2012. okt 12.

F1 Hamilton kezdett a legjobban Koreában

írta: FormaNet
F1 Hamilton kezdett a legjobban Koreában

McLaren, Ferrari és Red Bull sorrendben zárult a koreai versenyhétvége első szabadedzése, Lewis Hamilton az utolsó negyed órában előzte meg az addig élen álló Fernando Alonsót, míg a harmadik legjobb köridő Mark Webber neve mellé került. 

lewis hamilton_2.JPG  

Magyar idő szerint hajnali három órakor az első szabadedzéssel megkezdődött a harmadik koreai F1-es versenyhétvége, ahová a Pirelli a két leglágyabb keveréket, a szuperlágy és lágy abroncsokkal érkezett. A mezőny 17 fokos hőmérsékletben, 22 fokos aszfalton gurulhatott pályára, köztük négy tesztpilóta, akik a szokásos péntek délelőtt kaptak lehetőséget a csapatuktól. Valtteri Bottas most is Bruno Sennát helyettesítette a Williamsnél, Jules Bianchi a Force Indiát vezethette Nico Hülkenberg helyett, Giedo van der Garde  Vitalij Petrov Catehamjét tesztelhette,  Dani Clos pedig Narain Karthikeyan autóját foglalta el a HRT-nél.

Manapság a mesefigurák nagyon népszerűek lettek az F1-ben, most éppen Kobajasi Kamui új sisakfestését csodálhattuk meg a Sauber twitteres csapatának köszönhetően.

kobajasi kamui sisak - korea.PNG

A felvezető körök teljesítése után egy kis ideig az üres pályát nézhette a finoman szólva nem túl nagy számú helyszíni közönség, majd  nagyjából 20 perc elteltével a Williams finn tesztpilótája  jegyezte fel az első mért kört, 1:45.225-tel. A nagy csapatok sem vártak túl sokáig, először a mcLarenek, a Lotusok, majd a Ferrarik is feltűntek, és 40 perc elteltével a már 18 főre gyarapodó mezőnyt a maranellóiak autói vezették Fernando Alonso és Felipe Massa sorrendben. A spanyol a keményebb keveréken már 1:39.857-es körével bérelte ki a top helyet. Utolsóként a két Red Bull, Kimi Räikkönen és Timo Glock csatlakozott. Ez utóbbi versenyző csak az utolsó 20 percre hagyhatta el a boxot, addig autójának kormányművén dolgoztak a Marussia szerelői.

A Lotusnál a finn autójában tesztelték az új kipufogót, míg a csapattárs, Romain Grosjean még a régi verzióval dolgozhatott.

A leintés előtt fél órával már három versenyzőnek volt 1:40 alatti köre, miközben Alonso 1:39.450-re javított, Lewis Hamilton mindössze 25 ezredmásodperces különbséggel a második helyre zárkózott fel, mögé pedig Mark Webber Red Bullja sorolt be három tizeddel lemaradva a Ferraritól. Hamarosan Felipe Massa is csatlakozott az 1:39-es táborhoz, de négy tizeddel elmaradt márkatársától. Mögötte Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Romain Grosjean, Paul di Resta, Jenson Button és Michael Schumacher volt a legjobb 10 sorrendje.

Az edzés utolsó harmadában sem kerültek elő az opciós gumik, az első öt sorrendje pedig annyiban változott, hogy a Alonso és Hamilton között helycsere történt. A brit közel két tizeddel szárnyalta túl a szinte mindvégig élen álló Alonso köridejét, majd még bő egy tizedet javított, végül 1:39.148-nál állította meg az órát. Webber, Massa és Vettel között nem változott a felállás, a címvédő mögött a két Mercedes végzett Schumacher és Rosberg sorrendben, a top10 utolsó triója pedig Grosjean, Di Resta és Button volt. Az ötödik helyen záró Schumacher már egy másodpercet kapott Hamiltontól. 

A ritkán használt, így még meglehetősen poros aszfalton több pályaelhagyás is történt, de a széles bukóterek megóvták az autókat. Néhány versenyzőt a célegyenes utáni hajtűkanyar tréfált meg, többek között Lewis Hamilton is kisodródott a gyakorlás utolsó perceiben. 

A rendelkezésre álló 90 percet Pastor Maldonado és Jean-Eric Vergen használta ki legjobban, mindketten 25-25 kört teljesítettek. 

000 facebook_banner.jpg

Első szabadedzés eredménye

1. szabadedzés korea.PNG

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren lewis hamilton szabadedzés formula-1 koreia nagydíj