2012. okt 16.

F1 Koreai Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

írta: FormaNet
F1 Koreai Nagydíj - Statisztikák, érdekességek

A 2012-es Formula-1-es világbajnokság 16. állomásán sorozatban harmadjára is Sebastian Vettelt intette le elsőként a kockás zászló, és idei negyedik futamgyőzelmével a német átvette a vezetés a világbajnoki pontversenyben. Mögötte csapattársa, a pole-ból rajtoló Mark Webber ért célba, így a Red Bull Racing történelmének 12. kettős diadalát könyvelhette el.

vettel-webber - korea.jpg  

- Sebastian Vettel koreai diadalával F1-es pályafutásának 25. futamgyőzelmét szerezte meg, amivel beérte Jim Clarkot és Niki Laudát az örökranglistán. A rekorder, Michael Schumacher 91 győzelmével ugyan még messze van, de jelenlegi legnagyobb riválisától, az lista ötödik helyén álló Fernando Alonsótól már csak öt első helyezés választja el.

- A Red Bull az első csapat, mely idén kettős győzelmet aratott. Az energiaitalosoknak ez volt a 12. dupla diadaluk. Legutóbb a tavalyi interlagosi versenyen sikerült ezt a tökéletes eredményt elérniük, akkor Webber és Vettel sorrendben.

- A két Red Bull mögött két Ferrari ért célba harmadik-negyedikként. Legutóbb a 2009-es szezonzáró Abu Dzabi Nagydíjon történt meg, hogy két konstruktőr ebben a sorrendben osztozott az első négy helyen. Akkor is a Red Bull volt az egyik főszereplő, a másik pedig a világbajnok, Brawn GP. (Sorrend: Vettel, Webber, Button, Barrichello)

- Mark Webber 11. pole pozícióját szerezte meg Koreában, majd végül második helyével 33. dobogós eredményét zsebelte be. Ezen kívül a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, F1-es karriere alatt immár 14. alkalommal. Ebben a statisztikában jelenleg még veri német kollégáját, aki eddig 13 leggyorsabb kört jegyez.

- Ez volt a 10. alkalom, hogy Sebastian Vettel, Mark Webber és Fernando Alonso együtt ünnepelhetett a dobogón.  (2010: Spanyolország, Magyarország, Szingapúr, Japán, Brazília, 2011: Törökország, Valencia, Anglia, 2012: Anglia, Dél-Korea.) Azonban továbbra sem fordult elő még olyan, hogy a jelenlegi három legnagyobb versenyző, Vettel, Alonso és Hamilton együtt pezsgőzött volna a pódiumon.

- Vettel koreai menetelésével együtt sorozatban 145 kört töltött az élen a Szingapúri Nagydíj 23. köre óta, miután Lewis Hamilton kiesett. Japánban pole-ból rajtolva mindvégig az élen állt, Jeongamban pedig ugyan a második rajkockából indulhatott, de az első kanyarban már elsőként fordult, majd a leintésig nem adta át vezető pozícióját. Ebben a statisztikában Alberto Ascari tartja a rekordot, aki zsinórban 305 kört töltött az élen 1952-ben, a Belga Nagydíj második körétől egészen a Holland Nagydíj leintéséig. (ez zsinórban öt nagydíjat jelentett)  Ezen  rekord beállításhoz Vettelnek mindvégig vezetnie kellene a következő két futamot, valamint az Amerikai Nagydíj első 46 körét. Ebben az évben egyébként Vettel és Alonso töltötte a legtöbb kört az élen, a harmadik helyen pedig Lewis Hamilton áll.

  1. Sebastian Vettel: 267
  2. Fernando Alonso: 216
  3. Lewis Hamilton 182

- A Renault Koreában ünnepelhette 200 pole pozícióját, a Red Bull Renault-k ebből 44-et szereztek. A legelső rajtelsőség még az 1979-es szezonig nyúlik vissza, amikor Dél Afrikai Nagydíjon Jean-Pierre Jabouille a Renault-val maga mögé utasított két ferrarist, Jody Schecktert és Gilles Villeneuve-t.

200 pole: Williams-80; Renault-51; Red Bull-44; Lotus-19; Benetton-6.

- Négy futam van hátra a 2012-es idényből, és elméletileg még hat versenyző esélyes a bajnoki trófeára. A realitás azonban az, hogy a hátralévő nagydíjakon Vettel (215 pont) és Alonso (209) között fog eldőlni a világbajnoki cím sorsa.  Kimi Räikkönen jelenleg 48 ponttal van lemaradva, a mögötte álló Hamilton 62, Webber 63 míg Button már 84 pontra sodródott a listavezetőtől.

- Lewis Hamilton Koreában 10. helyével megmentette a McLaren azon remek statisztikáját, hogy mióta Jenson Button csatlakozott a csapathoz, azóta minden egyes versenyen legalább egy autóval pontszerző helyet szerzett a wokingi gárda. Ez összességében 54 egymást követő nagydíjat jelent. Ha a következő futamon is pontot szerez a csapat valamelyik versenyautója, akkor beállítják a Ferrari által tartott rekordot. A maranellóiak az 1999-es Maláj Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig zsinórban 55 alkalommal gyűjtöttek pontot, bár ebben az időben még az első hat, majd az első nyolc befutónak osztottak bajnoki pontot.

000 facebook_banner.jpg

- Daniel Ricciardo idei első büntetését kapta, ami egy öt rajthelyes hátrasorolást jelentett sebességváltó problémája miatt. Így már csak két pilóta, Fernando Alonso és Timo Glock mondhatja el magáról, hogy ebben a szezonban még nincs egyetlen büntetése sem. 

- Ricciardo csapattársa, Jean-Eric Vergne eddigi F1-es pályafutása alatt harmadik alkalommal szerzett pontot, és mindháromszor a nyolcadik helyezést tudta elérni. Honfitársa, Romain Grosjean szintén a top10-ben végzett Koreában, így az 1997-es Luxemburgi Nagydíj óta most fordult elő először, hogy két francia pilóta is pontszerző helyen ért célba egy versenyen.  Akkor a Nürburgringen Jean Alesi (Benetton-Renault) második lett, Olivier Panis (Prost -Mugen Honda) pedig hatodik. 

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 jeongam formula-1 koreai nagydíj f1-statisztika