2012. okt 09.

F1 Grosjeant egyre többen helyeznék gyámság alá

írta: FormaNet
F1 Grosjeant egyre többen helyeznék gyámság alá

Bejegyzés alcíme...

A Japán Nagydíjat követően, Mark Webber frappánsan „elsőkörös dilinyósnak” keresztelte el a Lotus francia pilótáját, Romain Grosjeant, aki idén már bőven okozott fejfájást, elsősorban a top versenyzőknek. Grosjean ugyanis rendszerint az élmezőnybe kvalifikálja magát, ám a rajtoknál megmutatkoznak hiányosságai, aminek gyakran a versenytársak isszák meg a levét. A versenybírók természetesen nem bánnak kesztyűs kézzel a rutintalan versenyzővel, ám többen is úgy vélik, hogy mindez nem elegendő, és valamit tenni kell azért, hogy Grosjean ne garázdálkodhasson többet.

romain grosjean - spa.PNG 

Az elmúlt hétvégén Sebastian Vettel magabiztos győzelmét ünnepelhette a Red Bull Racing, ám az öröm nem volt felhőtlen, hiszen a csapat akár kettős győzelmet, vagy kettős dobogós eredményt is begyűjthetett volna, amennyiben a rajtnál Romain Grosjean nem torpedózza meg a 2-es számú Red Bullban ülő Mark Webbert. A veterán ausztrál meglehetősen dühösen reagálta le a lotusos versenytárs sokadik akcióját, és javasolta, hogy olaszországi eltiltása után, talán újabb szabadságra kellene mennie, mert így mindenki jobban járna.

Még Jenson Button - aki köztudottan egy úriember, és higgadtságáról híres- is úgy véli, hogy a legfelsőbb szinten egyszerűen elfogadhatatlan ez a fajta hozzáállás.

„A Formula-1 felelőssége, hogy valamit tegyen, vagy neki kellene magába néznie, hogy lerendezze ezeket dolgokat. A sebesség és az eredmények tekintetében egy gyors és tehetséges pilóta, de ez már elfogadhatatlan. A GP2-ben is láthattuk, hogy gyors, hiszen megsemmisítő fölénnyel nyerte meg a bajnokságot, de a baleseteket ott sem kerülte el. Vagy nyert, vagy kiesett, és úgy tűnik, hogy ugyanezt a filozófiát követi az F1-ben is. Változtatnia kell a hozzáállásán” – jelentette ki a rutinos brit.

A paddockban többen is élesen kritizálták a 26 esztendős pilótát, többek között a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner egyenesen „őrültnek” nevezte, míg a McLaren csapat vezetője, Martin Whitmarsh egyszerűen csak „klasszikus Grosjean” esetként értékelte a szuzukai incidenst.

A Sky Sport F1-es kommentátora, Martin Brundle is elemezte az esetet, és ugyanarra a következtetésre jutott, amit maga a francia is elmondott, azaz túlságosan Sergio Pérezre figyelt, ám előtte Webber tempója lassabb volt, és ez már elkerülte a figyelmét, így megtörtént az ütközés. Brundle szerint ezek a dolgok ösztönösek, így fogalma sincs, milyen leckéből tanulhatna a Lotus pilótája.

„Ezek a dolgok nem történhetnek véletlenül. Egyértelmű, hogy közelharcban tévesen ítéli meg a helyzeteket, és fogalmam sincs, hogy mit lehet ez ellen tenni, mert ez a versenyhelyzetekben amolyan ösztönös dolog. Nem tudatosan hozza meg ezeket a döntéseket. És minél feszültebb ezek miatt, úgy annál valószínűbb, hogy újra megtörténik.”

Brundle kollégái, Anthony Davidson és Johnny Herbert úgy gondolják, talán a versenytársaknak, azaz a pilóták érdekvédelmi szövetségének, a GPDA-nak kellene kitalálnia valami okos megoldást.

 „Nem tudom, mit lehetne tenni. Az egyversenyes eltiltás nem volt elég, így azt hiszem, a versenyzőknek, a GPDA-nak, és a csapatoknak kell foglalkozniuk ezzel, mert senki nem szeretné, hogy saját versenyzőjével ez megtörténjen” - mondta Davidson.

Johhny Herbert szintén úgy véli, talán a versenyzők közösen találhatnak valamiféle megoldást az FIA helyett.

„Nem tudom, hogy lehet-e bármit is tenni, mert ez folyton csak ismétlődik. Kissé már bosszantó, hogy minden alkalommal az FIA elé kerül az ügy, és hagyjuk, hogy ők döntsenek, holott szerintem most már a GPDA-nak kellene összeülnie, mert joguk van ahhoz, hogy valamit kitaláljanak ennek a fickónak.”

000 facebook_banner.jpg

A hétvégén Christian Horner azt is javasolta a Lotus vezetésének, hogy nem ártana megvizsgálni, szükség van-e egy olyan versenyzőre, aki értékes pontokat dob el egy ilyen kiélezett versenyben, ám egyelőre Gorsjean jövője nincs veszélyben az enstone-i alakulatnál. Ezt maga a csapatfőnök, Eric Boullier jelentette ki a BBC azon kérdésére, hogy Grosjean jövő évi szerződésére hatással lesznek-e a sorozatos balesetek.

„Nem, jelenleg nem” - jelentette ki Boullier, aki egyben a franciát menedzselő Gracity vezetője.

"Még Schumachernek is volt rengetek balesete a pályafutása elején, de persze mindenki csalódott, köztük én is.”

Az RMC Sport információja szerint a Lotus egyik legfontosabb szponzora, a Total is rendíthetetlenül támogatja a tavalyi GP2-es bajnok 2013-as szerződését, így Grosjeannak jó eséllyel jövőre is lesz alkalma finomítani stílusát.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 japán nagydíj szuzuka formula-1 romain grosjean