2012. okt 13.

F1 Ismét Red Bull első sor, ezúttal Webberrel az élen

írta: FormaNet
F1 Ismét Red Bull első sor, ezúttal Webberrel az élen

Sebastian Vettel eddig szinte az egész hétvégét uralta, ám a kvalifikáció hajrájában Mark Webber parádés gyorskörrel rukkolt elő, és megszerezte idei második pole pozícióját. Vettel a második rajtkockából indulhat, így Szuzuka után újra a Red Bull autói bérelték ki a rajtrács első sorát. Lewis Hamilton és Fernando Alonso a harmadik-negyedik helyről kezdheti meg a Koreai Nagydíjat, nagy meglepetésre, Jenson Button nem került be a legjobb tízbe.

 webber- korea.PNG

Bár a rajtrácsot nem nagyon fogja felkavarni, de az már biztos, hogy Charles Pic 10 rajthelyes büntetéssel kezdheti meg a vasárnapi versenyt, mivel a Marussia a 9. motort építette be autójába, miközben a szabályok csak nyolcat engedélyeznek egy szezonban.

Q1

Heikki Kovalainen 1:42-es idővel nyitotta meg a szezon 16. kvalifikációját, majd rögtön utána érkezett a két Lotus, a két Force India, a top csapatok közül pedig a Ferrarik hajtottak leghamarabb pályára. Néhány perc múlva egy látványos kicsúszást láthatott a koreai pálya közönsége, Narain Karthikeyannak köszönhetően, akinek autójában beesett fékpedál, és célegyenes végén a bukótérbe forgott. A HRT versenyzője mért kör nélkül maradt. Közben a két Ferrari ugrott fel a tabella élére, majd elsőként Räikkönen futott 1.38-as köridőt. Utoljára a két Red Bull hagyta el a boxot, és Sebastian Vettel rögtön első körében bő hat tizedet vert a Lotus finn pilótájára. A regnáló bajnokot csak csapattársa, Mark Webber tudta megközelíteni, a harmadik helyet pedig Jenson Button bérelte ki még a lágy keverékeken. Az utolsó pár perc izgalmasan alakult, hiszen a többség már bevetette a szuperlágy gumikat, sőt még Fernando Alonso is kénytelen volt opciós abroncsokra váltott. Az első három pilóta már nem volt veszélyben, Hamilton azonban igen, viszont már nem jött ki gyorskörre. Végül éppen csak továbbjutott a 16. helyen, miközben a bajnokság éllovasa is csak 15-ként jutott be a középső etapba. A szokásos kiesőkhöz Szuzukához hasonlóan most is Bruno Senna csatlakozott.

Kiesők sorrendje: Bruno Senna, Vitalij Petrov, Heikki Kovalainen, Charles Pic, Timo Glock Pedro de la Rosa, Narain Karthikeyan.

Q1 - korea.jpg

Q2

Sergio Pérez 1:38.981-gyel adta meg az alaphangot, de ennél nyilván már jelentősen jobb köridőkre lehetett számítani, hiszen itt már mindenki a piros jelölésű Pirellikkel kezdte meg gyorsköreit, és első nekifutásra Vettel, Alonso, Hamilton sorrend alakult ki. Az egyes számú Red Bull mellett már 1:37.767 másodperces idő szerepelt, mögötte spanyol riválisa mindössze két tizeddel maradt el. A top csapatok pilótái közül Nico Rosberg volt a Q2 első felében nem állt továbbjutásra. A német az utolsó gyorskörén felugrott a nyolcadik helyre, nagy meglepetésre viszont Jenson Button pottyant ki, akinek csapattársa olyan biztonsági időt tudott autózni a McLarennel, hogy a hajrában már nem is kellett kihajtania. Az első négyes (Vettel, Alonso, Hamilton és Webber)

Kiesők sorrendje: Jenson Button, Sergio Pérez, Kobajasi Kamui , Paul Di Resta, Pastor Maldonado, Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne. 

q2-korea.jpg

Q3

Az utolsó tíz perc kezdetén továbbra Vettel dominanciája továbbra sem változott, a Red Bull mellett azonban a Ferrarik voltak a leggyorsabbak. A német bajnok három tizeddel előzte meg ferraris riválisát, mögöttük Webber és Massa sorakozott fel. Ezután következett Hamilton illetve a két Lotus, míg a Mercedeseknek valamint Nico Hülkenbergnek nem volt mért köre. 

000 facebook_banner.jpg

Az utolsó lehetőségnél Webber előhúzott valamit a tarsolyából, és egy 1:37.242-es kört rakott össze, melyet, csapattársa nem tudott űberelni. Vettel hét századdal maradt el az ausztráltól, aki így f1-es pályafutásának 10. rajtelsőségét szerezte meg. Hamiltonnak és Alonsónak marad a második sor, mögöttük pedig Räikkönen és Massa páros végzett. A negyedik sorból Grosjean és Hülkenberg rajtolhat, az ötödik sorba a két Mercedes került. 

Időmérő végeredménye:

q3-korea.PNG

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 időmérő jeongam formula-1 koreai nagydíj