéseink, és ez nem is csoda, hiszen a rajt után, már az első kanyarban véget ért a versenye… A versenyeken általában jobb az autónk, mint az időmérőkön, de most még a sárgazászlók miatt is szerencsétlenül alakultak a dolgok, ami miatt Fernando nagyjából másfél másodpercet veszített. Az egyértelmű, hogy nem voltunk olyan erősek mint a Red Bull, de a McLarennel harcban voltunk, ami Szingapúrban még nem volt elérhető számunkra. Most nem szabad, hogy az érzelmeinkre figyeljünk, ehelyett nyugodtnak kell maradnunk, és az autó fejlesztéseire kell koncentrálnunk. Ez a legjobb módja annak, hogy a következő versenyen, Koreában már az elejétől kezdve jó hétvégénk legyen. Az elmúlt néhány versenyre hoztunk pár jelentős frissítést, és ez így lesz a következő versenyeken is. Igaz, olykor – például Szingapúrban – nem mindegyik működött megfelelően, de az is igaz, hogy másoknak is voltak már mélypontjai idén. Most gyakorlatilag a semmiből kell újrakezdenünk, és versenyről versenyre minden az autó fejlesztéséről fog szólni. Meg kell próbálnunk jobbnak lenni a többieknél, és tudjuk, hogy erre minden lehetőségünk megvan.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 japán nagydíj szuzuka pat fry formula-1 stefano domenicali