2012. okt 13.

F1 A Mercedes Ecclestone eltávolítására készül?

írta: FormaNet
F1 A Mercedes Ecclestone eltávolítására készül?

Érdekes hírről tudósított a Suddeutsche Zeitung mai számában. A német lap arról számolt be, hogy a Mercedesnél fontolóra vették, hogy lobbizásba kezdenek Bernie Ecclestone eltávolításáért az F1 éléről, amennyiben a német ügyészség a FOM vezér ellen zajló vizsgálat végén meggyanúsítja vesztegetéssel a 81 éves üzletembert. A spekuláció az eddigi történéseket figyelembe véve nem teljesen alaptalan.

Mercedes Ecclestone eltávolítására készül.jpg

A Mercedes a nagy csapatok közül utolsóként írta elé az új Concorde megállapodást, melynek sok egyéb mellett az is volt az oka, hogy a cég globális filozófiájába nem fér bele, hogy egy olyan sportágban vegyen részt, melynek elsőszámú vezetőjét gazdasági bűncselekménnyel vádolják, ráadásul Németországban.

A Gribkowsky ügyről a FormaNet Magazin részletesen beszámolt az eljárás elindításától kezdve. A történet röviden annyi, hogy egy volt bankár, Gerhard Gribkowsky megvesztegetés miatt 8 és fél év börtönbüntetést kapott a Müncheni Bíróságon, mivel a tanács bizonyítva látta, hogy az egykori pénzember csúszópénz fejében 2006-ban alulértékelte a Formula-1 részvényeit, ezzel kárt okozva egykori munkaadójának, a BayernLB banknak. Az ügyészek szerint a kenőpénz Ecclestone-tól érkezett, bár a FOM vezér többszöri ellentmondásos vallomásában azt állította, hogy a bankár zsarolta. (erről itt olvashattok)

Ma a Suddeutsche Zeitung Mercedeshez közeli forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a német konszern a Concorde Egyezmény aláírását követően is aggódik azért, hogy a müncheni ügyészek meggyanúsítják az F1 teljhatalmú urát, ami a hatalmas konszern számára komoly presztízsveszteség lehet.

Amennyiben Ecclestone-t meggyanúsítják, és elindul ellene a büntetőeljárás, úgy nyilvánvalóan a Mercedes a többi csapat, a szponzorok, és minden érintett támogatását kéri azért, hogy nyomást gyakoroljanak Bernie Ecclestone-ra, és elérjék a FOM vezér távozását az F1 éléről.

„Nem várhatunk egy hosszú hónapokig elhúzódó eljárásra, cselekednünk kell" – idézi a német lap a Mercedeshez közeli forrást.

A Mercedes szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta a hírt: "Megértésüket kérjük azért, hogy nem kommentáljuk a spekulációt."

Az üggyel kapcsolatban egy másik hír is napvilágot látott, ami arról szól, hogy amennyiben Ecclestone-t hivatalosan is meggyanúsítják vesztegetéssel, a brit milliárdos úgy utazik a szezonzáró versenyre Sao Paulóba brazil feleségével, hogy onnan nem tér vissza Európába, ahol a letartóztatás várhat rá.

Erről a hírről egyelőre csak a fehér lovag barátja nyilatkozott röviden: „Képtelenség."

000 facebook_banner.jpg

Az ügy egyre komolyabb fordulatot vesz Bernie Ecclestone szempontjából, és amennyiben valóban meggyanúsítják, és vád alá helyezik, amiről nemrégiben egy német ügyész is beszélt, az alapjaiban rázhatja meg a Formula-1 teljes pénzügyi rendszerét.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma1 formula1 bernie ecclestone f1 megvesztegetés gribkowsky ügy