2012. okt 11.

F1 Alonso és Vettel is magabiztosan várja a mini-világbajnokságot

írta: FormaNet
F1 Alonso és Vettel is magabiztosan várja a mini-világbajnokságot

Bár matematikailag még kilenc pilótának van esélye a világbajnoki címre, ám a legtöbb szakember szerint a szezon utolsó öt nagydíja Sebastian Vettel és Fernando Alonso bajnoki csatájáról fog szólni. Közülük most talán a címvédő várhatja magabiztosabban a Koreai Nagydíjat, ugyanakkor a Ferrari spanyolja is töretlen elszántsággal készül a hétvégére.

alonso - vettel.PNG  

A legutóbbi két verseny győztese, Sebastian Vettel immár csak négy ponttal van elmaradva a bajnoki tabella élén álló Fernando Alonsótól, és a soron következő helyszín is kedvező lehet számára, hiszen a Red Bull autói mindig erősek voltak a koreia pályán. 2010-ben Vettel pole-ból rajtolhatott, de végül motorhiba miatt kiesett, tavaly pedig a második rajtkockát kaparintotta meg, de már a rajt után az élre állt, és magabiztos győzelmet aratott. Éppen ezért Vettel is biztos benne, hogy Szingapúr és Japán után újabb sikeres hétvége előtt áll.

„Legutóbb volt két nagyon jó futamunk, így magas elvárásokkal érkeztünk ide, és megpróbáljuk tartani a lendületet, hogy még egy erős eredményt érjünk el. Tudjuk, hogy ez a pálya hagyományosan jól fekszik nekünk, hiszen itt mindig versenyképesek voltunk, így ezt próbáljuk megtenni ismét” – bizakodott Vettel a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Mindemellett természetesen előkerült a szokásos óvatoskodás is, hiszen a 2012-es szezon annyi meglepetést tartogatott már eddig is, hogy egyáltalán nem lenne csoda, ha a hajrában is ugyanez lenne a helyzet.

„A pálya karakterisztikája az elmúlt két év tükrében azt mutatja, hogy versenyképesnek kell lennünk, de idén ez teljesen kiszámíthatatlan, és nem tudhatod, mi fog történni. Meglehetősen sokszor voltunk fent és lent is, és rengeteg autó meglepetést okozott már idén. Volt, hogy a Williams volt versenyképes, de Kínában például Nico Rosberg volt nagyon erős, és nyert is. Jelenleg több autó is képes arra, hogy megnyerje a versenyt, ezért mindennek tökéletesen kell működnie ahhoz, hogy versenyképesek legyünk. Az utóbbi versenyek jól alakultak számunkra, de például néhány futammal ezelőtt, Monzában nem értem célba. Koncentráltnak kell maradnunk, de azt nem tudom, hogy továbbra is fenntartható lesz-e, hogy jobban dolgozzunk a többieknél. Mindenesetre keményen dolgozunk azon, hogy a maximumot nyújtsuk.”

Vettelen kívül egyvalaki nyert még a yeongami pályán, mégpedig éppen Ferando Alonso 2010-ben az első Koreai Nagydíjon. A spanyol a legutóbbi nehéz hétvége után is magabiztosan készül a következő „összecsapásra”, és bár Japán után Koreában sem lesznek látványos fejlesztések a Ferrarikon, ettől függetlenül Alonso biztos benne, hogy versenyképes lesz.

"Azt hiszem, hogy már az első téli tesztek óta folyamatosan nyomjuk, és ez továbbra sem változott, azt kell tennünk, amit eddig is csináltunk. Úgy vélem, hogy eddig ez egy majdnem tökéletes világbajnokság volt számunkra, jó stratégiákkal, jó startokkal és hozzáállással és jó versenyekkel. Mindig a kezünkben tartottuk a dolgokat vasárnaponként, és maximalizáltuk a lehetőségeinket. Spában és Szuzukában nulláztunk, de ezek nem a csapaton múltak. Ezt leszámítva nem kell túl sok mindenen változtatnunk a továbbiakban sem”- értékelt a kétszeres bajnok, és hozzátette, hogy Koreában sem lesz túl sok frissítés az autón.

„Nyilván mindössze négy napja, hogy Szuzkából elindultunk ide, így nem sok fejlesztést hoztunk. Megpróbáljuk a beállításokat tökéletesíteni, és magabiztos vagyok abban a tekintetben, hogy versenyképesek leszünk.”

000 facebook_banner.jpg

Lewis Hamilton jelenleg ugyan a bajnoki tabella negyedik helyén áll, 42 ponttal Alonso-, illetve 38 ponttal Vettel mögött, ám egyikőjük sem írná még le a mclarenes riválist.

"Azt hiszem, sokkal nehezebb dolga lesz, hiszen most már nem csak egy versenyző van előtte, akitől pontokat kell rabolnia, miközben mi (Vettellel) többé-kevésbé azonos ponttal rendelkezünk. Ezért talán kicsivel kisebbek az esélyei, de ha megnézzük a McLaren és Lewis Szuzuka előtti formáját, még mindig elég sok idő van ahhoz, hogy pontokat szerezzen, és megcsinálja. Szóval úgy gondolom, hogy még mindig van lehetősége” – vélekedett Hamilton egykori csapattársa.

Vettel egyetért ferraris versenytársával: "Azt hiszem, még mindig harcban áll a világbajnoki címért, és ez a célja. ha a nyári szünet utáni időket nézzük, úgy gondolom, a McLaren volt a legversenyképesebb autó. Szóval ők továbbra is nagyon versenyképesek, teljesen mindegy, hogy éppen hol vagyunk, legalábbis az elmúlt versenyek ezt mutatták. Ezért úgy gondolom, hogy Lewisnak továbbra is nagyon jók az esélyei.”

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fernando alonso sebastian vettel formula-1