2012. okt 09.

F1 Ferrari: Változtatnunk kell a hozzáálláson

írta: FormaNet
F1 Ferrari: Változtatnunk kell a hozzáálláson

Bejegyzés alcíme...

A Fernando Alonso számára katasztrofálisra sikeredett Japán Nagydíj ismételten rávilágított arra a sokszor emlegetett tényre, hogy a Formula-1-ben pillanatok alatt megváltozhat minden, és nem csupán a bajnoki pontverseny, de az erőviszonyok is. Amíg Szingapúrban a McLaren dominált - bár a Red Bull előrelépése is érezhető volt, sőt Hamilton kiesésével teljesen egyértelművé vált -, addig Szuzukában Sebastian Vettel dominanciája a tavalyi évre emlékeztette mind a riválisokat, mind pedig a szurkolókat. A Ferrarinál levonták a tanulságokat, és világossá vált, hogy jelentős változtatásokra van szükség ahhoz, hogy Alonso vb esélyeit fenntartsák.

Alonso Szuzuka 2012.jpg

A maranellói gárdánál a szuzukai versenyt követően elismerték, jelentően változtatniuk kell a hozzáálláson, ha továbbra is szeretnék, hogy Fernando Alonso jó eséllyel harcoljon a világbajnoki címért. Alonso 29 pontos előnye a futam első kanyarjában veszett el, így a spanyol Koreába már csak négy pontos előnnyel érkezhet, ami az idei szoros versengést figyelembe véve már nem tekinthető előnynek.

A Ferrarinál tisztában vannak azzal, hogy autójuk jelenleg nem a mezőny leggyorsabb autója, így a Szuzukában történt incidens hatványozottan is érzékenyen érintette mind a csapatot, mind pedig az egyelőre még élen álló kétszeres világbajnokot. Alonso a futamot követően is az F2012-es fejlesztésének rendkívüli fontosságáról beszélt, némileg kritizálva alakulatát az eddig elmaradt frissítések miatt.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali is jól tudja, hogy Japán egy jelentős állomása volt a világbajnoki címért folytatott küzdelemnek, ám nyugalomra intette alakulatát.

„A helyzet az, hogy valóban nem sikerült pontot szereznünk Japánban (Alonsónak) eltérően az eddigiektől, de a többi csapatnak is lehet bármilyen problémája, így arra van szükségünk, hogy biztosítsuk, legközelebb mi gyűjtsünk több pontot."

„Biztos, hogy mostantól másképpen kell gondolkodnunk, mert a versenyelőnyünk már nincs meg. De továbbra is az ellenőrzésünk alatt tartjuk (a világbajnoki címért folytatott harcot)."

Domenicali Japánból Maranellóba repült egy eligazításra, és a Koreai Nagydíj előtt néhány napig az alakulat bázisán dolgozik, ami nem véletlen. A fejlesztési versenyben most a Ferrari került reflektorfénybe, hiszen az elmúlt versenyeken egyértelművé vált lemaradásuk a legfőbb rivális Red Bullhoz, és McLarenhez képest. Domenicali azonban megvédte csapata eddigi munkáját.

„Nagyon racionálisnak kell maradnunk, hiszen a McLaren hihetetlen sebességet mutatott Szingapúrban, mindenki arról beszélt, hogy szinte repültek. Ezen a hétvégén a Red Bullt láthattuk, ami igen hatásos volt, ezért arra van szükségünk, hogy lássuk, mit tudunk tenni, mitől fejlődtek ekkorát, vagy csupán arról van-e szó, hogy ez a pálya jobban feküdt nekik."

000 facebook_banner.jpg

„Biztosak lehetünk abban, hogy a többiek is nyomják, és nekünk is meg kell tartanunk a pozitív nyomást a mérnökeinken, hogy biztosan szállítsák a fejlesztéseket. Hallottam olyat, hogy néhány verseny óta nem fejlesztjük az autónkat, de ez nem igaz. Az igazság az, hogy a fejlesztéseink szintje igen magas, de neki kell kezdenünk még jobban, mert ha itt még neki kezdünk, bármi megtörténhet" – bizakodott Stefano Domenicali.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma1 fernando alonso japán nagydíj formula1 stefano domenicali f1 fejlesztés